Campania electorală din aprilie 2025 nu a fost constructivă sau moderată, ci dimpotrivă a accentuat criza de încredere și a reflectat polarizarea și frustrarea, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu, care apreciază că aceasta s-a desfășurat într-un climat tensionat, dar predictibil, marcat de polarizare, mesaje naționaliste și o competiție strânsă între competitori.
În contextul anulării scrutinului din decembrie și repetării alegerilor prezidențiale, campania electorală s-a desfășurat într-un climat tensionat, dar predictibil, marcat de polarizare, mesaje naționaliste și o competiție strânsă între challengeri. Din aceste cauze, competiția electorală a fost puternic marcată de o campanie negativă, mai amplă și mai bine regizată decât în scrutinele anterioare. Atunci când programele există, ele sunt doar simple exerciții impuse. În loc să se axeze pe programe, soluții și viziuni pentru viitor, candidații și-au concentrat mesajele pe atacuri directe și indirecte, discreditări personale și teme menite să stârnească frică sau indignare’, a declarat,pentru AGERPRES, profesorul Cristian Pîrvulescu.
Analistul politic consideră că, departe de a fi o campanie ‘cuminte’ sau moderată, campania electorală din noiembrie 2024 a fost una care încă păstra elemente tradiționale.
La competiția tradițională dintre PSD și PNL se adăuga însă și cea care dădea voce clivajului pro sau anti-Europa. Deși au luat-o în calcul, partidele-sistem și candidații lor nu au înțeles schimbarea de paradigmă și au fost puse în dificultate. Campania electorală din aprilie 2025 a fost negativă, tensionată și marcată de un discurs cu tendințe violente.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News