Cristian Pîrvulescu: Lupta la alegerile prezidențiale se dă între PSD și PNL

Foto ziare.com

Politologul Cristian Pîrvulescu vorbește pentru PS News despre posibilitățile actuale ale partidelor de a-și desemna candidații potențiali câștigători la alegerile prezidențiale, evidențiind că dacă un partid ar reuși să aibă și președintele și guvernul și majoritatea parlamentară, atunci, „are o libertate de manevră extraordinară”. 

„Alegerile prezidențiale reprezintă miza cea mai mare a anului și asta nu doar datorită simbolisticii postului ci și datorită influențelor pe care le are.

Dacă un partid reușește, ceea ce nu s-a mai întâmplat de multă vreme, să aibă și președintele și guvernul și majoritatea parlamentară, atunci evident, are o libertate de manevră extraordinară, ceea ce PSD și-ar dori, eventual într-o coaliție cu un PNL care să fie partid adițional.

Dar asta, PNL nu dorește. Și atunci negocierea a început în forță. Ar trebui să spunem că relevante pentru prezidențiale sunt totuși, alegerile europene. Alegerile locale și-au atins ținta. Au laminat la nivel național, extremă dreaptă și USR-ul.

„USR-ul este un partid aproape nesemnificativ”

Faptul că USR a ieșit de la guvernare și că nu s-a pliat, apropo, poate că înțeleg și liberalii ceva din experiența asta.

Acum sunt scoși (n.r. USR) total din joc. Primarii pe care îi obținuse în 2020 și care au plecat la alte partide au fost toți realiști.

În schimb, primarii care, iată cum e cazul Brașovului, Sectorului 1 și Sectorul 2 au rămas la USR, au fost înfrânți .

Unii, mă rog, au rezistat. Imaginea USR este mult prea proastă ca să se mai poată îmbunătăți ceva până la alegerile din 15 septembrie dar și asta a fost și logică pentru care s-au anticipat alegerile prezidențiale.

Acum, PSD negociază de pe o poziție și negociază în forță. Este normal să ceară candidatul Coaliției, că fiind candidatul care are rezultate mai bune la alegerile locale, fie că vorbim de președinții de CJ-uri, de primari, consilieri locali.

Pe de altă parte, strategia de a aduce în discuție pe Mircea Geoană e una care poate alarmă pe liberali pentru că el ar câștiga împotriva oricui, în turul doi. Cel puțin așa arată sondajele.

Mai e o chestiune importantă. Europenele sunt importante deoarece ne-au arătat că cele două partide împreună, cu mare dificultate, pot face 50% da, ori asta asta este un semnal, pentru că un candidat unic care nu obține mandatul din primul tur, adică nu obține peste 50% din primul tur, se va confrunta cu Mircea Geoană. Există riscul să se confrunte cu el și să fie înfrânt.

Dar Geoană are totuși o vârstă. Tinerii sunt sensibili nu numai la la Tiktok, la rețeaua socială, sunt sensibili și la modul în care se adresează celuilalt. Ori, cred că lui Geoană îi lipsește autenticitatea lui Nicu Ștefănuță, spre exemplu.

Lupta se da între PSD și PNL și PSD a înțeles că Geoană este o problemă, că poate fi eventual înfrânt doar dacă se prezintă un candidat unic din prima.

Și atunci le pune liberalilor în față situația: acceptați să ne sprijiniți sau noi mergem cu cel care câștigă alegerile. Acum, liberalii pot să accepte funcția de prim-ministru și e un avantaj, pentru că tot ce au câștigat la locale se disipează dacă nu pot oferi aleșilor locali resurse.

Deci, într-un an, 2 ani de zile, victoria lor se transformă într-o înfrângere zdrobitoare. Nu e mare entuziasm la la liberali, dar ei presează să aibă propriu candidat și vor decide săptămâna asta.

Dacă va fi o confruntare, să zicem, Marcel Ciolacu-Nicolae Ciucă și Ciucă câștigă, Ciolacu pierde tot. Adică degeaba a reușit să ajungă aici, pentru că nu-i va fi de folos. Nu va fi nici următorul prim-ministru deoarece partidul va încerca să se debaraseze de el .

Deci ambii sunt într-o situație destul de complicată și nu au foarte mulți ași în mânecă. În câteva zile vom avea soluția, probabil candidați separați. Și atunci PSD chiar ia în calcul serios candidatura lui Geoană”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu, pentru PS News.

Nicolae Ciucă: „În campanie nu ne așteptăm la un fel de tango”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat miercuri, 12.06 a.c., că Partidul Național Liberal va avea cel mai probabil candidat propriu la prezidențiale.

Întrebat dacă poate merge în tandem cu liderul PSD pentru postul de premier, Ciucă a spus că ”după ce avem alegerile și vedem rezultatele și opțiunea cetățenilor la vot trebuie să existe o majoritate considerabilă în Parlament și o coaliție de guvernare pe principiul stabilității”.

Întrebat dacă alegerile prezidențiale vor fi organizate în septembrie sau mai târziu, el a spus că ”poate să intre în discuție și să analizăm care sunt părțile bune, mai puțin bune pentru o campanie pe timp de vară sau să le ducem aproape de parlamentare”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: