Skip to content
Politică

Cristian Pîrvulescu trage linie și dă verdictul: PSD are un discurs cu accente neo-comuniste EXCLUSIV

paginademedia.ro

Discursul premierului Tudose referitor la sectorul bancar din România se înscrie destul de mult într-o linie a discursului politic de tip neo-comunist, practicată deja de 7 ani în Ungaria de către Viktor Orban, consideră analistul politic Cristian Pârvulescu.

Chiar dacă între scena politică locală și cea din țara vecină sunt încă multe diferențe sesizabile, tonul și temele abordate de Dragnea și de ceilalți lideri ai partidului nu sar departe de mesajele aruncate în spațiul public de premierul Ungariei: mesaje anti-Soros și atacuri virulente la adresa corporatiilor multinationale, în special a băncilor.

Noi avem Mecanismul de Cooperare și Verificare care permite instituțiilor europene să intervină. Un atac de acest tip împotriva băncilor se înscrie într-o formă de populism, cu accente neo-comuniste. E mai ușor să bănuim de neo-comunism PSD-ul, decât FIDESZ-ul, chiar dacă și ei au multe elemente din panoplia propagandei de tip comunist, anticapitalistă.

Reacția sistemului bancar nu va întârzia să apară. Fluctuațiile bursiere nu vor fi totuși importante. România nu este o mare piață și nici nu va influența marile piețe, pentru că reprezentăm o economie marginală”, prognozează analistul politic, într-o declarație acordată PSNews.ro.

Craca de sub picioare

Deși înregistrează  o creștere economică record pentru Europa, România nu pare să vadă de pe urma acestui fenomen vreun câștig evident în materie de venituri fiscale.

Tema înșelăciunii practicate de bănci a fost aruncată în public de către ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, aceasta acoperind cumva un scandal mult mai mare privind deficitul bugetar rezultat în urma slabei colectări a veniturilor fiscale la buget.

Ideea băncilor care păcălesc statul prin nedeclararea profitului a fost îmbrățișată rapid de premierul Mihai Tudose, care s-a lansat într-o serie de atacuri furibunde împotriva instituțiilor de credit, la un moment dat riscând să creeze panică în piață printr-o serie de anunțuri privind posibilitatea pierderii economiilor popuației depuse în conturi.

Chestiunea a fost deja respinsă de către oficialii BNR, dar gestul acestora ju a oprit tirada PSD-iștilor din guvern împotriva băncilor de pe piața locală. În mod ironic însăm, statul român este la această oră la mâna bancherilor fiind nevoit să se împrumute de pe piața financiară locală pentru a acoperi deficitul de 8 miliarde lei rezultat în urma slabei colectări a taxelor și impozitelor pe primele 8 luni ale acestui an, dar și ca urmare a gestionării ineficiente a fondului de pensii de stat, unde deficitul rognozat pe anul în curs este de așteptat să se apropie de uma de 14 miliarde euro.

Atacul continuu împotriva băncilor va afecta un lucru extrem de important pentru Guvern: creditarea deficitului bugetar. Măririle salariale se bazează pe împrumuturi făcute pe piață. Este adevărat că o parte din bani vin de la cetățenii României, care consideră că este foarte  rentabil să investească banii așa, dar cei mai mulți vin din sectorul bancar.

În momentul în care ataci băncile și încerci să le reduci profiturile, pentru că atacul acesta, chiar și neurmat de acțiuni practice, va avea consecințe, instituțiile de credit vor reacționa. Mă aștept ca reacția din România să fie ceva mai dură decât cea din Ungaria, pentru că acolo acest tip de atac a venit exact după perioada de criză, în vreme ce la noi se vede deja o atitudine fermă din partea mediului de afaceri și financiar”, remarcă Pîrvulescu.

Ruptură BNR-Guvern

În mod ciudat însă, războiul guvernului PSD cu băncile pare să afecteze și poziția BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu. „Atacul este îndreptat, în același timp, și împotriva instituției care gestionează situația din sistemul bancar, adică împotriva Băncii Naționale și a guvernatorulyui Mugur Isărescu”, admite politologul, care cataloghează, de altfel, acest gest ca fiind unul surprinzător.

Este o dovadă de naivitate a pune în discuție atât de multe instituții într-un termen atât de scurt. Riscă să creeze elemente suplimentare de destabilizare. Discursul de acum al PSD ar putea testa piața și să pregătească o justificare pentru viitoarele eșecuri bugetare care vor fi tot mai evidente pe ultima parte a anului”, anticipează Cristian Pîrvulescu.

Se pregătește presa

Mergând pe modelul patentat de Viktor Orban, PSD-ul lui Dragnea mai are un singur obstacol interpus în calea sa: presa independentă și canalele media ale opoziției. Cei drept, entru un atac concertat împotriva acestora, Liviu Dragnea trebuie să își consolideze mai mult poziția de forță, până și Orban lăsând să treacă ceva timp până când a început să elimine presa ostilă.

Vorbesc cu diverși cunoscuți din Ungaria și îmi povestesc că, în acest moment, la posturile lor de televiziune nu se mai difuzează decât știri despre realizările guvernului.

Ne putem aștepta la un atac al actualei Puteri împotriva presei, dar va trebui să mai treacă ceva timp. Orban a declanșat atacul împotriva presei independente abia în al doilea mandat de prim ministru. Dar, avem deja un prim semnal dat de o doamnă ministru care a cerut zilele trecute ca media să difuzeze mai multe știri pozitive.

Este o  mentalitate care provine din perioada anilor 1990-2000, când eram întrebați ‘Cum, nu există și lucruri pozitive în România?’ și trebuia să răspundem: ‘Ba da, dar cele negative sunt mult mai îngrijorătoare!‘”, își amintește politologul.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a declarat că știrile negative prezentate de televiziunile din România întrețin fenomenul de migrație în rândul tinerilor. Monistrul PSD a sugerat ca presa favorabilă să beneficieze de subvenții sau alte facilități din partea statului.

Pîrvulescu spune totuși că oamenii lui Dragnea vor întâlni un alt obstacol într-un instrument de comunicare mult mai greu de controlat: Facebook, rețeaua de socializare fiind folosită cu succes atât în campaniile electorale, cât și pentru mobilizarea societății civile la protestele organizate în marile orașre din țară.

2 comentarii la “Cristian Pîrvulescu trage linie și dă verdictul: PSD are un discurs cu accente neo-comuniste EXCLUSIV

  1. amice, sorosist din fiu in tata, atat poti produce din capusorul tau pe cale a fi parasit de parul destept ??? Mai cu elan, „analule” ca te vede bunicu’ geo !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *