Skip to content
Externe

Cristian Diaconescu: Situația din Afganistan va deveni și mai complicată peste câteva zile, când ar urma să se retragă militarii americani

Inquam Photos/George Calin

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a declarat că grupările extremiste teroriste au primit un nou narativ în haosul generat prin ocuparea rapidă a Kabulului de către talibani. „Din punctul lor de vedere, iată, forța malefică a Occidentului s-a retras învinsă din Afganistan, deci ne putem reîntoarce la practicile și procedurile mai vechi, cele aplicate înainte de 2001-2002”, a explicat fostul șef al diplomației române la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, joi, pe B1 TV.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre situația din Afganistan și amenințarea reprezentată de grupările teroriste

Întrebat cât de complicată este situația de acum înainte, având în vedere atacurile sinucigașe de joi de la Aeroportul Internațional din Kabul, fostul ministru a afirmat: „Extrem de complicată pentru că sunt mai multe imponderabile în discuție. În primul rând, toate serviciile de informații americane anunțau un atac iminent – cuvântul «iminent» în legătură cu ceea ce spun aceste servicii de informații arată că șansele sunt peste 95% să se întâmple, și iată că s-a întâmplat. În al doilea rând, în haosul creat prin ocuparea rapidă de către talibani a Kabulului mai ales, practic toate grupările extremiste teroriste radicale au primit un nou narativ – din punctul lor de vedere, iată, forța malefică a Occidentului s-a retras învinsă din Afganistan, deci ne putem reîntoarce la practicile și procedurile mai vechi, cele aplicate înainte de 2001-2002”.

„În al treilea rând, se pare că nu neapărat talibanii – deocamdată, sigur, sunt discuțiile inițiale – ar fi la originea unor astfel de atentate, ci o structură a Statului Islamic, se numește ISIS-K, ISIS Khorasan, după numele unei regiuni din Afganistan. Este o structură foarte violentă, care a mai organizat atentate și anterior, în Kabul și în jurul Kabulului, și care în acest moment, pe fundalul retragerii și al haosului, al debandadei, al crizei umanitare generate, încearcă să se legitimeze, cum vă spuneam, în calitate de învingători. Sigur, situația va deveni probabil și mai complicată peste câteva zile, când administrația americană a anunțat că expiră perioada cât se va mai afla în Kabul, militarii americani ar urma să se retragă pe 31 august, după care aeroportul din Kabul ar urma să fie preluat de talibani”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă s-ar putea spune că gruparea ISIS-K ar doi să se așeze și ea la masa negocierilor, el a spus: „Nu, nu intenționează să se așeze la masa negocierilor și relațiile între această grupare sau zonele al-Qaida sunt reci cu talibanii, dar profitând de debandadă, de haos și, încă o dată, de pasul în spate făcut de americani și de Alianța Nord-Atlantică, încearcă, cel puțin propagandistic, să ocupe spațiul și ce știu ei mai bine să facă, să omoare oameni nevinovați fără niciun fel de logică. Pe acești radicali teroriști nu i-a acceptat la masă nimeni, pentru niciun fel de negociere. ISIS a acționat inclusiv în spațiul fost-sovietic, iar al-Qaida au francize în India, Pakistan și Bangladesh”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *