Cristian Pîrvulescu aruncă bomba: Cred că Nicuşor Dan nu va mai candida!

CRISTIAN PÎRVULESCU.
SURSA FOTO: INQUAM / ILONA ANDREI

Acordul coaliţiei PSD, PNL, UDMR şi minorităţi privind susţinerea unui candidat unic la Preşedinţie şi decizia privind noul Guvern, luate împreună, sunt o garanţie că va fi un Guvern care va dura mai mult, chiar până în 2028, la viitoarele alegeri, consideră politologul Cristian Pîrvulescu. Analistul crede că, în contextul susţinerii lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidenţiale, independentul Nicuşor Dan nu va mai candida, dat fiind că el îşi anunţase intenţia de a candida pentru o coaliţie. Despre USR, crede că nu va mai avea deloc aceleaşi rezultate ca la alegerile trecute, ci mai puţine voturi, în lipsa votului util, pe care „se baza atât de mult”.

„Anunţarea unui acord pentru susţinerea unui candidat unic la Preşedinţie şi decizia privind noul Guvern sunt împreună şi în felul acesta există o garanţie că va fi un guvern care va dura mai mult. Nu ştiu exact cât de mult, dar poate dura până în 2028, până la viitoarele alegeri. Va depinde în foarte mare măsură de alte lucruri, dar da, poate dura. Asta este ceea ce până la urmă contează. Şi ăsta este motivul pentru care au mers împreună. PSD a vrut să aibă garanţii”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru News.ro.

Analistul politic spune că pentru Marcel Ciolacu era important să ocupe o asemenea poziţie pentru că ea „îi permite să obţină şi un sprijin larg din partea PSD. „Pentru că este o poziţie din care, mă rog, influenţa partidului rămâne în continuare importantă, chiar dacă el nu a devenit preşedinte. Deci, sunt o mulţime de avantaje care pot exista din punctul ăsta de vedere”, a explicat Pîrvulescu.

Ce spune despre Nicuşor Dan

În legătură cu susţinerea la Preşedinţie, de către coaliţie, a lui Crin Antonescu, analistul politic crede că, în aceste condiţii, independentul Nicuşor Dan nu va mai candida.

„El şi-a anunţat intenţia de a candida pentru o coaliţie. În cazul în care acea coaliţie nu cuprinde şi PNL, şansele sale de a intra în turul al doilea sunt mici. Deci nu cred că va merge mai departe. Este foarte posibil să nu mai candideze, pentru că el a spus de la început, din momentul în care şi-a anunţat intenţia, că va candida pentru o coaliţie”, a spus Cristian Pîrvulescu.

În opinia acestuia, important este că USR nu va mai avea „deloc” aceleaşi rezultate ca data trecută.

„Dar deloc. Mă aştept ca USR să primească mai puţine voturi, pentru că nu mai este votul util pe care se baza atât de mult. Nu are importanţă dacă candidează Elena Lasconi, Cătălin Drulă sau Nicuşor Dan. Important este că baza electorală a partidului este mică, iar celelalte două au o bază suficient de largă. Nu înseamnă că nu ar putea să învingă extrema dreaptă, dar depinde foarte mult de candidatul extremei dreapte. Eu susţineam că mi se pare anormal ca extrema dreaptă să trimită un candidat în turul al doilea, susţin în continuare, dar alegerea partidelor este cea mai confortabilă”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.

Şansele candidatului Crin Antonescu

Potrivit politologului, dat fiind acest „consesn general al partidelor”, Crin Antonescu are şanse foarte mari să ajungă în turul al doilea şi să câştige alegerile prezidenţiale de anul viitor.

„Crin Antonescu este obiectul unui consens general, până când vor avea o decizie finală, dar nu cred că vor renunţa la asta şi atunci, fiind pe această poziţie, are toate şansele să intre în turul 2 şi are şanse foarte mari să câştige alegerile. Aritmetic, toate partidele care-l susţin depăşesc 3 milioane de voturi şi va avea nevoie de încă un milion, un milion şi ceva de voturi la turul al doilea. Sigur că e complicat, dar nu e imposibil. Nu ştiu cum se vor poziţiona votanţii USR dacă nu îşi vor vedea candidatul în turul al doilea, numai că aritmetica ne arată că pentru celelalte partide scorul nu va fi la fel de uşor de obţinut. Deci o să avem o diferenţă semnificativă de voturi cu rezervă mică, însă, pentru turul al doilea. Deci rezerva nu va fi foarte mare a domnului Antonescu, va fi reprezentată de votanţii USR, în măsura în care aceştia se vor prezenta la vot. Nu cred că vor vota cu extrema dreaptă, deşi unii au fost tentaţi să voteze anti-sistem. Există şi opţiunea să nu se prezinte deloc la vot”, a spus Pîrvulescu.

Candidatul posibil al extremei drepte

Analistul politic a spus, în ceea ce priveşte extrema dreaptă, că reprezentanţii acesteia vor căuta un candidat cu un profil apropiat de cel al lui Călin Georgescu.

„Dacă nu vor găsi şi dacă nu vor mai fi liberali care să facă campanie pe TikTok pentru Georgescu, pentru a-l combate pe Simion, pentru că asta s-a întâmplat în prima parte a campaniei, aceea de pe TikTok, atunci cel care va candida din partea extremistă va fi George Simion. Nu văd pe nimeni altcineva, el a declarat ieri că dacă nu va fi Georgescu, atunci ar putea fi el, dar numai din partea AUR, nu din partea altora”, a explicat Pîrvulescu.

„Au cochetat cu extremismul până în ultimul moment”

Analistul politic a amintit, în acest context, că la turul al doilea al prezidenţialelor situaţia a scăpat de sub control. A mai contat şi eroarea tactică a PSD, care a preferat să sprijine Georgescu şi l-a scos din competiţie pentru turul 2 pe Ciolacu din cauza asta. Calcule greşit făcute, riscuri foarte mari luate, improvizaţii şi lipsă de maturitate politică extraordinară. Acum ne vorbesc despre democraţie şi combaterea extremismului, în condiţiile în care au cochetat cu extremismul până în ultimul moment”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.

Despre numirile la şefia Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Cristian Pîrvulescu a spus: „Eu nu ştiu dacă aceste numiri sunt bune sau rele. Ilie Bolojan era în logica lucrurilor să devină preşedintele Senatului pentru că era şeful PNL şi o poziţie în Guvern, alta decât cea de prim-ministru, nu putea avea, iar cea de prim-ministru nu putea să o obţină în condiţiile date, pentru că totuşi PNL a obţinut cu opt procente mai puţin în alegeri decât PSD. Raportul de forţe era clar şi în ceea ce priveşte Camera Deputaţilor, sigur că e o încercare de schimbare, dar eu nu sunt dintre cei care cred că tinereţea este o calitate. Calitatea este dată nu de tinereţe, ci de experienţă şi de cunoştinţe, cred eu, aşa că până când o să am mai multe informaţii, o să rămân doar curios în legătură cu această poziţie. Poate că este una de rezervă, pentru că la moment oportun altcineva să preia funcţia, să fie o persoană care poate uşor să se retragă de pe funcţie, poate să fie un alt motiv, habar n-am, dar nu cred că are foarte mare importanţă”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: