Skip to content
Politică

Cristoiu analizează problematica pusă de „Lista Neagră” a Moscovei. Ce spune despre Traian Băsescu

Declarațiile pe care fostul șef al Serviciului Român de Informații, George Maior, le-a făcut referitor la așa-zisa „Listă Neagră” a Moscovei, au stârnit reacții. Astfel, jurnalistul Ion Cristoiu oferă o retorică interesantă care îl include pe fostul Președinte al României, Traian Băsescu.

Cirește și: George Maior, dezvăluiri despre „lista neagră” a Rusiei. Fostul șef al SRI trage un semnal de alarmă

Într-un editorial publicat pe blogul personal, Cristoiu face o serie de observații, notând că propunerea lui George Maior de a impune măsuri asemănătoare Rusiei, nu este o soluție, ci o „escaladare fără rost a unui conflict pe care România l-a ațîțat uneori în chip inutil, numai pentru a fi pe placul noilor Puteri Protectoare.”

De asemenea, jurnalistul a taxat reacțiile celor cinci demnitari români declarați indezirabili de Moscova, spunând că ”prin declarațiile lor pe cît de fudule, pe atît de inutile, ei au confirmat că Moscova n-a greșit taxîndu-i drept dușmani.”, lansând și o ipoteză : „Mai mult ca sigur Serviciile secrete occidentale se vor întreba dacă nu cumva unii de pe listă au fost declarați de Moscova dușmani pentru a acoperi faptul că sunt, în realitate, oamenii rușilor.”

Ion Cristoiu conchide abordând subiectul din altă perspectivă, și anume aceea a criteriilor prin care a fost alcătuită lista, aducându-l în discuție pe Traian Băsescu prin prisma raportării acestuia la Rusia în cele două mandate ale sale.

E tare greu de descifrat care au fost criteriile de alcătuire a listei. Dacă e cineva în România care ar fi trebuit să fie pe listă, ba chiar în capul listei, acel cineva e Traian Băsescu. De ce nu e Traian Băsescu pe lista neagră a Moscovei, cînd fostul președinte s-a remarcat între liderii din Est, dar și între politicieni din Româna drept cel mai vocal adversar al Rusiei?”, a punctat Cristoiu pe blogul personal.

Redăm integral editorialul:

„Un mister: De ce nu-i și Traian Băsescu pe Lista neagră a Moscovei?
Pe lista presupusă a cuprinde 89 de persoane din Uniunea Europeană cărora li se interzice intrarea în Rusia, se numără și cinci români:
Eugen Tomac – presedintele PMP, Adrian Cioroianu – fost ministru de Externe, ambasador al României pe lîngă UNESCO, Iulian Chifu – fostul consilier al lui Traian Băsescu pentru Securitate si Politica Externa, Tiberiu Liviu Chondon – seful Statului Major al Forțelor Navale, Gheorghe Hategan – director general adjunct al companiei de stat Transgaz.

Gestul Moscovei a beneficiat în România de textele antirusești clasice, amintind de propaganda dintre cele două Războaie, cînd Puterile Protectoare dăduseră țării noastre misiunea de a fi santinelă pe Nistru sau de cea din anii Ceaușescu, cînd tot marile Puteri îl încurajau pe fostul Conducător să hămăie la ruși pentru ca, în decembrie 1989, să colaboreze cu rușii la răsturnarea celui proclamat drept copilul teribil al Lagărului socialist.

Față de momentul numit Lista neagră a Moscovei îmi permit să observ:

Moscova a alcătuit această listă drept retorsiune la listele UE cu persoane din Rusia interzise pe teritoriul Uniunii. A lua și noi măsuri asemănătoare, cum propune George Maior, fostul director al SRI, mi se pare o escaladare fără rost a unui conflict pe care România l-a ațîțat uneori în chip inutil, numai pentru a fi pe placul noilor Puteri Protectoare.
Nici unul dintre cei cinci n-a criticat decizia Moscovei drept nedreaptă prin raportare la ceea ce bun au zis sau au făcut ei față de Moscova. Toți s-au arătat tare mîndri că sunt pe lista neagră a Moscovei, fără a conștientiza că a fi pe lista neagră a unui stat, indiferent cine ar fi acesta, nu e cel mai bun lucru pentru un politician dintr-o țară precum România. Prin declarațiile lor pe cît de fudule, pe atît de inutile, ei au confirmat că Moscova n-a greșit taxîndu-i drept dușmani.
Mai mult ca sigur Serviciile secrete occidentale se vor întreba dacă nu cumva unii de pe listă au fost declarați de Moscova dușmani pentru a acoperi faptul că sunt, în realitate, oamenii rușilor.
E tare greu de descifrat care au fost criteriile de alcătuire a listei. Dacă e cineva în România care ar fi trebuit să fie pe listă, ba chiar în capul listei, acel cineva e Traian Băsescu.
De ce nu e Traian Băsescu pe lista neagră a Moscovei, cînd fostul președinte s-a remarcat între liderii din Est, dar și între politicieni din Româna drept cel mai vocal adversar al Rusiei?
Uite o întrebare la care eu cel puțin nu-i găsesc răspuns.
Dvs îl găsiți?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *