Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu devoalează mizele OUG pe justiție și consecințele adoptării ei

Partidul Social-Democrat nu renunță la ideea unei Ordonanțe de Urgență pe Codurile Penale, asta cu toate că experții pe justiție de la nivelul Uniunii Europene au transmis clar că nu sunt de acord cu aceste modificări. Cu toate acestea, reprezentanții guvernului Dăncilă le-au transmis însă experților Comisiei că nu au timp, guvernul se grăbește să adopte modificarea Codurilor penale și au insistat pentru un acord. Mai mult, delegația română le-a transmis experților europeni că modificările ar avea girul Curții Constituționale, așa că nu ar mai fi nevoie de verificări amănunțite.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la Antena 3, că există nemulțumiri serioase în partid în legătură cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe fondul presiunilor exercitate de partid pentru adoptarea OUG-ului care modifică Codurile. Așadar, există presiuni mari din interiorul partidului pentru adoptarea acestui OUG.

În acest context, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru PSNews.ro care este de fapt urgența adoptării acestei Ordonanțe. Politologul a vorbit totodată și despre potențialele consecințe ale adoptării OUG, în pofida avertismentelor venite de la Bruxelles.

„Lucrurile degenerează, este evident că este o urgență. Astăzi sau zilele următoare ar putea trece Ordonanța de Urgență care modifică Codurile Penale și care ar putea să îl favorizeze pe Liviu Dragnea împotriva avizului Comisiei Europene care a trimis o notificare cât se poate de dură din acest punct de vedere și cu riscul ca Partidul Social Democrat să se lovească de o reacție dură din partea partenerilor din Partidul Socialiștilor Europeni.

Pentru că unul din subiectele care s-au discutat la Madrid atunci când a avut loc Congresul Socialiștilor Europeni a fost tocmai cel referitor la Ordonanță. Domnul Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, dar și candidatul socialiștilor europeni pentru funcția de comisar, a precizat chiar în public că există o linie roșie care nu poate fi depășită și asta privește statul de drept și se referea cât se poate de clar la domnul Dragnea. Este interesant de văzut ce se va întâmpla pentru că Popularii Europeni au suspendat FIDESZ-ul. Socialiștii europeni care sunt într-o situație electorală ceva mai proastă par să aibă îndoieli, dar cred că dacă această OUG va fi adoptată, aceștia vor fi sub presiune și nu ar fi exclus un scenariu similar cu cel al FIDESZ-ului”, a conchis politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *