Skip to content
Video

Cristian Pîrvulescu, previziuni pesimiste pentru PMP: Băsescu nu va mai fi un mare politician EXCLUSIV

agora.md

Cristian Pîrvulescu, politolog și comentator al vieții sociale și politice românești, a fost invitatul interviurilor video PSnews.ro de vineri. În acest context, unul dintre subiectele tranșate de analistul politic a fost poziția PMP pe scena politică, respectiv dacă președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, mai reprezintă în momentul de față un pariu politic.

Astfel, Cristian Pîrvulescu a transmis că PMP-ul „este și va rămâne un partid mic pentru cariera politică” a fostului președinte al României. Mai mult: politologul este de părere că Traian Băsescu „visează” la o poziție precumm cea pe care o are fostul lider georgian Mihail Saakașvili.

Este un partid mic și va rămâne un partid mic pentru cariera politică a domnului Traian Băsescu. Este… deja de domeniul trecutului. Nici la Chișinău, nici la București, Traian Băsescu nu va mai fi un mare politician. De ce? Pentru că la București nu mai pate fi președinte (și totul se joacă în jurul acestei cărți), iar la Chișinău pentru că situația politică este foarte complicată. Când mă gândesc la Saakașvili și la istoria lui din ultimele zile- după ce a fost președinte georgian, a devenit guvernator al Odesei, a fost demis de Poroșenko din calitatea de guvernator al Odesei. Recent a fost arestat și oamenii l-au eliberat de pe stradă și nu mai reușesc să-l aresteze. A devenit un un simbol al luptei unei minorități împotriva lui Poroșenko și a diferitelor curente politice din Ucraina.

Cred că Traian Băsescu visează la o astfel de poziție și și-ar dori să există o astfel de victimizare a sa precum a lui Saakașvili, dar cred că va fi foarte greu în Moldova să se joace acest rol. În plus, Saakașvili are și talent. Traian Băsescu joacă rolul văzându-se că îl joacă, că este un rol, că și-l impune. De altfel, și susținătorii Unirii cu România nu sunt majoritari, în Moldova. Pentru a avea un rol important în Moldova, trebuie să te situezi pe un curent care merge într-o astfel de direcție. În Moldova, situația este cam ca și în România, există două grupări, una pro-rusă, una pro-românească și o majoritate a populației care este între cele două și care nu știe în ce direcție să se orienteze”, a spus acesta.

Totodată, în urma „inventarului” făcut tuturor celor trei partide din opoziție, Cristian Pîrvulescu a răspuns la întrebarea: ce forță pot dobândi cele trei partide în viitorul apropiat, astfel încât să-i convingă pe nemulțumiții din PSD și ALDE să li se alăture la o eventuală moțiune de cenzură?

Astfel, politologul a ținut să specifice faptul că o moțiune de cenzură pentru schimbarea Guvernului nu este marea prioritate, și că de fapt prioritatea „este legată de Liviu Dragnea”.

„Pentru schimbarea Guvernului? Nu cred ca este marea prioritatea. Prioritatea este legată de Liviu Dragnea. Liviu Dragnea este destul de sigur pe poziția pe care o are. Schimbarea sa nu poate fi produsă decât de un congres extraordinar al PSD-ului care se poate organiza foarte dificil. Liviu Dragnea a fost prea multă vreme secretar general al partidului ca să nu controleze și să nu cunoască toate dedesubturile. A participat la decapitarea a doi președinți de partid, a fost activ, atât a lui Geoană, cât și a lui Ponta. I-a înlăturat încetul cu încetul. A jucat, pregătindu-și cu destul de mult talent în viața politică internă de partid, această ascensiune, atunci când puțini credeau în chestiunea aceasta. Gândiți-vă, Liviu Dragnea totuși din 2006 ocupă o poziție importantă, centrală în interiorul PSD-ului. Secretarul general este mai important în organizarea internă decât președintele partidului. Președintele este cel care comunică cu restul lumii, pe câtă vreme secretarul general organizează partidul. În tradiția vechiului partid comunist al Uniunii Sovietice și al lui Nicolae Ceaușescu- Nicolae Ceaușescu a fost întotdeauna secretar general al partidului, n-a fost niciodată președinte al partidului. Asta era poziția cea mai bună care îi permitea să controleze totul. De la Stalin încoace poziția de secretar general este o poziție importantă într-un anume gen de partid. Ori răsturnarea lui Dragnea nu este posibilă prin acțiunile celor două partide politice”, a spus Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro.

În plus, analistul politic a oferit o posibilă soluție la care cele două partide politice ar putea să apeleze pentru slăbirea Puterii, respectiv „greva parlamentară sau retragerea din Parlament”.

Cele două partide politice ar putea să facă o opoziție parlamentară inteligentă. Nu înseamnă să participe la mașina de vot a PSD-ului, dar să găsească alte soluții și sunt o mulțime de soluții pe care cei de la PNL nu par să fie dispuși să le ia în considerare. Spre exemplu: greva parlamentară sau retragerea din Parlament ar fi o astfel de soluție. Problema în momentul de față nu este să convingă pe unii de la PSD sau de la ALDE, ci mai ales să-i convingă pe cei de la UDMR. De fapt, partidul-cheie în momentul de față este UDMR-ul, iar UDMR-ul nu are niciun interes să meargă pe o altă poziție și nu există în momentul de față negociatori care să poată negocia cu UDMR-ul.

Este paradoxal, pentru că Ludovic Orban este – o spune numele – maghiar. Are origine maghiară, are un părinte maghiar, dar nu are nicio relație, pentru că este mai român decât cel mai român dintre români. Nu are nicio relație cu UDMR-ul, nu poate comunica cu cei de la UDMR și nu există o linie de comunicare între PNL și UDMR. Ea a existat în mai mare măsură între PDL și UDMR, a existat între PNL-ul lui Tăriceanu și UDMR, pe vremea când UDMR asigura funcționarea partidului între 2007-2008 ca partid de guvernământ, dar în momentul de față UDMR-ul pare pierdut pentru cauză- suntem și într-un context complicat, în care Ungaria joacă o carte iliberală importantă, iar UDMR-ul nu poate face abstracție de politicile de la Budapesta, ceea ce complică și mai mult jocurile politice de aici”, a mai adăugat analistul politic.

Cu toate acestea, Cristian Pîrvulescu oferă o concluzie, menționând faptul că „nu prea există posibilitatea schimbării Guvernului”.

„Deci nu prea există posibilitatea, nici a schimbării Guvernului-trebuie să se demonstreze că Guvernul Tudose este cel mai rău Guvern pe care România l-ar putea avea în momentul de față- iar pe de altă parte, febrilitatea parlamentară care este impusă de cuplul Dragnea-Tăriceanu, nu printr-o moțiune de cenzură poate fi dată peste cap. Sigur, o moțiune de cenzură ar duce, eventual, la schimbarea Guvernului, dar nu ar schimba majoritatea parlamentară peste noapte. E un lucru acolo de făcut și cred că în mai mare măsură societatea civilă, protestatarii ar putea reuși acest lucru, în măsura în care vor avea un impact, dar în România…impactul este legat de număr. Dacă vor fi 45.000, vor spune: «o nimica toată». Când vor fi câteva sute de mii, probabil vor fi puțin mai atenți”, a încheiat profesorul universitar.

Urmăriți secvența de la minutul 42:47 până la minutul 50:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *