Skip to content
Politică

Pîrvulescu: Trăim într-o lume a riscurilor, terorismul a fost tot timpul prezent în Europa EXCLUSIV

biografiialese.blogspot.com

Politologul Cristian Pîrvulescu se declară întristat de tragedia petrecută pe Manchester Arena, unde un atentat terorist revendicat de gruparea jihadistă ISIS a făcut cel puțin 22 de victime în timpul unui concert, dar spune că riscul unor atentate nu poate fi anulat de către niciun stat.

„Nu există măsuri care să garanteze un risc zero de atentate. Sigur, măsurile de securitate pot diminua numărul acestor evenimente, dar nu le pot elimina total. Marea Britanie, Franța, Statele Unite sau România trăiesc cu această amenințare asupra lor”, crede Pârvulescu, contactat de redacția PSNews.

Din punctul său de vedere, efectele cele mai importante pentru întreaga comunitate europeană vor fi cele răsfrânte asupra procesului de alegeri anticipate din Marea Britanie și a negocierilor Brexit derulate între Londra și Uniunea Europeană.

În ultimii 2 ani, Europa a cunoscut un val de atentate teroriste puse la cale de grupări extremiste, numărul tragediilor ajungând la 22. Cu toate acestea, Pîrvulescu spune că situația nu diferă mult față de cea din anii ’80, când atentate puse în scenă de grupări radicale precum IRA sau ETA zguduiau conastant liniștea țărilor din Vest.

„Terorismul a fost prezent tot timpul în Europa. În anii ’80 aveam cam același număr de atentate. La fel, în anii ’50-’60, când existau mișcările de independență din coloniile franceze, Algeria, de exemplu.

Inclusiv metodele au fost transmise. Noi vorbim deja de un terorism islamic de a III-a generație. Iar, dacă este să fim realiști, tot cetățenii aveau de suferit”, explică politologul.

Valul atentatelor puse la cale de grupări islamiste a lovit Marea Britanie în 2005, cu atentatul de la metroul din Londra. La sfârșitul anului trecut, reprezentanții MI 5, serviciul de informații intern din Regat a anunțat că, în perioada 2015-2016, agenții instituției au reușit să dejoace 14 atenate puse la cale de celule ISIS din Marea Britanie.

 

1 comentariu la “Pîrvulescu: Trăim într-o lume a riscurilor, terorismul a fost tot timpul prezent în Europa EXCLUSIV

  1. Mintiti domnule Parvulescu. Ceea ce se intampla ACUM in Europa NU are echivalent in trecut si este rezultatul „politicilor corecte” duse de 30 – 40 de ani, politici pe care dvs. le incurajati neobosit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *