Cristian Popescu Piedone obține daune morale de 100.000 de euro, după achitarea din dosarul Colectiv

Sursa foto: ANPC

Cristian Popescu Piedone, care ocupa funcția de primar al sectorului 4 în momentul incendiului de la Colectiv, a câștigat procesul împotriva statului român pe care l-a dat în judecată pentru timpul petrecut în închisoare în urma condamnării în dosarul Colectiv. Decizia din 15 mai a Tribunalului București nu este definitivă.

Fostul primar a dat statul în judecată după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, în care primise o condamnare la patru ani de închisoare. El ispășise un an și o lună din pedeapsa cu executare în momentul achitării.

Joi, 15 mai, Tribunalul București i-a admis cererea și a decis daune morale în valoare de 1000.000 de euro pentru timpul petrecut în spatele gratiilor.

„Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, la plata către reclamant a sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, în lei la cursul BNR din ziua plăţii, a sumei de 290.285,50 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata dobânzii legale aferentă acestor sume, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data achitării efective”, se arată în minuta instanței.

Judecătorii precizează că Piedone va solicita și cheluieli de judecată, pe cale separată. Decizia de ieri a instanței nu este definitivă, poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.

Pe 21 iunie 2023, când a fost eliberat din penitenciarul Jilava, fostul primar spunea că nu știe dacă va da statul în judecată, dar că acesta îi „este dator”.

„Să nu mă întrebați: «Veți cere despăgubiri morale? Veți, nu știu…» oricum statul e cum e, dator… Mai vin și eu să-i cer ce? Voi câștiga, n-am nevoie, voi fi repus în funcție, îmi voi duce sectorul până la capat, mă voi gândi ce am de făcut în viitorul meu. Dar a mă bate cu trecutul, îmi ard prezentul”, spunea atunci Piedone.

Achitat de Înalta Curte în 2023

În 21 iunie 2023, Cristian Popescu Piedone a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Colectiv, după ce Curtea de Apel București îl condamnase la patru ani de închisoare, iar prima instanță la opt ani.

Piedone a atacat decizia definitivă cu o cale extraordinară de atac – recursul în casație. La fel au procedat și alți patru inculpați din dosarul Colectiv. Câștig de cauză a avut doar Piedone, care a fost achitat și pus în libertate după ce a stat în închisoare un an și o lună.

Achitat de Înalta Curte, Cristian Popescu Piedone s-a reîntors la Primăria Sectorului 5, de unde fusese suspendat din funcție pe durata procesului.

La zece luni distanță de la decizie, la începutul lunii aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat redactarea motivării hotărârii de achitare. Argumentele celor trei judecătoare – Elena Barbu (președinte), Elena Cristina Marcu și Voica Valerica – se întind pe 243 de pagini.

Piedone fusese condamnat pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a emis autorizația de funcționare a Clubului Colectiv fără a avea autorizație de incendiu.

Înalta Curte susține, însă, că „nu există o dispoziție expresă, clară și previzibilă care să prevadă obligația stabilită în sarcina primarului de a solicita comerciantului avizul și/sau autorizația de securitate la incendiu în vederea eliberării autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică”.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: