Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu, despre interzicerea USR-PLUS: Un atentat asupra democrației din România

" "

Analistul și politilogul Cristian Pîrvulescu afirmă că interpretarea juridică a celor cinci judecători din cadrul Biroului Electoral Central, care a respins participarea Alianței USR-PLUS la europarlamentare, este una obtuză și îngustă, iar gestul lor este un atentat la democrația liberală.

”Nu cred că problema este cea a judecătorilor. E o problemă complicată. Biroul Electoral Central este o combinație între o instanță de contencios electoral și un fel de oficiu de înregistrare a candidaturilor în care fac parte reprezentanții partidelor politice, iar din punct de vedere juridic au existat probleme serioase în înregistrarea partidelor USR și PLUS. Judecătorii n-au făcut altceva decât să interpreteze strict juridic, din punctul meu de vedere, îngust. Partidele politice însă au întărit votul judecătorilor. Până la urmă am avut așa: 4 partide și cei 3 reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente care au votat pentru înregistrarea alianței și cele cinci judecătoare și reprezentanții altor partide care au votat împotrivă. 

Până la urmă este o problemă de interpretare și o problemă politică. Din perspectiva democrației liberale, blocarea candidaturii a unor formațiuni politice înregistrate legal este un atentat la libertatea democratică. Judecătoarele poate n-au sensibilitatea aceasta, nu înțeleg și poate nu le pasă cum funcționează democrația, deși poate ar fi bine să fie ceva mai atente pentru că în curând nu vor mai putea judeca. Dar dincolo de această problemă este o problemă care ține de reprezentanții partidelor, care au acolo rolul nu de a stabili legalitatea, că nu sunt instanță, ci oportunitatea unor candidaturi, care erau oportune pentru că erau două partide politice înregistrate. 

Sunt niște intepretări incredibile pentru o democrație. Este un semn în plus că nu mai suntem într-o democrație liberală. Faptul că se agață la fel ca-n Republica Moldova de formulări juridice pentru a împiedica o candidatură este deja semnul grav al afectării în profunzime, structural, a democrației liberale din România” , a declarat analistul pentru PSNews.

PSNews: Credeți că USR-PLUS va avea succes la Înalta Curte?

”Depinde foarte mult de viziunea pe care o va avea Înalta Curte. Orice decizie va da, va fi o decizie politică și nu juridică oricât vor încerca să o justifice și care va avea efecte politice și nu juridice, de aceea ar fi bine să se ferească să ia măsuri care ar duce la limitarea drepturilor constituționale, precum dreptul de a alege și a fi ales, care ar fi extrem de limitat în acest moment. USR și PLUS vor fi obligate să candideze independent, iar după acest scandal vor fi grav afectate”, a mai spus el.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *