Skip to content
Politică Puterea Știrilor Video

Cristian Pîrvulescu dinamitează prestația lui Dragnea: Nu cumva este o dovadă a slăbiciunii?!

hotnews.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a fost cel mai recent invitat al Puterii Știrilor, moderată de redactorul-șef Marinela Angheluș.

În contextul discursului liderului PSD, Liviu Dragnea, de la CEx-ul de duminică, în care a fost menționată și „soluția” ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea, politologul a adus în prim-plan situația juridică și problemele  care vin la pachet cu o astfel de cerere explicită a unor voci din PSD.

Astfel, dacă cererea lui Marian Oprișan și discursul lui Dragnea nu sunt „suprinzătoare”, în schimb „situația juridică a unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea este mult mai complicată. În primul rând, pentru că am asistat la o formă nepermisă de presiune asupra Guvernului – care nu este al PSD-ului, ci este al României. Dacă tehnic un partid strânge voturi și formează o majoritate pentru a susține un guvern, asta nu înseamnă că interesele private ale respectivului partid trebuie să prevaleze, împotriva intereselor generale sau naționale. Ce s-a întâmplat acolo a fost afirmarea unor interese private.

Cristian Pîrvulescu a precizat că, deși Dragnea nu a vorbit „atât de răspicat de o ordonanță de urgență, ci de opțiune nucleară,” el a susținut această idee a afirmării unor interese private. În mod normal aceste interese merg mână în mână cu modul în care funcționează partidele politice, însă în cazul de față afirmarea acestora este problematică.

Iată de ce devine o problemă. Pentru că ordonanța de urgență trebuie să răspundă unei urgențe. Și nu e niciun fel de urgență. Dezbaterea parlamentară e aboslut normală, dacă este vorba despre o lege. Nu se justifică urgența. Sigur că este prevăzută de Constituție și nu este tocmai limitată. Dar în cazul acesta vorbim despre o încălcare flagrantă a Constituției. Pentru că acolo se prevede foarte clar că instituția legiuitoare este Parlamentul și doar în cazuri excepționale Guvernul poate, pe o perioadă limitată prin ordonanță de urgență să legifereze.

Situația e foarte complicată constituțional și așa ne explicăm de ce nici ministrul Justiției, nici primul ministru, Viorica Dăncilă nu par să fie niște fani.

În continuare, politologul a expus apele tulburi în care se scaldă un astfel de exercițiu al ordonanței de urgență, cu toți pașii pe care îi presupune și cu tot arsenalul de argumente, ce mizează pe contracararea așa-zisului stat paralel.

Exercițiul pe care l-au făcut de a impune prin partid acest lucru este foarte riscant, dar n-au votat. A fost o discuție, deci nu vor considera că este o presiune politică. Deci domnul Dragnea a sugerat că trebuie găsită o soluție, iar dacă nu se poate, atunci ordonanța de urgență este soluția optimă, iar Tudorel Toader (în ce calitate s-a dus acolo?) câteva ore mai târziu spune că s-a convenit că e ultima soluție ordonanța. E exact ipoteza lui Dragnea: dacă nu-mi puteți oferi alte soluții, atunci trebuie să dați ordonanța.

Ce se așteaptă: decizia Curții privind așa-numitul conflict constituțional între Parchet și Parlament. Toată teoria conspirației a fost dezvoltată acolo la CEx până la ultimele consecințe, toată teoria statului paralel a fost prezentată, președintele este emanație a serviciilor secrete șamd, o teorie a conspirației pe care o vedem și în narațiunea altor lideri autoritari, precum Erdogan, pentru că ideea de stat paralel e preluată din Turcia și atunci pentru a lupta împotriva statului paralel și a consecințelor sale, condamnarea nevinovaților, trebuie dată o ordonanță de urgență. Va trebui convocat Parlamentul pentru a se da. Seamănă puțin cu Ordonanța 13.

La finalul secvenței, Cristian Pârvulescu pune o întrebare care deschide o altfel de perspectivă asupra discursului liderului PSD și a abordării pe față, prin somare, a subiectului ordonanței pe amnistie și grațiere.

Nu cumva acest exercițiu este o dovadă a slăbiciunii? Dezinvoltura cu care îi chema pe unii și pe alții să ia decizii ne arată că situația e destul de complicată acolo. Coaliția nu mai are majoritate, depinde de UDMR și de minorități. Oricând în Camera Deputaților se poate întoarce o lege, știu asta și ăsta e motivul pentru care nu vor să treacă prin Parlament, pentru că foarte probabil partide care sunt mai atente la electoratul lor și care cred că electoratul lor e mai sensibil nu vor intra în jocul ăsta.

Urmăriți mai jos secvența video de la început până la minutul 8.10

 

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *