Skip to content
Politică

Cristiana Anghel contraatacă. Acuze fără precedent la adresa lui Iohannis: „Sufletele morților pe care a jucat pur și simplu…”

După trei ani de mandat, senatoarea Cristiana Anghel (ALDE) îşi face bilanţul activi­tăţii politice. Senatoarea cunoscută pentru că a faăcut greva foamei timp de 70 de zile, dar şi pentru luări vehemente de poziţie, Anghel a vorbit în cadrul unui interviu amplu despre cele mai recente evenimente politice sau sociale care au marcat România în ultimul an. Astfel, senatoarea a dezvăluit ce s-a aflat în spatele protestu­lui ciobanilor de la Parlament şi cum a văzut evenimentele de după incendiul de la Colectiv.

Demnitara a vorbit şi despre relaţia cu colegii săi din Senat, despre faptul că Parlamentul este o instituţie în care românii nu mai o încredere.

Totodată, Anghel a exprimat şi că mulţi dintre colegii săi din Parlament o privesc cu ostilitate pentru că are curajul să spună ceea ce gândeşte, riscând să nemulţumească multe persoane sus-puse: „Ei se așteptau ca eu să fiu tovarășa învățătoare venită din provincie, un pic credulă și comodă. Să fiu un fel de păpușică pe care o pui în bancă, cu o rochiță frumoasă și o fundiță în păr, și stă cuminte. Au constatat că femeia aceasta nu numai că a avut tupeul să lupte împotriva mizeriilor din timpul lui Băsescu, dar continuă să facă lucrul acesta și acum. Li se pare pe dos. În Senat, lucrurile s-au schimbat enorm în trei ani. Am reușit să-i fac pe colegi să înțeleagă că sunt bine intenți­onată, că în momentul în care depui o inițiativă legislativă, are fundamen­tare științifică și legală, m-am luptat cu argumente.”

Cristiana Anghel a vorbit şi de protestele ciobanilor veniţi să îşi exprime nemulţumirile la Bucureşti în cadrul unei manifestaţii de acum câteva luni când senatoarea a coborât ea însăşi să vorbească cu oierii în stradă şi a avut loc un schimb de replici dure cu aceştia:
Trebuie să ai curajul să vorbești și cu oamenii furioși pe ceva ce ai făcut tu. Dacă ai avut curajul să faci prostia, nu trebuie să ai curajul să dai ochii cu oamenii pe care i-ai supărat prin prostia făcută? (…) Dacă obțin filmul întregii acţiuni din ziua respectivă, veți constata că s-a dorit să curgă sânge, astfel încât, până seara, domnul Tăriceanu să demisio­neze, iar a doua zi să vină domnul Iohannis să spună: „Ce bine este la un an după ce am depus jurământul cu Guvernul meu și, eventual, și Senatul meu!”, a acuzat Cristiana Anghel.

 

Nu în ultimul rând, senatoarea ALDE a prezentat viziunea sa asupra protestelor din toamna trecută după tragedia cin Colectiv acuzând clasa politică de deturnare a cerinţelor străzii şi de faptul că s-a făcut că nu înţelege solicitările românilor:
„Ar fi înțeles dacă n-ar fi fost detur­nate protestele. Deci în prima și a doua zi chiar, am văzut că unii erau marcați de ceea ce se întâmplă. După aceea au fost deturnate, cum am și spus eu, că tot eu am avut curajul să spun lucrul acesta. Seara și ziua în care a fost numit „Guvernul meu” și în care domnul Iohannis a dat pe din afară de bucurie. Deci a uitat și de Colectiv, a uitat și de sufletele morților pe care a jucat pur și simplu, a jucat pe sufletele lor și pe lacri­mile celor care au rămas în urmă. Te duci tu și instalezi până în miez de noapte miniștrii? Ați mai pomenit așa ceva până acum? Te bâțâi, te… Deci, cum să zic, nu mai ai verticalitate, deși tu ai doi metri, pari un clovn, de bucurie că ai terminat cu Guvernul Ponta.”

Nu în ultimul rând Senatoarea a declarat că i se pare suspectă rapiditatea cu care s-a propagat incendiul din Colectiv: „Au jucat pe sufletele morților, au jucat pe lacrimile amărâților ălora de părinți care nu vor fi împăcați nicio­dată. În barul acela au fost concerte și de 800 de persoane, nu de trei, patru sute câte au fost atunci, și au fost arti­ficii, a fost în urmă cu un an și ceva un spectacol cu focuri, focuri, cruci, cu de toate. N-a luat nimic foc! Nu era interes atunci să ardă! Era interesul să ardă acum! N-am date exacte, dar am vorbit cu câțiva pompieri vechi și cu multă știință de carte, care au parti­cipat la multe incendii. Oamenii spun că ce s-a întâmplat acolo nu este normal. Nu este normal în sensul de amploare a focului raportat la timpul în care s-a petrecut. Nu este normal ca în câteva secunde să ia foc tot. Iar eu poate că n-aşfi crezut lucrul acesta dacă n-aș fi văzut bucuria nebună, pur și simplu au dat pe din afară de bucurie că s-a întâmplat ce s-a întâm­plat. Îmi spui că nu faci nimic de Ziua Națională a României pentru că, vezi Doamne, au fost morți în Colectiv, dar tu cu o săptămână înainte făcuseși dezastru și te bucuraseși în văzul lumii? Îi chemi după aceea pe părinții celor morți la Colectiv pentru concert și muzică la Parla­ment? Ați citit „Ca-pra cu trei iezi”, nu? Știți că răzbunarea caprei este să îl in-vite pe lup la po-mană, da? Și lupul acceptă să vină la pomană, da? Ce pățește după aceea asta e altă poveste. Dar lupul acceptă să vină la pomană, da? Nu știu dacă ați citit „Interpretarea ezoterică a basmelor” a lui Lovinescu… Ați vedea că în toate poveștile astea pe care noi le citim copi­ilor sau le citim noi când suntem copii există un filon ezoteric și o interpretare absconsă filozofică. Nicio poveste nu este cu adevărat doar o poveste. Ei, în momentul în care lupul acceptă să vină la pomană, mi se pare prea mult! Și ar merita să aibă soarta lupului.”, a mai exprimat Cristiana Anghel în interviul acordat pentru „Jurnalul Naţional”.

Interviul complet îl puteţi citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *