Skip to content
Politică

Cristoiu: Ancheta Parlamentului pe tema alegerilor e binevenită

Reporter Virtual

„Orice anchetă penală suferă din start de secretomanie”, își promovează scriitorul și editorialistul Ion Cristoiu un postulat cu aplicabilitate evidentă în România ultimilor ani.

În ultima postare de pe blogul personal, Ion Cristoiu pune în balanță rolul Parlamentului de primă instituție a țării față de un sistem de Justiție ce pare să fi involuat până la a-și pierde vocea în cazul unor dosare ce vizează implicarea unor magistrați, politicieni și oameni de afaceri în diverse acțiuni dubioase sau chiar subversive la adresa Statului de drept.

Din perspectiva sa, o anchetă parlamentară pe tema alegerilor prezidențiale din 2009 este binevenită, menținând măcar reflectorul opinie publice pe un caz neclar ce stârnește încă reacții adverse într-o societate divizată în tabere politice distincte.

„Prăpastia dintre o anchetă parlamentară şi una a Parchetului s-a evidenţiat în chip zdrobitor în mersul anchetei penale. Deşi în descoperirea adevărului despre alegerile din 2009 principalul beneficiar e opinia publică, ancheta in rem a Parchetului s-a desfăşurat în cel mai strict secret.

Or, în cazul unei anchete parlamentare (sper cel puţin să fie aşa şi în cazul acestei anchete) beneficiul pentru democraţie e dat de caracterul public al lucrărilor. Indiscutabil, ședințele de lucru ale Comisiei vor fi mediatizate. Şi, dacă cumva audienţele vor fi secrete, totuşi, cei convocaţi – de la Codruţa Kovesi şi pînă la Florian Coldea – au şansa de a-şi exprima poziţiile înainte şi după audiere în faţa opiniei publice.

De la venirea lui Augustin Lazăr ca procuror al Republicii, Parchetul general s-a dovedit a fi un Măreţ Cioclu al oricărei investigaţii.

Anchete declanşate cu huruit şi avînd drept ţel descoperirea Adevărului în cazuri de mare ecou public n-au fost nici azi finalizate deşi au trecut ani de la iniţierea lor.

Vă mai amintiţi cu cît zgomot s-a deschis ancheta în Dosarul Black Cube, la începutul lui aprilie 2016?

Grup infracţional organizat pentru a o intimida pe Codruţa Kovesi, implicări ale unor miliardari penali, acţiuni de spionaj de teritoriul ţării. După comedia cu condamnarea cu suspendare a celor doi pițifelnici din Black Cube, ancheta a fost trasă pe linie moartă.

Pe 27 septembrie 2016, Sebastian Ghiţă depune la Parchet un autodenunţ privind implicarea sa în ilegalităţile comise pentru salvarea Codruţei Kovesi în 2012 de la acuzaţia de plagiat.

Parchetul deschide un dosar.

Pe 5 octombrie 2016, însuşi Klaus Iohannis se vîră în vorbă şi cere procurorului general anchetarea cu celeritate. Au trecut de atunci opt luni.

Aţi mai auzit ceva despre anchetă? La fel ne putem întreba şi în alte dosare deschise cu spectacol mediatic: Al Mineriadelor, al Teroriştilor din decembrie 1989”, conchide Ion Cristoiu.

Întregul editorial dedicat implicării Statului Paralel în bătălia politică și importanța menținerii în viață a unei anchete derulate de Legislativ poate fi citit aici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *