Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu arată cele mai dure implicații ale sentinței lui Dragnea asupra PSD EXCLUSIV

hotnews.ro

Profesorul universitar Cristian Pîrvulescu – decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA – a acordat miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat cele mai dure implicații ale sentinței președintelui PSD, Liviu Dragnea, asupra Partidului Social Democrat.

Concret: politologul a atras atenția că o hotărâre judecătorească de condamnare îi va „fragiliza” poziția politicianului la vârful PSD, concomitent cu intensificarea agresivității discursului venit din partea președintelui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, nu se va vedea imediat o luptă pentru succesiune la vârful PSD, din cauza lipsei de organizare a opoziției intrapartinice, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

„Dacă este una de condamnare, va fi prima instanță, dar cu siguranță va fragiliza poziția domnului Dragnea la conducerea PSD. Este greu de spus dacă va avea consecințe imediate sau nu. Cred că mai degrabă ele se vor vedea în timp, pentru că nu există nicio opoziție organizată în interiorul PSD-ului pentru a putea declanșa o lovitură de partid. Domnul Dragnea a fost suficient de inteligent ca să se pregătească pentru astfel de situații. Să nu uităm: nu e vorba de o sentință definitivă, în cazul în care va fi una defavorabilă. Dacă în schimb va fi una favorabilă, atunci domnul Dragnea va jubila și își va întări și mai mult poziția: nu numai în raport cu propriul partid, dar și în raport cu ceilalți concurenți – adică în raport cu președintele, în raport cu instituțiile…

Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă dincolo de situația din partid, o sentință defavorabilă domnului Dragnea va complica și mai mult criza politică instituțională prin care trece – în sensul în care pozițiile președintelui nu vor mai fi la fel de precare cum sunt în momentul acesta”, a detaliat Pîrvulescu.

Întrebat dacă tot în scenariul condamnării lui Dragnea, Victor Ponta poate face o mutare decisivă ca să preia conducerea PSD, profesorul de la SNSPA s-a arătat sceptic, subliniind că esența Partidului Social Democrat o constittuie aleșii locali, care se tem de statul paralel. Or, Ponta tocmai ca un exponent al statului paralel a fost prezentat, a amintti Cristian Pîrvulescu.

„Nu cred că Victor Ponta poate face o mutare decisivă, pentru că PSD-ul pentru a fi acaparat, trebuie să convingi în primul rând oamenii de la bază: primarii. PSD-ul este o confederație de grupări locale. Domnul Dragnea este cel mai bun reprezentant al lor. Domnul Ponta nu a ieșit foarte bine din întreg scandalul. El a fost prezentat drept un agent al statului paralel în egală măsură cu Kovesi și Coldea, și de multe ori în colaborare cu ei. Or, statul paralel – ficțiune sau nu – este cel care îi înspăimântă cel mai tare pe aleșii locali ai PSD. Deci nu cred că va reuși aici. Ați văzut că a reușit doar să adune câțiva parlamentari care nu sunt în nucleul dur al partidului. Sigur: putem vorbi despre un debut al unui proces, dar schimbarea nu se va produce peste noapte”, a afirmat Pîrvulescu.

În încheiere, am dorit să știm dacă o eventuală achitare îl va face pe Liviu Dragnea să vorbească din ce în ce mai apăsat despre propria candidatură la alegerile prezidențiale din 2019. În acest punct, Cristian Pîrvulescu a atras atenția că liderul PSD poate prelua mult mai devreme cel dintâi fotoliu în stat, prin suspendarea lui Klaus Iohannis, apoi prin cedarea interimatului din partea șefului ALDE și al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Eu m-aștept ca domnul Dragnea să devină președinte foarte repede – nu anul viitor. Eu cred că domnul Dragnea în cazul în care sentința este în favoarea sa, are deschise toate posibilitățile: suspendarea devine unul dintre instrumentele care pot fi folosite pentru a-l aduce mult mai repede la președinție – adică imediat după, deoarece Constituția în articolul 98 este destul de clară: spune că președintele interimar este președintele Senatului sau cel al Camerei Deputaților. Deci este o problemă care poate fi rezolvată din mers. Nu văd de ce domnul Tăriceanu nu i-ar ceda prima funcție în stat. În fond, domnul Dragnea este reprezentantul partidului cel mai puternic”, a conchis decanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *