Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu anunță o posibilă răsturnare de situație la moțiune

Au mai rămas doar 2 zile până la votul pe moțiunea de cenzură. Opoziţia a strâns deja 237 de semnături, adică un număr suficient de mare pentru ca moțiunea să treacă, și liberalii continuă să negocieze cu social-democrați, tocmai pentru a strânge cât mai multe voturi. Totodată, există șanse ca unii membri PSD ce nu o agreează pe Viorica Dăncilă să voteze tocmai în favoarea moțiunii, dar fără să semneze în prealabil pentru ea.

„Această moțiune are cele mai mari șanse să treacă”

Politologul Cristian Pîrvulescu a precizat pentru PSNews.ro că momentan, este imposibil de spus dacă moțiunea de cenzură va trece sau nu. Acesta a spus că există șanse mari să asistăm joi la căderea guvernului Dăncilă, dar momentan lipsa unei majorități clare și de o parte și de alta face imposibil de dat un verdict categoric. Important va fi cum se vor poziționa partidele cu potențial de negociere, Pro România, respectiv ALDE.

“Este imposibil de spus dacă moțiunea de cenzură va trece sau nu. Are cele mai mari șanse să treacă, este o autentică moțiune de cenzură constructivă, în sens german, altfel spus numărul de semnături depășește numărul de voturi necesare. Cu toate acestea cred că unii dintre semnatari vor negocia avantaje serioase pe termen scurt, pe care Viorica Dăncilă și reprezentanții PSD le pot oferi acum. Avantaje pentru cei care îi reprezintă la nivel local.

Deci moțiunea de cenzură rămâne în continuare cu final necunoscut, deși are șanse să treacă. Au fost moțiuni de cenzură care păreau să aibă mai puține șanse, dar au trecut, de pildă cea din aprilie 2012. Am avut majorități clare împotriva unui guvern în septembrie 2009. Acum situația este mult mai complicată. E mult mai complicată tocmai datorită acestei ambiguități extraordinare și a faptului că nu există o majoritate în Parlament. Nici o majoritate, nici de o parte, nici de alta, iar partidele cu potențial de negociere, Pro România și ALDE vor folosi la maxim poziția pe care o au pentru a trage cât mai multe beneficii. De aici ambiguitatea, pentru că fără aceste partide nu se formează majoritatea nici într-o parte, nici în alta”, a explicat pentru PSNews.ro politologul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *