Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu, previziuni preelectorale: PSD va obține un punctaj mai bun decât la europarlamentare și prezidențiale

psnews.ro

Contactat de PS News, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat că, în acest moment, singura opțiune rațională a liberalilor pentru poziția de prim-ministru este Ludovic Orban, „câtă vreme PNL este în continuare partidul cu cele mai multe voturi”.

„Suntem în plină campanie și e foarte greu de spus în acest moment cine va pierde și cine va câștiga (alegerile parlamentare – n.r.). Cred că preferințele de vot sunt deja formate, dar totul stă în prezența de vot și în evoluția pandemiei, și nu doar epidemiologică ci și evoluția politică în contextul campaniei.

Situația nu va fi foarte diferită, și aici mă refer la reprezentarea partidelor față de cea de la alegerile locale, pentru că alegerile locale sunt în general un predictor bun pentru ceea ce se întâmplă la parlamentare, iar de cele mai multe ori prezența de la parlamentare este sub cea de la locale. Aici apare problema, cu cât prezența este mai mică cu atât capacitatea partidelor de a-și mobiliza propriul electorat este mai mare.

Cele două partide care sunt capabile să mobilizeze sunt PSD și PNL.

PNL are un electorat ceva mai numeros pentru că are marile orașe, dar va împărți voturile cu USR. Este probabil că cele două partide vor avea un număr important de mandate, dar e greu de precizat în momentul de față dacă majoritatea guvernamentală va fi aceasta sau nu.

PSD va obține un punctaj mai bun decât cel de la Parlamentul European și decât cel de la prezidențiale. Eu nu mă aștept să apară mari diferențe în ceea ce privește opțiunile electorale, iar unde va crește numărul de votanți, nu PSD va fi principalul beneficiar, ci USR”, spune Pîrvulescu.

Analistul este de părere că „ singura opțiune rațională acum” pentru funcția de premier al României este Ludovic Orban.

„Nu cred că sunt argumente împotriva numirii lui Orban premier, câtă vreme PNL este în continuare partidul cu cele mai multe voturi. Asta s-ar putea întâmpla doar dacă PNL nu câștigă cele mai multe voturi, doar atât. E greu de crezut că s-ar putea produce ceva de acest gen și că va exista vreo fisură în interiorul PNL-ului până la alegerile parlamentare. 

Înainte de 6 decembrie nu se va pune problema în acești termeni. Doar un rezultat foarte slab ar putea să creeze probleme, dar asta ar complica foarte mult situația, și asta nu ar fi problema lui Orban, ci o problemă a guvernării în general. Îmi este greu însă să cred că un alt partid poate aspira la funcția de prim-ministru și că Guvernul va fi altfel decât un Guvern politic. Noi nu suntem în SUA, ca Biden să ne propună un Guvern de uniune națională, noi avem alte priorități și altă situație”, a explicat analistul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *