Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu, despre ofensiva PSD: Dragnea va dori să aibă toate șansele la prezidențiale

hotnews.ro

Politologul Cristian Părvulescu a comentat vineri seara la Digi 24 noua ofensivă a PSD care, în urma refuzului președintelui Klaus Iohannis de a-l revoca pe procurorul general, îl acuză de trafic de influență și astfel aduce în scenă o nouă armă a bătăliei politice.

Prin refuzul de a emite decretul de revocare a acestuia, preşedintele comite un act de trafic de influenţă asupra celui care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se află în cercetare un dosar penal privind dobândirea prin fals şi uz de fals a unor proprietăţi de către familia prezidenţială. Această protecţie neconstituţională pe care Klaus Iohannis şi şeful PÎCCJ şi-o acordă reciproc, nu poate fi privită în afara contextului în care soţia preşedintelui a refuzat în mod repetat să se prezinte la audieri la PÎCCj într-un dosar penal – situându-se deasupra legii şi în dispreţul obligaţiilor legale pe care le are orice alt cetăţean al României, se arată în comunicatul PSD de vineri.

Asistăm la un balans ofensivă-defensivă în confruntarea celor două părți și în acest moment cel care se află pe partea ofensivă este PSD-ul care are alături majoritatea parlamentară, dar și majoritatea din Curtea Constituțională.

Aceste majorități, precizează politologul, „au transformat România într-o republică  parlamentară”, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că „președintele nu a avut curajul să reacționeze.” Din 2013 prezența necesară la vot pentru validarea referendumului în vederea suspendării președintelui este de 30%, prezență, „teoretic, ușor de realizat” de către PSD față de 50% cât era pe vremea lui Traian Băsescu și care era „imposibil de realizat.”

Totuși PSD, adaugă politologul, nu este dispus să-și irosească resursele pentru o suspendare, chiar Florin Iordache declarând că suspendarea este ultima ipoteză.

O nouă majoritate parlamentară  și/sau o schimbare constituțională ar putea schimba lucrurile în ceea ce privește pârghiile disponibile pentru a înclina balanța. De exemplu, o schimbare constituțională s-ar putea face în sensul că dacă suspendarea președintelui nu reușește, Parlamentul este dizolvat. De asemenea, o nouă majoritate ar putea modifica legea referendumului.

În ceea ce privește adoptarea stilului ofensiv de către PSD, inclusiv prin lansarea acelei puneri sub acuzare a președintelui la CN, aceasta se explică, în opinia lui Pîrvulescu, prin faptul că dorește „să-și atingă obiectivele”, și anume câștigarea prezidențialelor, mizând pe teama lui Iohannis. De fapt, „la sfârșitul lui 2018 PSD își atinsese toate obiectivele, PSD-ul da, Dragnea nu.”

Astfel că „Dragnea va dori să aibă toate șansele, președintele va fi pus într-o situație complicată juridic, iar comunicatul din această seară ne arată una din liniile care va fi urmată, atacul privind situația juridică a președintelui,  trafic de influență pentru mențienerea procurorului general în funcție”, a spus Cristian Pîrvulescu.

În concluzie, vom avea „procedura de punere sub acuzare, va exista un document neconvingător,  iar opoziția va fi acuzată că sprijină un traficant de influență. PSD încearcă să folosească toate atuurile, e important să vedem cât de departe se va ajunge și ce vot va fi.”

PSD va încerca prin asemenea „lovituri” „să convingă electoratul să nu-l mai susțină pe Iohannis prin stimularea absenteismului, cum a făcut și în 2016,” a mai spus politologul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *