Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu, sceptic în privinţa trecerii la două tururi de scrutin: „CCR nu poate lua o decizie împotriva propriei sale practici” EXCLUSIV

Contactat de PSnews, analistul politic Cristian Pîrvulescu  a acordat o declaraţie, în care a făcut previziuni despre ce va hotărî Curtea Constituţională a României (CCR) pe 4 mai, în ceea ce priveşte sesizarea trimisă de către jurnalistul Liviu Avram.

Astfel, Pîrvulescu, făcând referire la interviul cu secretarul general al Comisiei de la Veneţia, a estimat că regulile jocului nu vor fi schimbate şi că CCR-ul nu va interveni să modifice sistemul electoral cu o lună înaintea alegerilor.

„Din punctul meu de vedere, CCR-ul nu poate lua o decizie împotriva propriei sale practici. Mai mult decât atât, am văzut un interviu cu secretarul general al Comisiei de la Veneţia, care a fost publicat în presa română, care spune că nu este niciun fel de urgenţă şi că este total neindicat să se modifice sistemul electoral atât de aproape de alegeri. Sigur că nu am de unde să ştiu ce va decide Curtea, dar cred că, având în vedere practica Curţii Constituţionale din ultimii patru ani, din 2012 încoace, cred că mai degrabă NU va interveni, şi nu va schimba regulile jocului cu o lună înaintea alegerilor. Pentru că asta schimbă totul. Şi din punctul acesta de vedere, mie mi se pare că acel interviu al secretarului general al Comisiei de la Veneţia este foarte clar, adică explicaţia există acolo cu toate dovezile. Iar la întrebarea dacă este de o urgenţă, explică foarte clar că nu, că este o decizie politică, iar o astfel de decizie politică trebuie luată cu anticipaţie, pentru că orice decizie politică este în favoarea unor actori şi în defavoarea altora. Nu discutăm aici despre principiu, dacă este mai bine sau nu este mai bine să ai două tururi de scrutin. Discutăm despre o cu totul altă chestiune. 4 mai este săptămâna viitoare, miercuri. Vom vedea ce se discută. Personal cred că, având în vedere decizia Curţii din noiembrie 2015 privind votul prin corespondenţă în care reiterează decizia sa şi recomandările Comisiei de la Veneţia, de a nu schimba sistemul electoral cu un an înaintea alegerilor, va rămâne formula actuală. Asta este, mă rog, bănuiala mea, dar este o simplă decizie. Vom vedea ce va decide Curtea”, a declarat analistul politic, în exclusivitate pentru PSnews.

Întrebat ce crede că a stat în spatele acţiunii, Cristian Pârvulescu a răspuns: „În momentul ăsta, orice acţiune de genul acesta este o acţiune politică. Chiar dacă nu o face un partid politic, o face un cetăţean, un jurnalist, dar, mă rog, în numele unei formaţiuni politice ad-hoc, este vorba, totuşi, de o acţiune politică, iar Curtea, mă rog, vom vedea ce va decide. Bănuiesc că nu va accepta această modificare”.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *