Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu „Mi-e teamă că epoca baronilor nu s-a încheiat” EXCLUSIV INTERVIU

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a acordat un interviu redacției PSnews.ro.

Astfel, în cadrul interviului acordat PSnews.ro, Cristian Pîrvulescu a vorbit despre alegerile care urmează:„ca întotdeauna în România, tentația de a obține „voturi ușoare” va fi mare”. Cu toate acestea, analistul politic subliniază faptul că „vor fi însă – datorită DNA, nu a cetățenilor – multe localități în care jocul politic poate fi resetat”.

În ceea ce privește bătălia pentru București, Pîrvulescu semnalează faptul că „sistemul electoral existent avantajează candidații partidelor mari, inclusiv în București”.

Totodată, Pîrvulescu se teme că „epoca baronilor nu s-a încheiat”, subliniind faptul că, deși foarte importantă, „campania electorală pe rețelele sociale nu pare, cel puțin pentru moment, să contracareze acest comportament „baronial””. 

În privința candidaturilor primarilor cu probleme penale a căror vinovăție nu a fost dovedită încă, Pîrvulescu este de părere că „moralmente, aceste candidaturi sunt inacceptabile”. Totodată, Pîrvulescu atrage atenția asupra faptului că „mulți primari cu probleme judiciare vor folosi momentul electoral pentru a-și clama nevinovăția”.


Reporter PSnews.ro: Aceasta este prima campanie electorală care se desfășoară cu reguli noi, dar cu metehne vechi. Credeți că va fi respectată corectitudinea în campanie? Vor respecta candidații regulile AEP?

Cristian Pîrvulescu: Ca întotdeauna în România, tentația de a obține „voturi ușoare” va fi mare. Cu atât mai mult cu cât a devenit o practică curentă în ultimele două decenii. Dar, este pentru prima data în istoria electorală a României – nu doar în istoria, recentă, ci într-un secol și jumătate de experiență electorală – când președinții secțiilor de votare vor fi trași la sorți. Va fi o șansă istorică ca rezultatul final al votului să nu fie influențat de activitățile din secțiile de vot. În privința candidaților, unii vor încerca sa speculeze orice fisură a legii pentru a obține sau a-și accentua avantajul competitiv. Primarii în funcție și candidați marilor partide, mai ales a celor care controlează puterea locală, vor avea oricum un avantaj de pornire și au cele mai mari șanse să fie (re)aleși și fără să forțeze nota. Sistemul majoritar într-un tur favorizează primarii în funcție. Vor fi însă – datorită DNA, nu a cetățenilor – multe localități în care jocul politic poate fi resetat. Dar, dacă nu va exista vigilență – fie din partea cetățenilor, fie a autorităților – nu vor ezita sa profite de orice oportunitate, fie ea și ilegală, pentru a-și consolida șansele de victorie.

Reporter PSnews.ro: Ce aşteptări aveţi cu privire la evoluţia numărului de incidente electorale?

Cristian Pîrvulescu: Nu există motive temeinice pentru care ar putea scădea numărul incidentelor electoral, fie că vorbim de cele din precampanie – acestea deja se petrec, de la „benigna” campanie de afișaj începută înainte de vreme ori participarea „întâmplătoare” la dezbateri televizate sau mediatizare, până la cumpărarea de voturi sau distribuirea de „ajutoare” -, fie că vorbim de cel din timpul campaniei sau din ziua votului. Oricum numărul incidentelor electorale raportate a fost întotdeauna semnificativ mai mic decât al celor reale. Raportarea lor va depinde atât de reacția opiniei publice și de mobilizarea societății civile, cât și de interesul partidelor politice – mai degrabă al celor noi, dar nu numai – se a crea o anumită atmosferă de campanie. Și asta pentru că electoratul „liber” – atât cât există acesta, mai mult în orașele mari, mai puțin în cele mici și în zona rurală – simpatizează, de obicei, cu „victimele”.

Reporter PSnews.ro: Va crește ponderea dezbaterilor în media, în urma restricției de a da orice fel de suveniruri electorale?

Cristian Pîrvulescu: În România nu dezbaterile electorale între candidați sunt problema, ci calitatea acestora. De cele mai multe ori sunt discutate chestiuni superficiale, iar nu politici publice locale. Așa se și explică calitatea deplorabilă a calității vieții urbane în România.
Pe de altă parte, deși dezbaterile au început, „marii” candidați nu par interesați să participe, pentru a nu-și epuiza resursele și a se proteja de atacuri. Folosesc , în schimb, participarea la emisiuni televizate pentru a-și face campanie fără opozanți. În același timp campania electorală pe rețelele sociale, atât de importantă în campaniile electorale naționale, nu pare, cel puțin pentru moment, să contracareze acest comportament „baronial”. Mi-e teamă că epoca baronilor nu s-a încheiat!

Reporter PSnews.ro: Ar trebui să mai candideze primarii cu probleme penale a căror vinovăție nu a fost dovedită încă? (ex. cazul Vanghelie)

Cristian Pîrvulescu: Moralmente, aceste candidaturi sunt inacceptabile. Dar, pentru ca așa ceva să nu se întâmple ar fi nevoie de ca moralitate în sfera publică să aibă susținere populară. Nu pare să fie cazul! De aceea, ar fi înțelept să lucrăm asupra cauzelor. Iar cauza principală este posibilitatea ca primarii în funcție să candideze la propria lor succesiune. Abia este ales un primar că devine interesat de realegerea sa, nu de promovarea unor politici publice coerente. De aceea, ar fi de dorit o legislație care să interzică candidaturi succesive. Astfel, primarii ar deveni interesați de politici publice durabile pentru ca alegătorii să-i țină minte, să aprecieze rezultatele mandatului și să-i re-aleagă la diferență de un mandat.

Reporter PSnews.ro: Pe 25 aprilie, se închid dosarele de depunere a candidaturilor. Vom avea primari aleși din închisoare?

Cristian Pîrvulescu: Câtă vreme legea nu-i împiedică să candideze, mulți primari cu probleme judiciare vor folosi momentul electoral pentru a-și clama nevinovăția. Unii vor spera ca realegerea le va schimba soarta, căci votul electoratului va fi prezentat ca un fel de absolvire de păcate. Așa că, vom avea probabil câteva cazuri de primari în funcție care vor fi realeși chiar dacă sunt în arest preventiv sau sub control judiciar. Din această cauză s-ar putea să avem un număr egal de alegeri de primari anticipate.

Reporter PSnews.ro: În București se dă cea mai vizibilă bătălie politică a localelor, în care este implicat numărul cel mai mare de alegători. V-am ruga să faceţi o scurtă analiză a șanselor: va avea Bucureștiul un primar independent sau victoria va aparține tot partidelor?

Cristian Pîrvulescu: Sistemul electoral existent avantajează candidații partidelor mari, inclusiv în București. Pe de altă parte nici personalitatea și notorietatea candidaților nu trebuie neglijată, ori cei doi candidați ai principalelor două partide, Gabriela Firea pentru PSD și Ludovic Orban pentru PNL, au o mare notorietate și în general o percepție mai degrabă pozitivă.

Pe de altă parte, votul util face ca alegătorii să voteze la fel în toate cele patru scrutine bucureștene (consiliul de sector, consiliul general, primar de sector și primar general), ceea ce, de asemenea, avantajează candidații marilor partide. Dar, până la urmă totul va depinde de calitatea campaniei! O campanie inteligentă, centrată pe probleme, poate oferi o platformă bună unui candidat independent. Calitatea dezbaterii, atât de precară la ultimele confruntări electorale, ar trebui să dea mai multă vizibilitate problemelor strategice (Bucureștiul verde, creșterea calității serviciilor publice, stoparea poluării generalizate, atât a aerului, cât și cea sonoră, descurajarea circulației auto, etc.). Dar, oricare va fi învingătorul, Bucureștiul, văduvit în ultimele opt decenii de politici urbane de calitate, ar merita o nouă soartă. Un nou început! Altfel, micul Paris va deveni un fel de Damasc!

1 comentariu la “Cristian Pîrvulescu „Mi-e teamă că epoca baronilor nu s-a încheiat” EXCLUSIV INTERVIU

  1. cred ca problema nu o reprezinta cei ce vor veni, ci administratia locala putreda pe care se vor sprijini cei ce vor veni. daca nu se iau masuri cu functionarii corupti care au girat cu semnaturile lor faptele edililor, DNA poate baga la puscarie toti primarii din tara asta, coruptia oricum nu o va starpi. sunt orase cu cate 2,3 primari condamnati si cu niciun functionar public anchetat macar pentru fapte de coruptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *