Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu dezvăluie implicațiile protestului diasporei. Prezența la vot s-ar putea schimba EXCLUSIV

Vineri, 10 august, a avut loc manifestația diasporei împotriva Partidului Social Democrat (PSD) care a fost marcată și de evenimente violente. În acest context, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, Cristian Pîrvulescu, a analizat pentru PSnews.ro evenimentele petrecute în perioada 10-12 august.

Astfel, chestionat care sunt urmările și cine a avut de câștigat, politologul a remarcat că deși PSD a încercat să reliefeze în prim plan violențele și nu faptul că se protestează împotriva corupției, s-a produs reversul medaliei întrucât „acțiunea foarte dură a Jandarmeriei a făcut ca cel puțin pe plan internațional să pară o acțiune în forță a unei forțe politice corupte pentru a-și proteja puterea”.

„Cred că au făcut un pariu greșit. S-au așteptat ca tema violenței să se impună și să treacă pe plan secundar tema protestului împotriva corupției. Acțiunea foarte dură a Jandarmeriei a făcut ca cel puțin pe plan internațional să pară o acțiune în forță a unei forțe politice corupte pentru a-și proteja puterea. Cele două tabere rămân pe aceleași poziții. Nu cred că au fost convinși cei care susțineau PSD-ul și se uitau la Antena 3 și România TV și percepeau totul ca pe o încercare de lovitură de stat și nici invers. Pe de altă parte, lucrurile s-ar putea să se schimbe legat de cei care nu au poziții politice ferme, dar sunt de obicei solidari cu oamenii atacați de forțele de ordine, a spus Cristian Pîrvulescu.

Mai mult, întrebat dacă vor exista repercusiuni asupra prezenței la vot, Pîrvulescu a menționat că este posibil ca evenimentele petrecute la manifestații să aducă schimbări asupra numărului de români din diaspora care votează la alegerile europarlamentare din 2019.

De asemenea, a făcut o paralelă între cazul bodyguardului lui Macron, care este acuzat de violență împotriva studenților, și Cătălin-Răzvan Paraschiv despre care se presupune că ar fi coordonat acțiunile violente de pe 10 august.

„În ceea ce privește participarea diasporei la votul pentru alegerile europene lucrurile s-ar putea schimba în raport cu alegerile din 2014. S-ar putea. Vorbim despre alegerile care vor avea loc la anul, în luna mai. Mai este mult timp până atunci.

Suntem după trei zile de manifestații. Imaginea de violență s-a spulberat. Ideea aceasta de atac dur împotriva protestatarilor nevinovați s-a impus. Dacă facem o comparație cu scandalul din Franța, când Benalla, unul din bodyguarzii lui Macron, este acuzat de violență pe 1 mai împotriva studenților, ei bine, avem și noi un individ care pare să fi coordonat violențele și care apare în poze aproape ca Benalla. Este vorba despre domnul acela care a fost identificat că este colonel al Jandarmeriei și care conduce Brigada de Intervenții Speciale (Cătălin-Răzvan Paraschiv)”, a conchis sociologul Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Cristian Pîrvulescu dezvăluie implicațiile protestului diasporei. Prezența la vot s-ar putea schimba EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *