Skip to content
Politică

Cristian Preda îl atacă virulent pe Iohannis: „Pare mai degrabă primar la Sibiu decât preşedinte de ţară!

Eurodeputatul PPE Cristian Preda a lansat, în cadrul unui interviu, o serie de atacuri la adresa președintelui României, Klaus Iohannis.

Astfel, Preda a explicat că limbajul de lemn al şefului statului nu ne ajută în politica externă, în relaţiile cu Uniunea Europeană, potrivit Romaniatv.net

Preşedintele Iohannis evită întâlnirile PPE dintaintea consiliilor europene, deşi este invitat. Cristian Preda spune că lângă preşedinte există cineva care are o răfuieală personală cu Partidul Popularilor Europeni, însă absenţa lui Klaus Iohannis din mijlocul liderilor UE izolează România. „Nu putem să ne hrănim cu o limbă de lemn şi cu o amintire plăcută din noiembrie 2014”, a declarat Preda.

„Mi-ar fi plăcut, pe de altă parte, să aflu că dl. Iohannis susţine, în momentul de criză actual, consolidarea cuplului franco-german, pentru ca Uniunea să nu fie dezechilibrată în favoarea Berlinului.

Asta este o alegere politică importantă. Nu e singura variantă, dar ar trebui să dezbatem public ce alternativă există.

E de mirare că, în ultima vreme, şeful statului nu a pierdut nicio ocazie să ne spună că vrea parteneriate viguroase, inclusiv militare, cu Marea Britanie, cu Polonia şi cu Turcia, dar nu a ţinut să ne comunice mare lucru despre poziţia noastră faţă de iniţiativele comune Paris-Berlin.

E cu atât mai curios cu cât la Londra, la Varşovia şi la Ankara sunt la putere trei guverne conservatoare, fiecare fiind perceput ca problematic de multe cancelarii din UE, din motive diferite, dar importante.

Dacă Londra ne-a făcut cadou Brexit-ul, polonezii au adus din nou pe agendă fragilitatea statului de drept, în condiţiile unei majorităţi monocolore, iar preşedintele turc Recep Erdoğan, şi el membru al reţelei de partide conservatoare din Europa (sic!), e perceput tot mai mult ca un lider autoritar şi care se poate răzgândi oricând în privinţa relaţiilor cu Bruxelles.

Să ne înţelegem bine: avem nevoie de comerţ şi cu Marea Britanie, şi cu Polonia, şi cu Turcia. E bine să negociem politic, la nivel bilateral, cu fiecare din cele trei ţări. Dar de ce ar fi ele privilegiate în raport, să zicem, cu Spania sau Italia? Mister.

Se fac în curând doi ani de când l-am votat pe Iohannis, dar, din perspectiva politicii externe sau a relaţiilor în UE, el pare încă mai degrabă primar la Sibiu decât preşedinte de ţară.

Dacă şeful statului crede că va putea fi susţinut cinci ani doar pentru că ne-a scăpat de plagiatorul Ponta, se înşală. Trebuie să facă măcar un lucru bun şi-n timpul mandatului. Repet: măcar unul.

Nu putem să ne hrănim cu o limbă de lemn şi cu o amintire plăcută din noiembrie 2014″, susţine europarlamentarul Cristian Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *