Cristian Pîrvulescu: Protestul AUR, anarhic și anticonstituțional

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Protestul organizat de AUR ieri în București a fost „anarhic și anticonstituțional”. O spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu. Analistul vorbește despre „erori ale celor care se află la guvernare, care nu calculează sau nu vor să calculeze sau poate chiar își doresc să întrețină o astfel de astfel de mișcare insurecțională”. Scopul manifestărilor precum cea  de ieri este de a obține până la urmă calificarea dlui Georgescu în alegerile prezidențiale care urmează, mai spune politologul Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu: Un protest la care ne așteptam, atât în sensul unei prezențe importante, pe care e greu să o precizăm exact. Dumneavoastră ați spus între 40 de  mii și 100 de mii de participanți. O sută de mii este cifra organizatorilor, 40 000 este cifra oferită de unele televiziuni. În orice caz, un protest important, care a durat foarte mult și care s-a înscris în linia protestelor pe care le-a organizat deja în acest sens și le va organiza în continuare atât AUR, cât și susținătorii lui Călin Georgescu; un protest împotriva deciziei Curții Constituționale cu un caracter evident, anarhic și anticonstituțional. Faptul că încearcă să aproprieze spațiul public virtual și real și, totodată, să impună o anumită tendință la nivelul opiniei publice românești, nu doar pe rețelele sociale, nu schimbă cu nimic acest caracter, pentru că a refuza să accepți decizia Curții Constituționale înseamnă să te situezi în afara spațiului constituțional. Invitațiile domnului Simion sunt evidente împotriva deciziei luate de Curtea Constituțională. Or, oricine face o lectură sumară a Constituției își dă seama că o asemenea poziție nu este deloc acceptabilă într-o democrație constituțională. De fapt, este dovada unei crize grave a sistemului politic românesc, pe care politicienii români nu par să o trateze cu seriozitate.

Reporter: Dar de ce acum acest protest? Pentru că anularea alegerilor s-a petrecut înainte de 8 decembrie. Între timp, coaliția de guvernare a și stabilit datele viitorului scrutin și a promis că va da o hotărâre de Guvern, pentru 4 și 18 mai, chiar săptămâna aceasta.

Cristian Pîrvulescu: Dacă ar fi dat hotărârea de Guvern, ar fi fost un argument mai puțin pentru această mișcare. Unul din motive a fost tocmai acela că cei care protestau nu cred că va exista un o reluare a alegerilor și consideră, în orice caz, decizia din 8 decembrie ca o decizie care nu s-a bazat pe suficient de multe probe. De ce acum? Au fost între timp și sărbătorile. A fost nevoie de o creștere a mobilizării, pentru că au considerat că este un moment oportun, dar în special, și cred că în întrebarea dumneavoastră răspunsul era conținut, pentru că nu s-a dat această hotărâre de Guvern cât mai repede privind organizarea alegerilor. Deci această slăbiciune a Guvernului, a partidelor din coaliție, a fost speculată și a creat această stare de opinie, care este o stare de opinie insurecțională.

Reporter: Ne așteptam la huiduieli. S-a cerut demisia președintelui lui Iohannis, am aflat și că poliția a descoperit asupra participanțilorcuțite, bricege, însemne în limba rusă, dar și sume importante de bani.

Cristian Pîrvulescu: Este foarte adevărat, dar acestea sunt fenomene care se întâmplă la fiecare manifestație. Când vorbim de participanțiîntre 40 și 100 de mii de oameni se poate descoperi orice în mulțime. E adevărat că cei 40.000 de euro au fost găsiți la unul dintre organizatori, apropiați domnului Georgescu, dar în general, Jandarmeria vorbește despre un miting care s-a încadrat în limite. Trebuie să precizăm totuși că, din cîte știu, acest miting nu a fost legal, dar nu are niciun fel de importanță. Important este că nu s-au produs într-un număr atât de mare de persoane  nici un fel de altercații. Scandările împotriva guvernului sunt obișnuite, iar scandările care au fost făcute împotriva președintelui Iohannis, împotriva Curții Constituționale, împotriva Guvernului și a domnului Ciolacu intră oarecum în logica acestei manifestații. Ar fi fost surprinzător să nu existe. Tentația violenței este! Nu trebuie să uităm: când caracterizez această mișcare ca o mișcare insurecționale, mă refer la violența de limbaj, care este promovată insistent pe rețelele sociale. Nu este un fenomen care apare acum, pentru că multă lume neglijează modul în care funcționează războiul hibrid. Războiul hibrid acumulează astfel de situații care duc la paroxism și în momentul acesta este un moment foarte bun. De asta vorbesc despre erori ale celor care se află la guvernare, care nu calculează sau nu vor să calculeze sau poate chiar își doresc să întrețină o astfel de astfel de mișcare. Cert este că acești oameni sunt furioși, marea majoritate. Există o violență în modul în care se comportă și în care se raportează la instituțiile din România. Și această violență nu poate să descrească decât dacă există o reacție inteligentă și rapidă din partea autorităților.

Reporter: Și ați văzut o astfel de reacție?

Cristian Pîrvulescu: Din păcate, nu. De la întârzierea datei alegerilor până în luna mai, până la întârzierea deciziei în Guvern, toate lucrurile astea nu au făcut decât să crească această tensiune. Pot să bănuiesc că există interese diferite în interiorul coaliției în raport cu alegerile prezidențiale  și că acest candidat comun pe care l-au stabilit în persoana domnului Antonescu, nu este decât o etapă în strategia lor de comunicare. Dar această strategie nu reușește și orice grup inteligent înțelege că atunci când nu poate comunica, schimbă strategia.

Reporter: Despre Horațiu Potra, domnule Pîrvulescu. El a fost audiat, ieri, timp de mai multe ore. Fiul său, de asemenea. Între timp, Horațiu Potra a fost eliberat, iar fiul este sub control judiciar. Potra le-a cerut comandanților Jandarmeriei să-i aresteze pe cei care au anulat alegerile prezidențiale, vorbind despre o lovitură de stat, în contextul în care România e condusă de slugile globaliștilor. O declarație care, din nou, dă apă la moară teoriilor conspiraționiste.

Cristian Pîrvulescu: E foarte adevărat, dar, pe de altă parte, se înscrie în discursul violent și insurecțional de care vorbeam. Iar domnul Potra nu este o persoană oarecare. Domnul Potra este un politician local, care are a fost luptător în Legiunea Străină, a organizat grupuri de mercenari care luptă în Congo. Face parte din ceea ce am putea considera o miliție care se află în jurul domnului Georgescu, o miliție de oameni care au experiență militară și care au participat, de altfel, la organizarea cvasi militară a acestei demonstrații. Nu cred că putem să trecem toată această organizare pe seama AUR și a domnului Simion. Aici vorbim despre un potențial foarte periculos. Nu există probe împotriva domnului Potra, ci doar alegații. Până la urmă a mai fost reținut o dată, după cum vă aduceți aminte, în decembrie, când s-a bănuit că încearcă să provoace o mișcare poate asemănătoare celei care a fost ieri la București, poate mai violentă, au fost informatori care au transmis din apropierea sa, care au transmis atunci această informație, au fost reținuți, au fost eliberați din nou. Ideea este că încearcă să întărească această idee, această opinie, că a avut loc o lovitură de stat sau ceea ce se întâmplă în momentul de față este de fapt o lovitură de stat. Din nefericire, foarte mulți politicieni care nu aparțin extremei drepte încearcă să valideze această idee, conform căreia nu există probe în legătură cu fraudarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Ori, cea mai puternică probă o știm cu toții, faptul că domnul Georgescu nu a cheltuit niciun ban pentru campania electorală, care a fost estimată între 1 milion și 50 de milioane de euro. Mi se pare suficient pentru a vorbi de nerespectarea flagrantă a alegerilor. Nu mai vorbim de ceea ce s-a întâmplat pe TikTok, pentru că acolo există probe că s-a acționat în mod ilegal și știm foarte clar acest lucru în favoarea candidatului respectiv. Asta făcea ca turul al doilea de scrutin să fie un tur care se baza pe rezultate mincinoase din primul tur de scrutin, deci trebuia să fie în mod evident anulat, iar Curtea Constituțională a dat o decizie. Acea decizie este obligatorie pentru toți cetățenii României. Curtea Constituțională este o instituție care are, conform Constituției, acest mandat. Faptul că nu se recunoaște această instituție nu se recunoaște decizia sa este deja o invitație la insurecție.

Reporter: Bun, dar a trecut ceva timp de la alegeri și, deși putem vorbi în spațiul public despre nereguli în campania dlui Georgescu, el nici măcar nu a fost chemat la audieri. Cum vă explicați?

Cristian Pîrvulescu: Nu pot să explic eu ceea ce se întâmplă în momentul de față. Nu știu de ce nu a fost chemat în niciun fel la audieri, dar cred că pe măsură ce timpul trece, situația riscă să devină din ce în ce mai complicată. Unul din motivele pentru care astfel de manifestații pot avea loc – pentru că nu cred că cei care au organizat își imaginează că statul român va ceda în fața acestui șantaj – este acela de a obține până la urmă calificarea dlui Georgescu în alegerile prezidențiale care urmează. Comportamentul și declarațiile domniei sale îl descalifică. Și cum avem deja precedentul Diana Șoșoacă, când CCR considerând că nu îndeplinește criteriile constituționale i-a anulat candidatura, ne-am putea aștepta în mod logic să se întâmple același lucru. Și atunci se creează o mișcare de stradă, o mișcare care să pară o mișcare cât mai vastă pentru a face presiuni asupra Curții Constituționale și a instituțiilor, astfel încât această candidatură să fie acceptată. Iar această manifestație este deja o parte a campaniei electorale pentru candidatul extremei drepte, oricare va fi acesta, fie că va fi Călin Georgescu, fie că va fi altcineva. Deci vorbim deja de un câștig pe care l-au obținut fără ca această campanie electorală să fi fost deja declanșată. De asta vorbesc despre erori grave pe care le-au făcut cei care se află la guvernare, pentru că o decizie rapidă legată de stabilirea datei alegerilor ar fi făcut ca toate aceste manifestări să fie mai puțin vizibile și importante, pentru că există o nemulțumire și nu doar la cei care sunt dispuși să voteze extrema-dreaptă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: