Skip to content
Internațional

Cristian Diaconescu: Scutul de la Deveselu apără jumătate din Europa față de un potențial atac balistic din zona Iranului

Inquam Photos / Virgil Simonescu

La aproape cinci zile de la moartea generalului Qasem Soleimani, la ora la care acesta era înmormântat, a venit şi riposta iraniană. Două baze aeriene din Irak, care adăposteau şi militari americani, au fost atacate cu rachete balistice de către Iran.

Nu se ştie sigur dacă sunt victime printre soldații americani, dar exploziile au provocat daune materiale şi au rănit mai mulţi irakieni.

Pe de altă parte, televiziunea de stat iraniană a anunţat că cel puţin 80 de “terorişti americani” au fost ucişi. Acesta este cel mai direct asalt al Iranului vizând Statele Unite, de la criza ostaticilor de la ambasada americană din Teheran, acum mai bine de 40 de ani.

Analistul Cristian Diaconescu este de părere că o retaliere din partea Iranului era de așteptat, iar situația rămâne în continuare evolutivă.

O retaliere din partea Iranului era de așteptat pentru că așa se mobilizează opinia publică. Teheranul nu putea ieși în fața opiniei publice cu o atitudine pacifistă. Qasem Soleimani a fost acel general instrumental al mai multor structuri iraniene care practic legitima influența iraniană în zona Orientului Mijlociu. Pe Soleimani îl regăsim din Liban până în Yemen, inclusiv la Washington cu o tentativă de asasinare a ambasadorului Arabiei Saudite și în atacarea ambasadei Statelor Unite. Totodată îl regăsim și pe lista teroriștilor. El era pe lista persoanelor care generau un pericol pentru cetățenii americani, inclusiv în timpul mandatului lui George Bush Jr.

Din punctul meu de vedere, situația încă este evolutivă și din acest punct de vedere, în Orientul Mijlociu, forța și influența subterană s-au acomodat în anumite momente cu diplomația și politica. Deci din acest punct de vedere mai sunt momente peste care trebuie să trecem”, a precizat analistul pentru PSNews.ro

În ceea ce privește rolul României în contextul crizei din Iran, analistul a precizat faptul că țara noastră, datorită sistemului de apărare de la Deveselu rămâne operațională pentru orice proiect de securitate care implică vectorul Teheran.

Cu scutul de la Deveselu apărăm jumătate din Europa exact față de un potențial atac balistic din zona Iranului sau al Coreei de Nord. Deci în acest moment România este operațională pe orice proiect de securitate dacă vorbim despre vectorul spre Teheran sau dinspre Teheran spre Europa”, a mai punctat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *