Cristian Pîrvulescu: Ambiguităţile şi riscurile rămân în continuare. PSD nu şi-a exprimat susţinerea pentru Lasconi

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că, deşi PSD s-a poziţionat împotriva „teoriilor” lui Călin Georgescu, nu şi-a exprimat susţinerea pentru Elena Lasconi, aşa încât „ambiguităţile” şi „riscurile” rămân în continuare”,iar politicile „practicate” de partid în opoziţie, în 2020-2021 „trimit” acum electoratul PSD în „proximitatea” electoratului lui Călin Georgescu, în condiţiile în care „rezerva” Elenei Lasconi este „mică”.

„Poziţia PSD în studioul Digi24 a fost destul de evidentă, pentru că acesta este partidul al cărui electorat poate tranşa viitorul României.Poziţia PSD exprimată de domnul Zamfir a fost cât se poate de clară împotriva teoriilor domnului Georgescu, care perseverează. Dar cred că ambiguităţile legate de PSD rămân, PSD nu şi-a exprimat nicio clipă susţinerea pentru doamna Lasconi, iar electoratul PSD, datorită politicilor pe care PSD le-a practicat în opoziţie în 2020-2021, mai ales în perioada restricţiilor, politici care nu erau neapărat antivacciniste, dar care vorbeau despre libertate de opţiune şi aşa mai departe, trimit acest electorat în proximitatea electoratului domnului Georgescu, pentru că e vorba despre un electorat imens acolo. Deci riscurile rămân în continuare, rezerva doamnei Lasconi este mică, iar PSD nu pare că îşi doreşte să-şi asume responsabilitatea, pentru că face calcule. Iar calculele pot să ducă la concluzia că domnul Ciolacu poate fi prim-ministru, în oricare din eventualităţi şi domnul Georgescu poate fi izolat la Cotroceni, unde eventual poate fi suspendat la momentul oportun dacă opinia publică o va cere”, a declarat Cristian Pârvulescu la Digi24.

Analistul politic spune că, în condiţiile în care Călin Georgescu afirmă „puterea suveranităţii populare”, va folosi masiv referendumul ca instrument, dacă va ajunge preşedintele României, pentru a bloca Parlamentul, chiar dacă în România referendumul este consultativ, nu decizional.

„Cred că social-democraţii îşi fac calcule riscate şi cred că ar trebui să opteze în final, pentru că electoratul lor este derutat în momentul de faţă şi trist că nu-şi are candidatul în turul doi, însă tactica PSD a fost cea care i-a adus în impasul în care se află în momentul de faţă, şi de aceea ar trebui să primească o indicaţie”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Ce spune analistul politic despre referendumuri

Referindu-se la referendumuri, Pîrvulescu a reamintit că Hitler a devenit Führer prin referendum, reunind funcţia de cancelar cu ceea de preşedinte, referendum câştigat cu 90 si ceva % din voturi. În opinia analistului, referendumurile sunt „uşor de manipulat” şi simplifică dezbaterea, încercând „să întărească poziţiile populiştilor”.

„Nu sunt un mare admirator al referendumului, dar amintesc celor care ştiau şi au uitat şi le spun celor care nu ştiau că Hitler a devenit Führer prin referendum. Adică a unit funcţia de cancelar cu ceea de preşedinte prin referendum, care a fost câştigat cu 90 si ceva % din vot. Referendumul este uşor de manipulat, simplifică dezbaterea, dar mai ales încearcă să întărească poziţiile populiştilor”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Politologul a spus că actuala situaţie a provocat „o mare îngrijorare peste tot în lume şi în România” în ceea ce priveşte un preşedinte „care poate să facă orice”. Cristian Pîrvulescu a explicat că declaraţia atribuită lui Dughin (n. red. ideologul Kremlinului) că România va fi o parte a Rusiei nu se referea la „o cucerire teritorială”, ci la ceea ce se întâmplă, „la cucerirea minţilor românilor în urma războiului hibrid”.

„Politicienii care au stat 10-12 ani şi au asistat cum războiul hibrid face dezastre în România pentru că au văzut mici profituri şi care se vede astăzi trebuie să-şi asume responsabilitatea, pentru că altfel chiar riscăm să devenim o parte a Rusiei”, a avertizat Pîrvulescu.

Analistul politic consideră că va fi greu ca cei 23% votanţi ai lui Călin Georgescu au votat „riscant şi emoţional”. „Doamna Lasconi vorbea despre economie, care este raţională, dar noi vorbim aici despre cultură în sens larg, despre valori. Iar valorile sunt emoţionale. Generalul în retragere Chelaru vorbea despre susţinerea valorilor pe care Georgescu le reprezintă. Nu ştiu exact la ce se referea, că n-am înţeles cuvintele acelea, demnitate şi suveranitate, trebuie explicate ceva mai clar, dar unor români le sună bine, pentru că au impresia că România nu este respectată. E bine, România este respectată, dar după această experienţă va fi, probabil, mai puţin respectată”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: