Skip to content
Republica Moldova

Cristian Diaconescu: Îi îndemn cu toată căldura pe cetățenii din R. Moldova să iasă la vot!

Inquam Photos / Cornel Putan

În exclusivitate pentru PS News, Cristian Diaconescu, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) și fost ministru de Externe al României, le-a transmis un mesaj moldovenilor de peste Prut cu ocazia organizării duminică, 11 iulie, a alegerilor parlamentare anticipate.

Fostul ministru de Externe este de părere că la scrutinul de duminică cetățenii R.Moldova își vor alege direcția pe care țara o va urma, atât din punct de vedere parlamentar și guvernamental, dar și ca națiune. „Este cât se poate de important ca decizia să aparțină cât mai multor cetățeni”, este de părere Cristian Diaconescu.

„În R.Moldova, momentul electoral este unul dintre cele mai semnificative momente prin care societatea din R.Moldova trece astăzi. Este momentul în care se va alege direcția pe care o va urma R.Moldova, atât din punct de vedere parlamentar și guvernamental, dar și ca națiune. Din această perspectivă, în primul rând, îi îndemn cu toată căldura pe cetățenii din R.Moldova să iasă la vot. Este cât se poate de important ca decizia să aparțină cât mai multor cetățeni. În continuare, politicile publice în R.Moldova vor fi sprijinite și vor trebui să fie însoțite de încrederea societății. Primul semnal din acest punct de vedere, într-un stat democratic, este expresia de vot. Sigur că, așa cum am menționat, susținerea Partidului Unității Naționale (PUN) reprezintă, din punct de vedere politic, mesajul pe care îl transmite Partidul Mișcarea Populară (PMP). În egală măsură, orientarea pro-occidentală a R.Moldova s-a dovedit și până acum a fi benefică pentru modernizarea, creșterea nivelului de trai și îmbunătățirea oricărei perspective economice de viață pe care R.Moldova și cetățenii acestui stat le au”, a declarat Cristian Diaconescu pentru PS News.

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) susține că rezultatul scrutinului de duminică va influența destinul R.Moldova pe o perioadă lungă de timp.

Din această perspectivă, este cât se poate de evident că ceea ce se va întâmpla începând de luni în privința organizării guvernamentale și parlamentare în R.Moldova va influența destinul acestei țări într-o perioadă lungă de timp. Proiectul unionist este comun cu proiectul european. În mod evident, nu pot exista din această perspectivă contradicții , așa că R.Moldova în acest moment se află la o răspântie și este în egală măsură important să avem acel timp de încredere în valorile, standardele și criteriile pe care lumea occidentală le oferă statelor europene. Acest demers l-am verificat în România, noi, ca cetățeni, și s-a dovedit benefic din toate punctele de vedere. Este modelul politic de asociere la lumea occidentală pe care cred că și R.Moldova îl poate împărtăși. Este unul verificat și omologat în România”, a conchis Cristian Diaconescu.

La 11 iulie 2021, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii vor alege o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. 150 de secţii de votare vor fi organizate în afara Republicii Moldova, iar dintre acestea, 12 secţii vor fi organizate în România, două dintre ele fiind în Bucureşti.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova, pentru acest scrutin vor fi disponibile 31 de secţii de votare în Italia, 17 în Federaţia Rusă, 13 în Statele Unite ale Americii şi 10 în Franţa.

Cel puțin 14 partide au fost înscrise pe listele electorale, dar practic confruntarea se poartă între Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), care o susține pe Maia Sandu și “blocul electoral” al Comuniştilor şi Socialiştilor, unde se află politicienii pro – ruși, avându-i drept lideri pe foștii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin. Rezultatul alegerilor din 11 iulie 2021 este cel care-i poate permite președintelui Maia Sandu să dispună formarea unui guvern reformator, cu care să poată colabora. Iar unul dintre avantajele demarării acestor reforme ar fi, probabil, acordarea, din partea Comisiei Europene, a 600 de milioane de euro, sub forma unui plan de redresare pentru Republica Moldova.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *