Cristian Popescu Piedone va fi eliberat. Primele declarații ale fostului primar

UPDATE 16:11

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a declarat miercuri, la ieşirea din penitenciar, după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, că îşi va relua funcţia de primar şi că nu va cere despăgubiri de la statul român. Există o speranţă în România pentru dreptate, a mai afirmat Piedone.

Cristian Popescu Piedone a fost întrebat la ieşirea din Penitenciar dacă se întoarce la primăria Sectorului 5. ”Cu siguranţă, da, dacă nu au făcut alegeri, ce să fac? Scaunul e liber, trebuie să mă întorc”.

El a spus despre anul petrecut în spatele gratiilor că ”ar fi vrut să spună că dacă ştia că e aşa bine la puşcărie ar fi venit mai de mult. ”Ferească Dumnezeu!”, a adăugat el.

”Pierdusem speranţa, dar nu pierdusem speranţa în Dumnezeu. Am spus Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la ultimul meu cuvânt, că mai sus de această treaptă a justiţiei din România nu există decât Dumnezeu. La Dumnezeu m-am rugat să audă rugile mele, a deschide ochii judecătorilor, dacă sunt judecători drepţi, pentru că, până la Înalta Curte, nu am avut parte decât de acele culoare despre care vorbiţi (..) de acele comenzi, de acei scheleţi în dulap ai unor procurori şi judecători. (..) Există o speranţă în România pentru dreptate.

În 30 de ani de administraţie, să îmi zică mie orice politician din România, din lume, că e fată mare. Nu, nu există, fiecare cu păcatele lui, eu am vrut de la început să răspund pentru păcatele mele, din păcate am răspuns pentru altcineva. Puterea exemplului pentru cine, dat de cine? De cei 3.600 de primari ai României, cu primul primar al ţării, astăzi preşedinte, care a semnat la fel ca şi mine şi nu a răspuns şi nu răspunde. Pe 1 ianuarie i-am cerut graţierea lui, nu mie”, a afirmat Piedone.

El a continuat: ”Să nu mă întrebaţi, veţi cere despăgubiri mprale. Nu, nu voi cere, şi aşa statul este aşa cum e, ator, mai vin şi eu să îi cer ce? Voi câştiga, nu am nevoie. Voi fi repus în funcţie, îmi voi duce sectorul până la capăt, mă voi gândi ce am de făcut în viitorul meu”.

Despre condiţiile din închisoare, Piedone a spus că ”nu vrea să ajungă nimeni aici, dar sunt cu bun simţ, dacă ai bun simţ, eşti respectat, dacă respecţi iar dacă te comporţi ca atare şi instituţia te respectă. Am ieşit la muncă, am muncit fără probleme, am cosit, le-am făcut pe toate. Nu am stat, cum zic alţii, mi-am luat recompense, m-am dus la cursuri, dar ce cursuri nu am făcut, pe domeniul meu, pe horticultură, trebuia să îi învăţ pe oamenii ăştia să planteze nişţe plante”.

Cristian Popescu Piedone le-a transmis un mesaj şi rudelor celor morţi la Colectiv, afirmând că ”le-a spus că dacă copiii lui erau acolo în acea seară şi mureau susţinea în continuare că este nevinovat”, dar că le înţelege furia.

UPDATE 15:20

Prefectura Capitalei anunţă că fostul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone are dreptul să îşi reia mandatul, fără nicio restricţie legală.

”Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în ce îl priveşte pe domnul Cristian Popescu Piedone,  prin care a fost desfiinţată condamnarea de la Curtea de Apel Bucureşti, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să îşi reia mandatul, fără nicio restricţie legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desfiinţată, iar toate efectele condamnării sunt desfiinţate retroactiv”, a precizat Prefectura Capitalei.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, executorie şi opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opţiunea nerespectării ei.

”Aşadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinţei, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcţie”, a transmis prefectul Capitalei.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone condamnat definitiv în mai 2022 la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și aflat în penitenciar – va fi pus în libertate. Decizia a fost luată miercuri de instanța supremă, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4.

Decizia ICCJ

„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.

Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului”.

Hotărârea ICCJ este definitivă.

Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosarul Colectiv. Edilul a fost încarcerat la penitenciarul Rahova. Pedepse grele între 6 ani și 12 ani de detenție au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii. Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: