Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu devoalează factorul decisiv în lupta Dăncilă-Firea pentru Cotroceni. Cum se poate schimba tabla de șah a prezidențialelor

Inquam Photos / Adriana Neagoe

Cristian Pîrvulescu, politolog și decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a vorbit despre o eventuală confruntare Viorica Dăncilă-Gabriela Firea la alegerile prezidențiale din toamnă.

Potrivit politologului, apariția unui candidat susținut de partide care au un electorat asemănător PSD (PRO România și ALDE), ar putea complica accesul în turul 2 al candidatului PSD.

Firea vs Dăncilă

„Cu toate astea, teoretic, PSD rămâne un partid de turul al doilea la prezidențiale. În mod normal, orice ar fi candidatul acestui partid ar trebui să ajungă în turul 2, chiar dacă prezența la vot ar fi de 50% sau peste 50%”, atrage atenția Cristian Pîrvulescu.

„În momentul de față sondajele de opinie ridică o preferință mai mare pentru Gabriela Firea, decât pentru Viorica Dăncilă. Gabriela Firea este, pe de o parte, în prim planul atenției opiniei publice și măsurată de sondajele de opinie pentru prezidențiale de multă vreme, de ani de zile. Pe de altă parte, conflictul pe care l-a avut cu PSD-Dragnea și care continuă și cu PSD-Dăncilă i-a oferit o bună imagine și dincolo de susținătorii PSD. Teoretic, doamna Firea dispune de un potențiale important electoral. Să nu uităm că are și alt avantaj: vine din presă. Însă, asta nu este o garanție că va obține în mod cert un scor mai bun decât ar putea obține doamna Dăncilă.

În spatele unui vot se află și mașinăria de partid, iar din acest punct de vedere PSD are cea mai bună mașinărie de partid, dar care așa cum s-a văzut la alegerile europene și la referendum poate să se gripeze. Pentru reprezentații locali ai partidului este foarte important să dea un rezultat rezonabil. Nu cred că Dăncilă ar avea, în cazul în care ar fi andidată, scorul pe care îl indică astăzi sondajele, ci unul net superior. Nu știu dacă cest scor va fi suficient să o ducă în turul 2. În orice caz, apariția unui candidat susținut de partide care au un electorat asemănător PSD cum este PRO România și ALDE, ar putea complica accesul în turul 2 al candidatului PSD. Cu toate astea, teoretic, PSD rămâne un partid de turul al doilea la prezidențiale. în mod normal, orice ar fi candidatul acestui partid ar trebui să ajungă în turul 2, chiar dacă prezența la vot ar fi de 50% sau peste 50%”, spune Pîrvulescu.

Nu în ultimul rând, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA a susținut pentru PSnews.ro că actualul primar al Capitalei ar putea să rupă din PSD la alegeri, însă este foarte greu întrucât „PSD are alegători captivi și aceștia nu vor vota altfel decât va fi indicația liderilor de organizații locale”. Pe de altă parte, potrivit lui Pîrvulescu, Dăncilă are șanse să ajungă în turul 2 chiar și împotriva lui Gabriela Firea, dacă prezența la vot va fi în jur de 50%.

Gabriela Firea poate rupe din PSD, dar trebuie să țineți cont de realitatea PSD-ului. Partidul nu are alegători liberi. PSD are alegători captivi și aceștia nu vor vota altfel decât va fi indicația liderilor de organizații locale. Primarii au o zestre electorală extraordinară. 55% dintre primarii din România sunt PSD. Dăncilă are șanse să ajungă în turul 2 chiar și împotriva lui Gabriela Firea. Depinde foarte mult de prezența la vot în primul tur. La o prezență de 50% cred că poate. La o prezență care se apropie de 60% deja situația se complică pentru că vor fi mulți alegători liberi care s-ar putea să aleagă Firea în mod ostentativ”, a mai adăugat acesta.

Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea: Dăncilă nu are cum să fie candidatul PSD de succes!

Amitnim că vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a afirmat, duminică seara, că premierul Viorica Dăncilă nu are cum să fie candidatul social-democraţilor de succes la alegerile prezidenţiale câtă vreme nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului.

Dacă la europarlamentare se obţinea ca la locale şi parlamentare, un scor foarte bun – peste 40%, automat se mergea pe varianta clasică, şi anume preşedintele partidului să fie candidat, dar nu suntem în această situaţie. (…) Soluţia din punctul meu de vedere e de a crea o alternativă la ce e acum la Palatul Cotroceni, un nou USR să-i spunem, o alianţă electorală pentru prezidenţiale, dar şi locale şi parlamentare între PSD ALDE şi Pro România cu cel mai bine plasat candidat. (…) Dacă vrem democraţie în partid şi dacă vrem o alegere corectă, nu putem să acceptăm să ni se impună o variantă pe care eu nu o consider câştigătoare. Câtă vreme doamna premier – cu tot respectul – de 3-4 ani, nu de ieri, azi, nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului, nu are cum să fie candidatul PSD de succes şi nici nu are şanse să crească”, a declarat Firea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *