Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu prevestește o mutare-surpriză a PSD în Parlamentul European: Mă aștept să schimbe familia politică! EXCLUSIV

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă România în faţa instanţei.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Timmermans, în Parlamentul European: Nu vom ezita să aducem în fața instanței Guvernul român VIDEO

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu decanul Faculțății de Științe Politice din cadrul SNSPA, Cristian Pîrvulescu,  pentru a analiza care pot fi consecințele pentru România în urma ședinței Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European ce a avut loc luni, 2 octombrie.

Profesorul universitar transmite că vor fi demarate anumite proceduri de sancționare, dar este puțin pobabil ca România să sufere consecințe imediate: „dacă nu se vor constata pogrese ci se vor constata așa cum sugera vicepreședintele Timmermans regrese, atunci se vor propune niște soluții de remediere și în funcție de reacțiile în termen restabilit ale Guvernului român, vor exista niște consecințe”, „numai că suntem la sfârșitul mandatului Comisiei Europene și îmi este greu să cred că toate aceste acțiuni se vor putea pune în aplicare până în toamna anului viitor când mandatul acesteia se încheie”.

Mai mult, analistul politic remarcă faptul că jocurile politice ale celor de la PSD-ALDE se fac în maniera actuală deoarece ei mizează pe următoarea strategie: „majoritatea din Parlamentul European se va schimba, iar compoziția Comisiei va fi diferită și va fi mult mai tolerantă cu astfel de derapaje de la linia Comisiei Europene” după alegerile europarlamentare.

„Consecințele nu vor apărea imediat. Este vorba despre o întreagă procedură și va depinde de raportul din noiembrie privind mecanismul de monotorizare și control. Dacă nu se vor constata pogrese ci se vor constata așa cum sugera vicepreședintele Timmermans regrese, atunci se vor propune niște soluții de remediere și în funcție de reacțiile în termen restabilit ale Guvernului român, vor exista niște consecințe. De exemplu, o procedură în justiție care este permisă de mecanismul de monitorizare împotriva României, o serie de sancțiuni, inclusiv activarea Articolului 7, numai că suntem la sfârșitul mandatului Comisiei Europene și îmi este greu să cred că toate aceste acțiuni se vor putea pune în aplicare până în toamna anului viitor când mandatul acesteia se încheie. 

De aceea, cred că pariul PSD din întreg discursul de ieri din Parlamentul European și al reprezentanților săi precum și a celor ALDE este că majoritatea din Parlamentul European se va schimba, iar compoziția Comisiei va fi diferită și va fi mult mai tolerantă cu astfel de derapaje de la linia Comisiei Europene. 

Așadar, nu întrevăd în perioada imediat următoare, având în vedere procedurile standard ale Comisiei Europene, să apară consecințe rapide, dar pe de altă parte demararea unor proceduri este aproape sigură”, a precizat politologul.

Cristian Pîrvulescu a mai menționat de altfel și una din eventualele acțiuni ale PSD pe viitor și anume că ținând cont de linia ideologică tradițional-creștină pe care formațiunea politică o urmează, este posibil ca social-democrații din România să facă trecerea de la grupul politic S&D din Parlamentul European la familia politică conservatoare.

„Eu mă aștept ca PSD-ul să și schimbe familia europeană și să treacă în una care corespunde viziunii sale tradițional-creștine adică familia conservatoare”, a conchis Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *