Skip to content
Juridic

Cristina Tarcea, despre raportul GRECO: Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public? Cei care nu respectă valorile europene ar trebui măcar să tacă

Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, afirmă că raportul GRECO arată aceleași preocupări pe care le-a sesizat și Înalta Curte și se întreabă dacă cei care au susținut modificările legislative ce încalcă independența justiției își vor asuma rezultatul și „vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public„. „Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”, afirmă Cristina Tarcea, scrie hotnews.ro.
Tarcea a declarat, pentru Mediafax, că Raportul GRECO privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări privind legile justiţiei care „s-au reflectat” şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.
Cristina Tarcea enumeră:
  • Lipsa de transparenţă şi dialog
  • Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
  • Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
  • Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor.
Șefa Înaltei Curți mai spune că își amintește că pe toată durata procesului legislativ, dar și ulterior, în pofida tuturor argumentelor, se afirma „obsesiv” în spaţiul public că nicio modificare din legile justiţiei nu este de natură să afecteze independenţa magistraţilor.
Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”, mai declară Tarcea.
Președintele Înaltei Curți se mai întreabă dacă „vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public”.
Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”.
România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Rapoartele privind România ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei, publicate marți, arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție – văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent – trebuie desființată.

1 comentariu la “Cristina Tarcea, despre raportul GRECO: Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public? Cei care nu respectă valorile europene ar trebui măcar să tacă

  1. Un șugubăț a numit-o pe Cristina Tarcea, probabil la origini „Țarcea”, „Cobra ucigașă”. Timp de peste 45 de ani țara noastră a prosperat pe propriile ei valori. Europenii nu erau interesați de jurisdicția clară și precisă impusă de noi până la cele mai mici detalii, oamenii de afaceri responsabili ne semnau contractele fără să le citească, totul se derula simplu, încrederea prima. După 1990 totul pare a fi invers, Europa se pretinde a fi mentor pe jurisdicție. Timp de zece ani am acționat ca negociator contracte externe pe zonele RFG, Elveția și RDG iar singurul refuz pe teme de condiții contractuale l-am avut cu „Textilcommerz” din RDG. Convenisem totul, cantități pe termene de livrare punctuale, preț în US$, calitate, dar ne-am împotmolit la condițiile contractuale, ei aveau contractul tip al lor, eu îl aveam tip al întreprinderii mele! De dragul afacerii, pionierat în domeniu, aș fi putut semna contractul lor, dar m-am temut din principiu și taman când ne luam la revedere cu speranța că ne vom mai întâlni, m-a fulgerat un gând și l-am eliberat cu voce tare, „am o variantă pentru o soluție bună pentru ambele părți, noi suntem țară socialistă, voi sunteți țară socialistă! Nu puteți accepta CGL CAER”? Să-l întreb pe Genosse Director, mi-a răspuns partenera și în câteva minute am semnat contractul pentru două milioane de dolari. Totul s-a derulat perfect. Revin la justiție. Doamna Dana Gârbovan face precizări la ce pretinde GRECO, ceva ambiguu legat de a „infirma netemeinicia”, dar în legislația noastră nu este o noutate, conform dicționarului explicativ al limbii române „a infirma” însemnă „a desființa un act(sau o măsură) ca fiind nelegal sau netemeinic”, dar ce nu știu „experții” de la GRECO ar fi cazul procurorului Mircea Negulescu, cel care a introdus la dosarele de cercetare penală declarații date de eroi legendari sau de persoane renumite din viața publică, acte pe care procurorul IERARHIC, Lucian Onea, trebuia să le infirme, dar n-a făcut-o și nici procurorul ierarhic superior, Laura Codruța Kovesi, nu și-a dat seama, asta ca să folosesc o expresie mai blândă pentru parșivism sau pentru necunoașterea legii, iar niște oameni au fost condamnați pe nedrept! Care sunt motivele invocate de „Cobra ucigașă” pentru desființarea Secției Speciale de Monitorizare a Magistraților?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *