Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu, semnal de alarmă privind ultimele evoluţii politice: “Suntem într-o criză!”

Analistul politic Cristian Pîrvulescu este îngrijorat de recentele evenimente de pe scena politică, vorbind chiar despre o criză.

El a comentat, marţi, la România TV, conflictul dintre preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Victor Ponta pe tema demisiei acestuia, opinând că ne aflăm într-o „criză de regim” în care şeful statului “încearcă să-şi conserve sau să îşi întărească poziţia în interiorul instituţiilor”, iar “premierul încearcă să reziste”.

“Este o criză de regim care nu este din acest moment; noi suntem într-o fază acută a ei. Este o criză care există de multă vreme şi care se manifestă ciclic. Este vorba despre o criză a relaţiilor dintre preşedinte şi premier. Declaraţia de astăzi a preşedintelui vine în mod logic în contextul acestei crize. Preşedintele încearcă să-şi conserve sau să îşi întărească poziţia în interiorul instituţiilor, pe câtă vreme prim-ministrul încearcă, profitând de elementele constituţionale, să reziste. Iată de ce suntem într-o criză politică, mai precis într-o criză de regim. Probabil că am depăşit faza crizei de Guvern, pentru că, iată, majoritate există, va exista, foarte probabil, şi vineri. Dar, dincolo de asta, rămâne realitatea că între preşedinte si premier există un conflict nerezolvat şi care poate fi rezolvat doar prin modificarea Constituţiei”, a explicat Pîrvulescu.

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, Ponta “se apără”, dar “cu siguranţă va ieşi slăbit din această confruntare” cu Iohannis.

“Am trecut de la coabitarea de catifea la coabitarea conflictuală nu pentru că preşedintele a vrut, ci pentru că DNA a declanşat această procedură, a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale şi, în felul acesta, preşedintele a fost obligat să iasă din expectativă, pentru că, altfel, ar fi pierdut o oportunitate care nu se stie dacă s-ar mai fi intors. Suntem într-o criză de regim, a relaţiilor dintre majoritate si opozitie şi din ea se va ieşi doar prin alegeri, dar nu cred că alegerile anticipate nu sunt posibile în viitorul apropiat”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Analistul este de părere că preşedintele Iohannis nu va reveni la o “coabitare de catifea”.

“Va rămâne în această pozitie şi este obligat, dacă nu vrea să piardă controlul vieţii politice, să fie mult mai ofensiv în relaţia cu premierul şi să vină cu propuneri interesante”, a conchis Pîrvulescu.

1 comentariu la “Cristian Pîrvulescu, semnal de alarmă privind ultimele evoluţii politice: “Suntem într-o criză!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *