Cristian Pîrvulescu, după excluderea lui Călin Georgescu: Luni vom şti ce alţi candidaţi are Rusia

Sursă foto: presidency.ro

Excluderea lui Călin Georgescu nu a rezolvat pe deplin problema ingerinței Kremlinului în alegerile din România.  „Cu siguranţă Rusia va avea un alt candidat sau are deja alţi candidaţi, dar vom ştii abia luni cine vor fi” susține politologul Cristian Pîrvulescu. 

„Apropo de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, eu cred că domnul Georgescu este susţinut doar periferic de Rusia. Nu cred că este autenticul candidat. Rusia înţelesese foarte bine că nu are nicio şansă. Bănuiesc că atunci când au analizat atât de bine societatea românească, au analizat şi Constituţia României şi ştiau că domnul Georgescu nu are nicio şansă să mai fie candidat. Ei doar susţin verbal, pentru a ataca România, faptul că nu ar mai fi democraţie.

Cu siguranţă Rusia va avea un alt candidat sau are deja alţi candidaţi, dar vom ştii abia luni cine vor fi. Mă întrebaţi de planul B, planul B ar fi fost mult mai inspirat dacă acel candidat ar fi fost un moderat. Cineva care n-a făcut afirmaţii care să intre în contradicţie cu ordinea constituţională şi care să poată intra în competiţie. Au refuzat acest lucru. Domnul Piperea şi domnul Tîrziu, grupul de la Bruxelles a încercat să folosească momentul. Îmi este greu să spun ce o să se întâmple până la urmă, dar înţeleg că George Simion va fi totuşi obligat de partid să meargă până la capăt, să-şi depună candidatura, pentru care s-au strâns semnături. Pentru ceilalţi nu s-au strâns semnături. Şi semnăturile nu sunt transferabile”, a spus Cristian Pîrvulescu la Antena 1.

Întrebat cât va dura alterarea pe care Rusia a reuşit să o creeze în societatea românească, analistul a precizat că influența Kremlinului e mai veche decât am bănui, iar deradicalizarea este un proces care se desfăşoară anevoios.

„Va dura multă vreme, dar nu a început în 2024. Acţiunile războiului hibrid au început cel puţin în 2013. Firma de troli a lui Prigojin din St. Petersburg aveau angajaţi, deja, vorbitori de limba română în momentul în care a fost lansată, în 2013. Înainte ca Wagner să existe, a existat firma de troli de la St. Petersburg care era un instrument esenţial în războiul hibrid, în primul rând prin propagarea teoriilor conspiraţioniste.

Iar în România aceste teorii au avut un succes extraordinar. Aşa a devenit posibil ca o persoană relativ puţin cunoscută, precum Călin Georgescu, în timpul pandemiei să fie extraordinar de cunoscut. Pentru că afirmaţiile sale erau compatibile cu toată atmosfera creată pe reţelele sociale de agenţii războiului hibrid. Rusia a reuşit, deja de multă vreme, să sădească, mai ales în anumite medii, o neîncredere în instituţiile statului şi o nemulţumire, o frustrare socială extraordinară. Socială, societală şi economică. O frustrare care a fost foarte bine speculată şi care va fi speculată în continuare.

(…)Deradicalizarea este un proces care se desfăşoară greu, are efecte târzii şi durează enorm de mult. Nu se face peste noapte. Oamenii nu se deradicalizează natural. Este un proces complex de educaţie sau reeducare civică care se face într-un timp îndelungat. Ca urmare, electoratul domnului Georgescu sau o parte a electoratului domnului Georgescu va rămâne fidel acestui sistem.

Ştiţi că domnul Simion nu a reuşit pe 24 noiembrie o bună performanţă, ceea ce i s-a şi reproşat în partid, pentru că a încercat să devină moderat, iar acest electorat nu îşi doreşte moderaţie. Problema e că întotdeauna electoratul radical reprezintă doar un mic procent din totalitatea electoratului. Vorbim de undeva la 10-15%, restul au fost foarte mulţi nemulţumiţi care au votat cu domnul Georgescu plus voturile care au zburat de la un partid spre domnul Georgescu, dar pe care nu le mai comentăm în momentul de faţă”, a precizat Cristian Pîrvulescu.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: