Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu, scenariu negru pentru Iohannis: Dacă nu va avea candidat în turul 2, PSD va vota cu Dan Barna

Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Pîrvulescu, politolog și decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a analizat scenariul potrivit căruia Klaus Iohannis, candidatul PNL, și Dan Barna, candidatul USR-PLUS, ar ajunge în turul 2 al prezidențialelor.

În acest context, Pîrvulescu a atras atenția asupra rolului pe care îl va juca PSD în turul 2 al prezidențialelor, în cazul în care candidatul social-democraților nu va ajunge în această fază a competiției electorale. Astfel, politologul este de părere că electoratul PSD se va mobiliza în turul 2 al prezidențialelor și va da un vot anti-Iohannis, în favoarea lui Dan Barna, care ar putea să fie noul președinte al României.

„Cred că unul dintre motivele pentru care Dan Barna intră în alegeri este și acesta: dacă se ajunge în turul 2 al prezidențialelor Dan Barna vs Klaus Iohannis, mașina de propagandă din est, care folosește rețelele sociale cu destul de multă eficacitate, să nu poată să deturneze foarte mult situația. Dăncilă are șanse să ajungă în turul 2, depinde foarte mult de prezența la vot. 

Să ne imaginăm că PSD nu intră în turul 2 și intră Dan Barna în turul 2. Păi cum vor vota alegătorii PSD? Vor vota cu Iohannis la comandă sau vor vota cu Barna? Vor vota cu Barna numai ca să îl învingă pe Iohannis. Pe de altă parte, este o problemă existențială cu statul de drept. Singurul care poate relansa statul de drept și are legitimitatea să o facă este Iohannis, nu Barna. Barna trebuie să ia totul de la capăt, să își stabilească legitimitatea. O legitimitate reconfirmată de electorat este mult mai puternică decât prima legitimitate. Interesul strategic al PSD este ca Iohannis să nu câștige alegerile.

Alegătorii PLUS-USR sunt alegători liberi, de opinie. S-ar putea ca aceștia să nu îl voteze pe Barna. Barna nu este genul de om care să aibă carismă”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PSnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *