Cristian Pîrvulescu atrage atenția că este necesar un dialog cu societatea pentru a o imuniza la influențele de radicalizare de pe TikTok. „Oamenii care depind doar de TikTok în informarea lor sunt, de fapt, în incapacitatea de a lua decizii raționale”, avertizează analistul.
„Avem o mare problemă – și avertizez într-una – care este legată de mecanismul infernal al TikTok, care este un canal de radicalizare ce acționează de mult asupra minții oamenilor, care îi împinge undeva într-un colț de unde nu mai pot ieși.
Știrile negative sunt amplificate de algoritm de o manieră extraordinară, iar oamenii care depind doar de TikTok în informarea lor – și sunt milioane în România – n-au alte surse de informare și sunt, de fapt, în incapacitatea de a lua decizii raționale”, a explicat Pîrvulescu într-o intervenție pentru PS NEWS.
Analistul mai punctează că nu trebuie să reducem TikTok la o simplă rețea socială, precizând că în China, spre deosebire de restul lumii, platforma amplifică doar știrile pozitive.
„Lumea este tentată să considere că TikTok e doar un o rețea socială printre altele. Dar nu! TikTok, mai mult decât celelalte, prin algoritmul său amplifică radicalizarea. Este un instrument de radicalizare.
Pentru cei care nu înțeleg, în China nu funcționează același instrument. TikTok în China nu este TikTok-ul pe care îl cunoaștem noi. În China, TikTok amplifică doar știrile pozitive; în restul lunii, amplifică știrile negative, uneori de la 1 la 100 de ori. Iar știrile pozitive sunt amplificate, în cel mai bun caz, de două ori”, spune Pîrvulescu.
„Suntem exact ca în fața unei pandemii, dar fără să luăm niciun fel de măsuri”
Acesta explică mecanismul de radicalizare prin care, practic, oamenii sunt aruncați în adevărate bucle informaționale din care nu pot ieși.
„Cercetătorii care s-au ocupat de radicalizarea pe TikTok, pentru că nu e un fenomen românesc, e un fenomen universal, vorbesc despre canale de radicalizare, care îi împing pe oameni în ceea ce ei numesc ‘găuri de iepure’, în zone din care nu mai pot ieși, și în care sunt blocați prin fluxul permanent de informații care nu fac altceva decât să alimenteze această stare de spirit”, punctează analistul.
Cristian Pîrvulescu compară radicalizarea de pe TikTok cu o pandemie care ne-a luat prin surprindere, soluția fiind dialogul social pentru a pregăti populația împotriva dezinformării.
„Ce ar fi trebuit făcut? Ar fi fost important (n.n. guvernanții) să înțeleagă mecanismul și, mai ales, să pregătească populația ca să reziste, pentru că suntem exact ca în fața unei pandemii, dar fără să luăm niciun fel de măsuri. Iar rezultatele se văd. Și dacă la o pandemie există momentul în care, practic, toată lumea odată ce s-a infectat s-a imunizat, la TikTok lumea nu se imunizează”, a conchis Pîrvulescu.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News