Skip to content
Politică

Cristian Diaconescu: Ne place sau nu, Erdogan este un jucător strategic foarte important în Marea Neagră

captura video

România ar trebui să găsească modalitățile necesare în a coopera cu Turcia la Marea Neagră, a declarat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, luni, pe B1 TV.

Întrebat dacă se poate spune că în momentul de față Turcia este cel mai important lider politic din această zonă europeană, fostul ministru român a explicat: „Deja a apărut public faptul că pe piețele financiare băncile turcești sunt de acord pe o cooperare pe rublă, deci e clar că este vorba de un business în spate. Business-ul, din câte știu și eu, este cel pe care l-a menționat domnul general (Alexandru Grumaz, invitat și el în emisiune, n.r.), și anume un fel de spălare a vânzării de petrol prin Turcia de așa manieră încât să își poată crește exporturile.

„Erdogan, să vedem care sunt datele lui în acest moment. Ani de zile a fost cultivată, în NATO, Turcia ca fiind țara care, într-adevăr, ar putea fi contraponderea militară și partea de echilibru în relația cu flota rusă și cu forțele navale ruse din Marea Neagră, deci și-a arogat acest tip de responsabilitate – ceilalți, nu. Este al doilea contributor în NATO, după Statele Unite. Este în acest moment acceptat ca intermediar în diverse dialoguri, cum foarte corect ați menționat, și de Ucraina, și de Federația Rusă, este singurul stat NATO care și-a asumat așa ceva”.

„Centrul de monitorizare a acestui export de cereale este la Istanbul. Cei care însoțesc convoaiele de nave – sau cele care ar urma să fie, că deocamdată nu sunt prea multe – sunt militarii turci. Are dialog și cu o parte, și cu alta, în această discuție. Probabil că este destul de avansat dialogul cu Putin din moment ce chiar a transmis acel mesaj, să se întâlnească în Turcia Putin cu Zelenski – nu, nu este momentul, nici unul, nici altul nu o vor face, dar a dat acest tip de semnal”, a continuat Cristian Diaconescu.

„A dus până în ultimul moment agrearea de principiu a integrării Finlandei și Suediei în Alianța Nord-Atlantică, și până când cele două țări nu au semnat un memorandum de înțelegere cu președintele Erdogan, nu și-a dat acordul”, a adăugat el.

„Da, ne place sau nu, este un jucător strategic foarte important în Marea Neagră. Este partenerul strategic al României Turcia, deci aș avea și aici un anume tip de semnal. Ar trebui să găsim modalitățile necesare, poate sunt, poate nu, dar în orice caz trebuie să existe, în a coopera cu Turcia la Marea Neagră, pentru că, nu-i așa, cam ne interesează cum se împart zonele de influență în Marea Neagră”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *