Skip to content
Politică

Cristian Diaconescu (PMP): „În Kazahstan e revolta unei generații împotriva unei autocrații coruptă endemic. Există semnale că represaliile vor fi foarte brutale”

Inquam Photos / Cornel Putan

Cristian Diaconescu, președintele PMP și fost ministru de Externe, a vorbit joi, pentru B1 TV, despre situația din Kazahstan. Acolo, oamenii s-au revoltat împotriva unui „tip de autocrație coruptă endemic, umilire, nepotism”. Liderii țării au cerut ajutorul Rusiei, care deja a trmis acolo forțe paramilitare. „O intervenție militară nu poate fi decât brutală”, a punctat Diaconescu. Fostul ministru a explicat și interresele pe care le are Moscova în Kazahstan.

Situația e „extrem de complicată și din punct de vedere intern, și din punct de vedere internațional. E o situație generată, se pare, de un tip de autocrație coruptă endemic, umilire, nepotism. Fostul lider autoritar al statului a renunțat doar de coloratură, în 2019, la conducerea statului kazah, apoi a condus un Consiliu de Securitate Națională, un fel de CSAT, deci, de facto, e liderul acestui stat.

Incidentele, după cum a apărut în spațiul public, au pornit de la creșterea costului gazelor, a combustibilului, într-un stat foarte bine plasat din punct de vedere al resurselor energetice. A fost scăzut prețul brusc de autoritățile guvernamentale, dar lucrurile au continuat, situația e foarte complicată. Kazahstanul a cerut sprijinul Organizației Tratatului Colectiv de Securitate, din care face parte și Rusia, și se pare că azi deja forțele paramilitare ruse, armata se află în Kazahstan și există, din păcate, semnale că represaliile vor fi foarte brutale.

Nu sunt acum lideri de opinie, o opoziție, grupuri conturate politic care să organizeze această ieșire populară. E o formă de revoltă, se pare, a unei generații, cea de după 1990”, a explicat Cristian Diaconescu, pentru B1 TV.

Diaconescu, despre interesele Rusiei în Kazahstan

Fostul ministru de Externe a vorbit și despre interesele Rusiei, dar nu numai, în Kazahstan, dat fiind că această țară e foarte bogată din punct de vedere energetic:

„Rusia e foarte interesată de ce se întâmplă în Kazahstan. Au frontieră comună foarte lungă, au relații de uniune vamală, cooperarea politică și economică a fost ireproșabilă din perspectiva Moscovei. În Kazahstan s-a jucat politic, având în vedere resursele de energie, pe două planuri: relația impecabilă cu Rusia și o relație bună cu lumea Occidentală, că discutăm de resurse și cei mai mari investitori acolo sunt Chevron-ul american și chienzii. Deci sunt mai multe interese care intră în centrifugă”

„O intervenție militară nu poate fi decât brutală. În ce măsură va fi sau nu o contrareacție, rămâne de văzut. Actuala conducere a abandonat practic puterea, fapt ce nu s-a întâmplat în Belarus. Incidentele apar înainte de dialogul de la Geneva între Rusia și SUA, între Rusia și NATO pe tema mobilizării forțelor ruse la frontiera cu Ucraina. Deci Mosova e prinsă între două crize și niciuna, nici alta nu sunt foarte simple”, a mai declarat Cristian Diaconescu, pentru B1 TV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *