Skip to content
Politică

Cristian Diaconescu trasează implicațiile OUG pe amnistie și grațiere: Ridică nivelul de risc pentru România

ue.mae.ro

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a comentat joi seară la emisiunea „Jocuri de putere,” moderată de jurnalistul Rareș Bogdan, ieșirile în presă recente ale PSD-ului în legătură cu adoptarea OUG pentru amnistie și grațiere.

Concret, politicianul a observat că un astfel de act normativ nu se anunță „cu surle și trâmbițe, din motive lesne de înțeles.”

”Amnistia se referă la infracțiune, grațierea intervine după ce se stabilește vinovăția și se aplică o pedeapsă care dacă intră în limitele respective se consideră a fi grațiată persoana. Astfel de act normativ are excepții: infracțiunile de violență, recidiviștii, luarea/darea de mită sau traficul de influență, deci infracțiunile pe care azi le numim de corupție. După care se adoptă în guvern și se publică în Monitorul Oficial. Dacă rămâne în MO un minut, produce efecte. Pot exista sau nu prevederi în legătură cu latura civilă: despăgubirile, prejudiciile, de regulă se spune că prin acțiune civilă separată s-ar mai putea recupera aceste vătămări .

Un astfel de act normativ nu se anunță în primul rând cu surle și trâmbițe, din motive lesne de înțeles. Pentru că am înțeles că ar urma să fie pus în discuție politică. În momenul în care se anunță și până când se adoptă în guvern în acel timp se pot comite infracțiuni foarte vesel. Se face după o analiză extrem de minuțioasă, serioasă, sigur discretă. Nu este în niciun caz de dorit să se știe dinainte că un astfel de act normativ urmează să fie adoptat. Acum, după declarațiile publice, era o glumă al 251-lea ultimatum al URSS la adresa SUA, nu așa se procedează. Probabil că există o serie de tensiuni, conflicte înăuntrul partidului de guvernământ, mai ales al Coaliției care împiedică sau a împiedicat până la un anume moment adoptarea unui astfel de act normativ.

Mai mult, în contextul deciziei PE și al raportului MCV, adoptarea unei asemenea OUG este riscantă în ce privește credibilitatea României.

Ca și consecințe în plan european, după ce a fost dată decizia PE, ca de altfel și obligația legală privind MCV, să vii acum ca voință politică de la București cu așa ceva, cred că ridică nivelul de tensiune și de risc în ceea ce privește România”, a declarat politicianul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *