Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu încinge spiritele în disputa Iohannis-Dăncilă: Dezbaterea electorală nu este democratică

psnews.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu susține, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că o dezbatere între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă nu este necesară, motivând că o astfel de confruntare electorală ”nu este democratică” în condițiile în care climatul actual nu este unul democratic.

Mai mult, politologul spune că ”dezbaterea este un model capitalist, care ține de viziunea concurențială a politicii, ori democrația nu este concurențială”, ci presupune ”recunoașterea egalității și stabilirea consensului”.

„În general, electoratul lui Klaus Iohannis este un electorat fidelizat. Dezbaterea este exact inversul viziunii politice a lui Klaus Iohannis. Nu sunt printre cei care susțin că dezbaterea este democratică. Nu cred că este democratică sau a fost vreodată democratică. Poate deveni democratică doar dacă climatul este democratic.

Nu poți să porți un dialog, ceea ce e altceva decât o dezbatere, decât cu cineva care are același tip de idei, valori cu tine. Altfel, este o discuție a surzilor. În cazul nostru, despre așa ceva vorbim, despre o discuție a surzilor, și ar fi, dincolo de explicațiile președintelui, foarte greu de realizat o dezbatere. Dezbaterea de dragul dezbaterii, așa cum o cer unii acum pe motiv că ar fi democratică, este contraproductivă. De ce nu este democratică? Este un model capitalist, ține de viziunea capitalistă și concurențială a politicii, ori democrația nu este concurențială. Democrația presupune recunoașterea egalității și stabilirea consensului.

Poți să faci faci o dezbatere consensuală – ea este plictisitoare însă, pentru că oamenii aceia chiar au ceva în comun. Am văzut dezbateri de genul acesta de mai multe ori. Dezbaterea înseamnă, prin însăși formularea pe care o are, o confruntare, o altercație, o controversă. Cei care vin acum vin și spun că avem nevoie de o dezbatere, spun că au nevoie de o explicație, ori campania face exact acest lucru și pentru doamna Dăncilă și electoratul său, și pentru Iohannis și electoratul său. 

Pe de altă parte, președintele Iohannis avea nevoie acum 5 ani de o dezbatere, acum nu are nevoie de această dezbatere pentru că este favorit. O dezbatere ar avea sens în măsura în care cei doi candidați sunt foarte apropiați și dezbaterea poate să schimbe ceva. Dezbaterea, în loc să ajute la lămurire, ea tulbură în foarte mare măsură”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu.

De ce nu vrea Iohannis o dezbatere cu Dăncilă

Printr-un mesaj postat, marți după amiază, pe pagina de Facebook, președintele Klaus Iohannis explică de ce refuză o dezbatere publică cu contracandidata sa din turul doi, la alegeri prezidențiale 2019, Viorica Dăncilă.

Mesajul lui Klaus Iohannis:

Dragi români,

Împreună am reușit să ținem piept PSD, partidul care a asaltat toate instituțiile statului. Și doar împreună vom reuși să câștigăm definitiv această luptă pentru România. Votul pe care mi l-ați acordat în primul tur al alegerilor este o confirmare a încrederii pe care o aveți în mine. Dar Președintele nu poate reconstrui singur o țară, de aceea este mare nevoie de fiecare dintre voi, de implicarea voastră. Vreau să fie foarte clar: voi dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă, voi continua să merg prin țară, să mă întâlnesc cu oamenii și voi explica tuturor care este proiectul meu. România normală devine realitate doar prin solidaritate și unitate, cu susținerea majorității românilor.

Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri!”.

Viorica Dăncilă: Încă aştept ca preşedintele să accepte invitaţia la dezbatere

De cealaltă parte, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, afirmă că are răbdare şi că îl aşteaptă pe preşedintele Klaus Iohannis să „găsească înţelepciunea, tăria şi curajul” de a accepta invitaţia sa la „dezbaterea pe care românii o cer şi o merită”.

„Eu cred că domnului Iohannis îi este teamă de o confruntare directă cu mine, în faţa tuturor românilor. De-a lungul colaborării noastre instituţionale, ne-am mai întâlnit, am mai interacţionat. Însă cred că realizează că o dezbatere în faţa întregii ţări ar demonta imediat toate atacurile mizerabile din ultimii ani la adresa mea şi a Partidului Social Democrat.

Eu însă am rabdare. Încă îl aştept pe preşedinte să găsească înţelepciunea, tăria şi curajul de a accepta invitaţia mea la dezbaterea pe care românii o cer şi o merită”, spune Dăncilă.

 

3 comentarii la “Cristian Pîrvulescu încinge spiritele în disputa Iohannis-Dăncilă: Dezbaterea electorală nu este democratică

  1. – AROGANȚA, URA ȘI DISPREȚUL față de adversarul politic si ai lui simpatizanți… demonstrează capacitatea intelectuală, diplomatică si mai ales politică ca fiind ÎNGUSTĂ, LIMITATĂ și mai ales ușor INFLUENȚABILĂ. Un președinte al TUTUROR … are cu totul alți ,,parametrii” de atitudine, gândire, comportare – parametrii ce reprezintă ,,IMAGINEA” țarii și a românilor în lume! După cinci ani …. el trebuia sa se facă ,,iubit” de cel putin 50% din alegatorii inscrisi in liste. Dar nu a facut nimic pentru asta … Din contră s-a aliat cu ,,strada”… cu ,,gica contra” etc. din lipsă de inteligentă ..politica, diplomatica, economica. A instigat in loc sa MEDIEZE, a dezbinat, în loc să UNEASCĂ. Cinci ani perduti.. pentru tara si pentru romanii plecati care vor mai astepta inca atat să vadă ce face …,,guvernul meu” !

  2. Omu` asta e…profesor la SNSPA ? Fost la Pro-Democratia ? Doamne fereste, ce poate face banu` din…..om ?! Ca e si el …om – nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *