Analistul politic Cristian Pîrvulescu afirmă că al doilea mandat al lui Donald Trump, pe care îl începe luni, stă sub semnul schimbării radicale de direcție.
El spune că, prin declarațiile sale, Donald Trump pare ‘să valideze neo-imperialismul rus și chinez, încercând să antreneze Statele Unite într-un turbion global din care acestea să iasă învingătoare’,
‘Donald Trump începe un nou mandat la Casa Albă după o pauză de patru ani. O situație inedită, căci de la Grover Cleveland în 1892 niciun alt președinte nu a mai fost în această postură. Și ca vârstă Donald Trump este cel mai în vârstă președinte care începe un mandat, fiind cu cinci luni mai vârstnic decât Biden la debutul mandatului său în 2021. Dar, dincolo de aceste ciudățenii, al doilea mandat al lui Donald Trump stă sub semnul schimbării radicale de direcție’, a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Cristian Pîrvulescu.
Pe de o parte, spune analistul, Trump a anunțat că pregătește aproximativ 100 de ordine executive pentru prima zi a președinției sale, astfel încât să distrugă moștenirea administrației Biden.
‘Cât de dură va fi această lovitură se va vedea, dar mulți cred că State Unite vor intra într-o nouă eră. Între cele, probabil, 100 de ordine executive vor fi cele privind migrația, probabil cea mai importantă măsură așteptată de susținătorii MAGA, dar și măsurile privind răsturnarea agendei climatice a administrației Biden. Dar ordinele executive sunt mai degrabă un simbol, iar nu o politică. Ordinele executive nu pot schimba o lege sau o reglementare, dar pentru Trump acest lucru nu pare să aibă vreo importanță. Dacă ordinele executive vor exceda cadrul legal, ele vor fi anulate în instanță. Dar mesajul privind schimbarea totală a politicii va fi fost spus!’, a punctat Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu este de părere că noul președintele american va încerca să schimbe direcția cât va putea de repede.
‘Cu un Congres obedient, chiar dacă în Camera Reprezentaților majoritatea este de doar patru voturi, iar în Senat mai există încă o minoritate de vechi republicani, și o Curte Supremă dominată de conservatori – din cei nouă judecători, șase sunt conservatori, din care trei numiți de Trump în primul său mandat – noul președintele american va încerca să schimbe direcția cât va putea de repede. Iar față de precedentul mandat nu vor mai exista membri ai echipei sale care să reușească să modereze deciziile și să se împotrivească exceselor. O autentică Curte pare să se instaleze la Washington. Vor fi patru ani – din care primii doi, până la alegerile de la jumătatea mandatului, vor fi fără o opoziție puternică – în care Trump și Musk vor încerca să transforme America dintr-o democrație liberală, așa cum a fost permanent de la declararea independenței sale, într-un stat capitalist dezinhibat’, a detaliat Pîrvulescu.
Analistul politic a remarcat însă că tendințele neo-imperialiste asociate conservatorismului MAGA și libertarianismul dezinhibat de tip Musk sunt, chiar prin natura lor, în contradicție, iar această contradicție riscă să devină principala problemă a noii administrații de la Washington.
‘Prin declarațiile sale Donald Trump pare să valideze neo-imperialismul rus și chinez, încercând să antreneze Statele Unite într-un turbion global din care acestea să iasă învingătoare. Nu ar fi vorba de un nou tip de multilateralism, nici de o împărțire între noile ‘imperii’ a zonelor de influență, ci de o re-validare a poziției Americii ca singur factor de putere global. Deja în primul său mandat Donald Trump lăsa să se înțeleagă că sloganul său ‘America First’ (‘Mai Întâi America’) ascunde ideea unei lumi care să fie ‘America only’ (‘Numai pentru America’). Iar pe plan extern, ideologia MAGA nu este expresia unui naționalism alb izolaționist, cum cred susținătorii săi, ci o lume în care America este singura putere mondială. Doar că s-ar putea întâmpla ca singura victimă în această confruntare geostrategică să fie democrația liberală’, a susținut Pîrvulescu.
Potrivit profesorului Pîrvulescu, Donald Trump nu este în dezacord cu alte state pentru că vrea să acționeze unilateral, ci pentru că vrea să impună propria sa cale.
‘Calea lui Trump, nu o cale a Americii. Iar cum timpul nu îi este favorabil – având, cel mai probabil, doar doi ani la dispoziție, până la alegerile de la mijlocul mandatului – va face tot ce îi stă în putință ca lumea să se schimbe peste noapte după chipul și asemănarea sa. Pentru aceasta, cum a făcut în primul său mandat, va încerca să instituie penalități împotriva tuturor celor care – urbi et orbi – nu sunt de acord cu el’, a arătat analistul politic.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News