Skip to content
Politică

Cristian Diaconescu, semnal de alarmă după decizia CCR privind completurile specializate: Există probleme la Înalta Curte, iar asta se va vedea în raportul MCV

 

Fostul ministru al Justiției și al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a precizat, pentru PSNews.ro, că România își pierde credibilitatea în fața partenerilor internaționali, deoarece nu țin cont de semnalele transmise de Comisia de la Veneția și GRECO de pildă. Totodată, analistul a mai spus și că există o mare problemă de legitimitate și a Înaltei Curți, deoarece completurile de 5 și de 3 judecători au fost infirmate, iar acest lucru va fi prezent și în raportul MCV.

„România a transmis semnalul că nu ține cont de tot ce s-a dezbătut, de tot ce s-a contestat, de toate semnalele transmise de Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia Europeană, Statele Unite. Și aici fac o paranteză, în momentul în care ambasadorii europeni se întâlnesc pe același mesaj cu ambasadorul Statelor Unite, trebuie să te îngrijorezi, pentru că de regulă evaluările sunt diferite. Acum toate mesajele se întâlnesc și spun un singur lucru: voință politică la București, să schimbați direcția pe care ați luat-o, pentru că această direcție este greșită.

În acest moment, în afară de niște declarații ușor superficiale, nu apare, din punct de vedere legislativ, niciun fel de argument că această direcție se schimbă. Situația e depășită. Nu ai purtător de mesaj credibil de la București care să arate că indiferent de contexte, cel puțin țin cont și acționează față de ceea ce partenerii noștri au semnalat. Dintr-un punct de vedere și ei judecă simplist, mai ales americanii, neavând nici timp, nici răbdare și nici disponibilitate să stea toată ziua și să vadă cum mai evoluează recursul compensatoriu sau cum căile de atac sunt infirmate sau confirmate de decizii ale Curții Constituționale, dar din punct de vedere politic li se promite și nu se întâmplă nimic.

Acum, în legea din 2004 se spunea că Înalta Curte organizează complete specializate dacă consideră necesar. O astfel de decizie ce ne spune pe fond? Că Înalta Curte, instanța supremă din România din punct de vedere judiciar nu știe nici să își organizeze completele. Deci există o problemă. Cele de 5 au fost infirmate, cele de 3 au fost infirmate, ce legitimare ar mai avea o Înaltă Curte în fața societății, până la urmă, că poate judeca în mod coerent? Acesta este tipul de mesaj și îl veți vedea extrem de categoric subliniat în ceea ce va fi raportul MCV”, a subliniat analistul.

Judecătorii CCR au admis săptămâna trecută sezisarea lui Florin Iordache pe completurile de 3 judecători de la Înalta Curte, după ce au amânat de 5 ori luarea unei decizii. Sesizarea a fost depusă la finalul lunii martie de vicepreședintele Camerei Deputaților,  delegat la conducerea Camerei de către președintele de atunci, Liviu Dragnea, plecat în concediu.

CCR a precizat totodată că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *