Lupta pentru președinția României se va da, așa cum arată deocamdată datele, între Crin Antonescu, Nicușor Dan și un candidat de extremă dreaptă, care nu va fi, cel mai probabil, Călin Georgescu, susține profesorul Cristian Pârvulescu. Cheia victoriei va fi la electoratul conservator de dreapta.
Cheia câștigării alegerilor prezidențiale din 2025 va fi electoratul conservator de dreapta – susține profesorul și politologul Cristian Pârvulescu. El arată că Crin Antonescu și Nicușor Dan vor trebui să cucerească acest electorat conservator de dreapta și să-l convingă să nu voteze candidatul extremei drepte.
Politologul susține că sunt mari șanse să vedem un candidat de extremă dreaptă în turul II al prezidențialelor din 2025, încă din anii 2000 există în România un astfel de electorat, când 25% dintre români au votat atunci cu PRM și cu Vadim Tudor. De atunci, lucrurile s-au înrăutățit.
Șansele lui Crin Antonescu vor depinde foarte mult și de modul cu va gestiona guvernul de coaliție situația din țară, motiv pentru cred, crede politologul, că miniștri vor încerca să nu vină cu surprize neplăcute.
Adevărul: Ce prognozați că se va întâmpla în 2024. Sunt doi candidați proeuropeni importanți deocamdată?
Cristian Pârvulescu: Avem candidați anunțați, nu avem candidați oficiali susținuți. Nicușor Dan și-a anunțat o intenție, a pus partidele în fața unei realități. Aceștia s-au grăbit cu foarte mare viteză să propună un alt candidat, pentru a nu putea fi luate prin surprindere. Înțeleg că în interiorul PNL a existat o grupare care l-ar fi susținut, ca și în USR, dar alte grupări, împreună cu UDMR și PSD, au propus Crin Antonescu.
E o propunere, a spus-o și Marcel Ciolacu, este și un experiment, pentru că vor să vadă în ce măsură Crin Antonescu va rezista atacurilor care au pornit instantaneu, așa cum se întâmplă de fiecare dată. Nu este un candidat nou. Spre deosebire de Nicușor Dan, care a trecut printr-o campanie anul acesta, Crin Antonescu a lipsit din politica românească 10 ani după schimbarea sa de la conducere și a revenit acuma oarecum cu un gând de revanșă. În orice caz, e susținut de grupări care urmăresc în principal preluarea controlului în PNL. Mă refer la o grupare din PNL, dar și la intervenția cât se poate de clar în favoarea lui Antonescu, a PSD-ului. Deci și PSD-ul încearcă să intervină și să echilibreze sau să dezechilibreze raportul de forțe din PNL. În ceea ce privește UDMR, e foarte interesantă propunerea lui Kelemen Hunor, a lui Crina Antonescu, pentru că până la urmă este cel care a inițiat întregul proces, a anunțat, a amintit numele. E greu de spus de ce a făcut-o. Bănuiesc că totuși a fost o sugestie pe care a primit-o și căreia i-a răspuns. Cred că revenirea domnului Antonescu în dezbaterea publică, atacurile împotriva generalului Ciucă, ale președintelui Iohannis, toate acestea fac parte dintr-o strategie.
„Crin Antonescu poate să obțină voturile PSD mai bine decât oricine altcineva. Vor vota liberalii cu Antonescu?”
Dincolo de stabilirea unei date a alegerilor și de incertitudini privind candidații, care credeți că e principala problemă a acestor alegeri?
Deci avem, n-avem candidați, dar problema e următoarea: asistăm la o bătălie care a început în urmă cu aproape un an de zile de preluare a controlului pentru următorul deceniu. O bătălie între diferite grupări de forță din România, unele oculte, altele vizibile. Această bătălie continuă în mod surprinzător.
Încercarea cu candidat unic este o încercare de a trece fără emoții de turul al 2-lea cu susținerea efectivă a celor trei partide. Trebuie să spunem: Crin Antonescu poate să obțină voturile PSD mai bine decât oricine altcineva. Întrebarea pe care ne-o puneam în legătură cu Elena Lasconi este dacă alegătorii PSD, care sunt oarecum apropiați de alegătorii extremă dreaptă, ar vota Lasconi.
Cum credeți că se vor raporta acești alegători social-democrați la Nicușor Dan?
Nicușor Dan este totuși diferit. Nicușor Dan e conservator, în problema LGBTQ a fost întotdeauna pe alte poziții decât USR, este motivul pentru care a părăsit conducerea partidului în 2018. Nu spun că doamna Lasconi nu era conservatoare, era foarte conservatoare. Noi n-am avut niciun candidat de stânga, dar Lasconi putea fi portretizată ca fiind o candidată de stânga – din cauza fiicei, a declarațiilor care au fost speculate ș.a.m.d. Ultima temă de campanie înaintea anulării alegerilor era dictatura LGBTQ, care va fi impusă de Lasconi dacă devine președinte, ceea ce făcea pe Elena Lasconi să facă declarații absolut incredibile referitoare la conservatorismul său. În ceea ce privește pe Nicușor, va fi greu de atacat din punctul ăsta de vedere, dar asta nu înseamnă că recuperează electoratul PSD, doar că nu este la scoli, e problema, e alta.
Iată o problemă: liberalii vor vota cu Crin Antonescu? E simplu să spui DA, numai că, vedeți dumneavoastră, liberalii de astăzi nu sunt liberalii lui Antonescu, sunt pedeliști, sunt. E adevărat că domnul Bolojan și Dan Motreanu sunt acolo, în frunte sau Ciucu, toți veniți de la PNL, tradițional, să zicem, dar marea grupare din Transilvania în frunte cu Emil Boc vine de la PDL. Aceștia nu sunt mari susținători ai lui Crina Antonescu.
E o problemă aici. Vă dau un exemplu există o discrepanță extraordinară între votul pentru Nicolae Ciucă la primul tur al alegerilor prezidențiale și votul pentru PNL pe 1 decembrie, o săptămână mai târziu. Discrepanța este mare. Sunt 20-25% de voturi în plus pentru PNL față de Nicolae Ciucă în foarte multe județe.
Avem un exemplu care nu le place celor din Transilvania, și anume exemplul județului Giurgiu. În județul Giurgiu s-a obținut un scor asemănător și la parlamentare, dar și cu o săptămână înainte la prezidențiale. În rest, nu. S-a spus că de vină este susținerea PSD ș.a.m.d. tot felul de povești, acum ajungând să guverneze tot cu PSD. Deci una din probleme este că acele organizații, inclusiv organizația Bihor, au dovedit că au probleme de mobilizare a electoratul lui propriu și a militanților.
Păi, s-ar putea să aibă problemă de mobilizare și cu domnul Antonescu. E o problemă. E ceva ce se vede simplu. Oricine se uită peste rezultatul alegerilor vede.
Cum credeți că se va comporta electoratul UDMR?
În ceea ce privește UDMR, sigur că domnul Kelemen Hunor spune da, știți foarte bine că datorită liniei directe pe care minoritatea maghiară din România o are cu Budapesta, aceștia erau tentați să voteze Călin Georgescu la turul al 2-lea și nu nici pe departe Elena Lasconi. Pentru că Georgescu corespunde foarte bine liniei ideologice a Budapestei. Este pe aceeași linie ideologică care se întinde de la Moscova, trecând prin Budapesta și ajungând la în Florida, la Dona, altă la Donald Trump și la susținătorii lui. Iată de ce nu sunt deloc convins că maghiarii se vor mobiliza să voteze Crin Antonescu.
Deci Crin Antonescu este un candidat de turul II? Dar, este el un câștigător. Nimeni nu poate garanta acest lucru. Nici Nicușor nu este sigur. Pe de altă parte, Nicușor Dan va fi un candidat care va căuta un sprijin cât mai larg al partidelor. Vrea să fie independent, dar nu vrea să fie singur. Și-a anunțat sprijinul pentru Nicușor Dan platforma DREPT a lui Vlad Gheorghe. A obținut undeva în jur de 2% la parlamentare. Nu e o platformă puternică, dar are capacitate de mobilizare online. Dacă se mai adaugă și REPER, ceea ce foarte probabil, deja ajunge undeva spre 4%. Nu cred că SENS îl va sprijini vreodată pe Nicușor Dan datorită pozițiilor pe care le are apropo de LGBTQ ș.a.m.d. Dar nici foarte multă alternative n-au. De exemplu, n-au susținut-o pe Lasconi.
USR va fi într-un fel obligat să decidă dacă va merge pe Nicușor Dan sau pe Lasconi. În momentul în care o abandonează pe Lasconi, ea va părăsi și conducerea partidului, ceea ce e complicat înainte de alegeri dar nu este imposibil.
Ce se va întâmpla la extrema dreaptă?
Dacă Nicușor rămâne în cursă, avem șansa unei confruntări între Nicușor Dan și Crin Antonescu în turul II și nu este foarte simplu să vă spun cine va câștiga din această confruntare.
„Lui Georgescu nu i se va mai permite să candideze”
Va mai candida Georgescu?
Având în vedere toate datele care s-au strâns, cred că va încerca să-și depună candidatura, să creeze dezordine, anarhie, ș.a.m.d. Dar nu cred că i se va mai accepta candidatura. Și atunci întrebarea este cine va veni din extrema dreaptă? Nici Dianei Soșoacă nu i se va permite. Va fi complicat. Ar fi Simion, El a spus că poate să candideze pentru AUR. Simion nu știu dacă poate aduce voturi de la celelalte grupări de extremă dreaptă, mult mai dure. Mă refer la POT și la SOS. Mi-e greu să spun în momentul de față. Totuși, a obținut 1,2 milioane de voturi dintre care probabil că o parte nu-i erau directe adresate. Dar, mă rog, cred că capacitatea de 1.000.000 de voturi.
În primul rând, voturile Georgescu nu sunt voturi Georgescu, sunt voturi de extremă dreaptă. Sigur că s-a creat o isterie pro Georgescu. Dar nu, nu sunt voturile lui Georgescu, sunt voturi create prin mecanismul de radicalizare tiktok. Oamenii aceștia au fost pregătiți să aștepte salvatorul. Și pe urmă salvatorul s-a dovedit a fi Georgescu. Poate să fie și altcineva. Deci extrema dreaptă poate găsi și un alt candidat. Sigur, Georgescu nu era total necunoscut, dar nu era nici cunoscut. El a fost introdus în dezbaterile de presă din România de prin 2009, atunci când a căzut guvernul Boc prima oară unul din numele folosite era așa-zis susținut de Germania era Călin Georgescu.
Dacă nu mai există mașinăria Tik tok nu cred că voturile lui Georgescu vor fi transferate către Simion.
Simion n-a rezistat bine atacurilor, a fost atacat de Șoșoacă, de Georgescu și nu a rezistat foarte bine.
„Un candidat de extremă dreaptă în turul II e posibil”
Vedeți un candidat de extremă dreaptă în turul II, dacă lui Georgescu nu i se va permite să candideze?
Da, poate să fie un candidat și nu are importanță dacă se numește Georgescu sau Popescu. Electoratul e acolo și nu e nou. Eu spun într-una că acest electorat există de 25 de ani. Da, 25% dintre români au votat Corneliu Vadim Tudor și PRM în 2000, care aveau exact aceeași orientare anti-occidentală pe care o vedem și astăzi, cu multe din elementele pe care le vedem acum. Electoratul ăsta era acolo. Este un electorat nostalgic care continuă național-comunismul. Este acest amestec de Securitate cu organizații de forță, cu oameni frustrați. În plus, frustrările s-au acumulat, știți, pentru că între timp România a progresat, dar nu toată lumea progresat în egală măsură. Și diferențele sunt foarte, foarte importante pentru unii. Ei le consideră ca fiind argumente împotriva sistemului actual. De ce unii se îmbogățesc și noi nu. Înseamnă că sistemul funcționează împotriva noastră, deci trebuie să-l deraiem.
Cheia câștigării alegerilor
Dacă mergem pe scenariul Antonescu, Nicușor Dan și un candidat de extremă dreaptă. De ce va depinde ajungerea în turul II?
Antonescu pare ca are un discurs mai apropiat de zona asta moderat-conservatoare?
Nicușor Dan din punct de vedere societal nu e foarte departe, este mult mai atent, nu jignește, e mult mai politicos. Mizează foarte mult pe electoratul acesta care l-a făcut președinte și cu Iohannis până la urmă.
Credeți că Nicușor are votul bucureștenilor?
Cred că are votul multor bucureșteni. Nu știu dacă are votul bucureștenilor în general, dar gândiți-vă că dacă USR și REPER și o parte din PNL votează deja depășește 50% din votul bucureștenilor, care înseamnă câteva sute de mii de voturi bune. Deci asta e deja o bază importantă. Pe urmă va mai fi Timișoara, vor fi marile orașe care pot să forțeze cu el deja altă bază. Deci aici este tot. Problema e dacă va putea să ajungă vreodată de la și-re-mici i mediul rural.
Aatuul cel mai important pe care îl are Antonescu este mecanismul de partid, cu primarii și toată infrastructura?
Depinde cum se va face campanie. Dar da, electoratul PSD e mai apropiat de Antonescu, e un avantaj pentru Antonescu decât Nicușor Dan, dar depinde. De exemplu, în București s-ar putea ca electorat-ul PSD să voteze Nicușor Dan pe cât o vreme, nu știu, la Vaslui să voteze Antonescu. Va ține foarte mult și de context, de context economic, social, sunt foarte multe variabile.
Da, absolut. Nicușor Dan ar fi avantajat, dar Guvernul va încerca pe cât posibil să nu aibă surprize, pentru că nimic nu garantează că dacă intră în turul II candidatul de extremă dreaptă acel candidat nu va câștiga, ceea ce va însemna că totul se întoarce înapoi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News