Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu arată motivele pentru care premierul Dăncilă nu s-ar putea întoarece împotriva lui Liviu Dragnea

Presa din țară a relatat în ultima vreme despre existența unui conflict între premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD, Liviu Dragnea. Într-un interviu pentru Adevărul, Liviu Dragnea spunea că va analiza situaţia Vioricăi Dăncilă în ce priveşte relaţia ei cu partidul, după alegeri, precizând că: “(Viorica Dăncilă) să nu uite pentru ce a fost pus acolo, a fost pus acolo să implementeze un program de guvernare susţinut covârşitor de către români”.

Miza lui Liviu Dragnea este se pare de a o convinge pe Viorica Dăncilă să accepte restructurarea Guvernului, prin vot al Parlamentului, astfel încât la Justiție să fie numit Eugen Nicolicea, fără să mai fie nevoie de acordul lui Klaus Iohannis. Informațiile vehiculate la vârful PSD spun că se fac presiuni asupra premierului Dăncilă să accepte această variantă, iar ea se opune.

În acest context, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru PSNews.ro de ce o disidență a premierului Dăncilă față de președintele PSD, Liviu Dragnea nu ar fi posibilă. În viziunea analistului, premierul nu beneficiază de sprijin politic în interiorul partidului și nu are niciun fel de autonomie în absența lui Liviu Dragnea.

“Eu cred că trebuie să fim realiști. Când discutăm despre situația dintr-un partid politic, vedem pe ce se bazează un politician. Doamna Olguța Vasilescu, de pildă, se bazează pe organizația PSD Dolj. Doamna Dăncilă nu se bazează pe nicio organizație, ea este o membră a unei organizații. Funcția de președinte executiv al partidului nu are niciun fel de implicație.

Președintele partidului nu poate fi demis de președintele executiv și nici măcar de biroul partidului, ci de partid, el fiind ales de membrii partidului. Deci doamna Dăncilă nu beneficiază de sprijin politic din interiorul partidului, nu are niciun fel de autonomie în absența domnului Dragnea, iar dispariția domnului Dragnea ar însemna automat și dispariția doamnei Dăncilă, situația inversă nefiind însă adevărată. Faptul că dispare doamna Dăncilă nu l-ar incomoda foarte mult pe domnul Dragnea. În plus, așa cum am văzut doamna Dăncilă a fost un prim-ministru cât se poate de docil, nu a creat probleme președintelui PSD, cu o singură excepție, cea a ordonanțelor de urgență privind amnistia, ordonanțe pe care doamna Dăncilă le-a întârziat din diferite motive care țin mai degrabă de propriile sale interese pe termen mediu”, a explicat politologul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *