Skip to content
Politică

Cristoiu anunță o înțelegere Geoană-Băsescu. Ce efect poate avea asupra lui Ponta

Jurnalistul Ion Cristoiu dezvăluie pe blogul personal o ipoteză conform căreia între președintele Train Băsescu și Mircea Geoană, recent exclus din PSD, ar exista o înțelegere. Miza ar fi, potrivit lui Cristoiu, schimbarea lui Victor Ponta din fruntea Executivului. La șefia Guvernului ar urma să ajungă nu Geoană, ci George Maior, actualul șef al SRI, o variantă care a mai fost vehiculată pentru această funcție.

Iată textul integral al lui Ion Cristoiu în care acest susține că președintele Traian Băsescu este la curent cu o inițiativă a „DNA – Divizia penală a SRI” de a-l înlocui pe Victor Ponta cu George Maior în fruntea Guvernului:

„Traian Băsescu dovedit că știe de Planul SRI de debarcare a lui Victor Ponta prin intermediul DNA!

Greu de explicat constituțional ieșirea lui Traian Băsescu de joi seara, la ora 18.30, dînd curs unei tradiții care se va încheia peste două săptămîni.
Întreaga declarație de presă a fost un atac la adresa premierului Victor Ponta.
Acuzațiilor mai vechi – plagiator, coparticipant la Lovitura de stat din vara lui 2012, mincinos – li s-au adăugat altele noi, cum ar fi, de exemplu, blocarea votului în străinătate.

Toate acuzațiile s-au subsumat concluziei:
Victor Ponta nu trebuie să fie premierul noului Guvern, pe care se zbate să-l încropească!

Că Victor Ponta nu trebuie să mai fie premier susțin, într-un cor bine meșteșugit, liderii PNL și Klaus Iohannis.
Numai că distinșii cer asta pentru ca în locul Guvernului PSD să vină un Guvern PNL.

Traian Băsescu nu cere plecarea PSD de la Guvernare.
El cere ca Victor Ponta să nu mai fie premierul acestui Guvern.
Această exigență n-a fost formulată de Traian Băsescu într-un interviu acordat unui post tv, nici măcar pe Facebook.
Această exigență a fost formulată ca o Declarație de presă de la Cotroceni, cu drapelul României în spate.

Firește, nu numai pentru că țara are deja un președinte ales, Declarația de presă de la Cotroceni e lipsită de efecte constituționale, dar și pentru că președintele României, nou sau vechi, n-are prerogativa de a cere cuiva să nu mai fie premier într-un Guvern în curs de formare.

Intervenția lui Traian Băsescu, deși de la Cotroceni, are o valoare strict politică.
Sub forma unei Declarații prezidențiale, Traian Băsescu a susținut că Victor Ponta nu mai poate fi premier al unui Guvern PSD.
Repet, al unui Guvern PSD.
Din acest punct de vedere, intervenția lui Traian Băsescu se înscrie în campania declanșată de Mircea Geoană pentru a cere PSD să desemneze un alt premier decît Victor Ponta.

De altfel, nu întîmplător, argumentele lui Traian Băsescu au fost aproape identice cu argumentele lui Mircea Geoană.
Sunt cei doi Mircea Geoană și Traian Băsescu înțeleși?
Așa se pare.
Dar nu pentru un Guvern PSD, condus de Mircea Geoană, ci pentru un Guvern PSD condus de altcineva.
Dacă mă gîndesc bine, acel cineva e George Maior, directorul SRI..

E greu de crezut că Traian Băsescu a pariat pe influența sa asupra PSD.
Intervenția de la Cotroceni mi se pare mai degrabă una de om care știe că zilele lui Victor Ponta-premier sunt numărate ca urmare a acțiunii declanșate de DNA – Divizia Penală a SRI – împotriva lui Victor Ponta pentru formarea unui Guvern de Uniune Națională cu George Maior premier.

Știind că SRI declanșat Operațiunea de debarcare a lui Victor Ponta, Traian Băsescu s-a grăbit să apară drept unul care i-a dat ghiontul final lui Victor Ponta.
Pentru intrarea în Opoziție, un astfel de certificat e aur curat pentru Traian Băsescu.”

4 comentarii la “Cristoiu anunță o înțelegere Geoană-Băsescu. Ce efect poate avea asupra lui Ponta

 1. Niste ABERATII gen Ion Cristoiu ! Victor Ponta nu face altceva decat ca exprima responsabilitate si realism. Va pregati Bugetul 2015, va restructura si remania Guvernul(USL 2.0.) si pana pe data de 18 dec. le va prezenta in Parlament. In cazul votarii bugetului si a noului guvern de catre majoritatea parlamentara(PSD, PUNR, PC, PLR, plus UDMR si celelalte minoritati), Guvernul USL isi va continua activitatea in mod constitutional. Iar Iohannis, dupa depunerea juramantului, se va afla in fata faptului constitutional implinit si va fi obligat sa accepte.
  Cum sa renunte sau sa fie schimbat cand Guvernul Ponta a dovedit ca are performanta in actul guvernamental ? Cum, cand Victor Ponta a scos tara din izolarea externa si s-a luptat cu Bashescu pentru normalitate institutionala, iar acum ce vedem ?, ca da dovada de decenta si de maturitate…….Nu are de ce sa renunte…..
  Victor Ponta va fi Premier pana in 2016 !

 2. Domnule, mata te iei dupa zgomote si esti ziarist batran. Pai ca sa se miste ceva in PSD trebuie ca acel ceva sa fie aprobat in structurile de partid. Ce structura din PSD va fi de acord cu varsarile de laturi ale lui Geoana pe toate posturile de stiri sau cu zoaiele aruncate de Golanul de la Cotroceni cu steagul Romaniei in spate? Chestia este ca Prostanacu nu are cei 7 ani de acasa. L-a pandit pe Iliescu si i-a traso la Congres, de 5 ani tot il pandeste si pe Ponta sa-i cada la mana. Acum , cu pierderea alegerilor i s-a ivit prilejul, numai ca Ponta a fost mai rapit si l-a aruncat ca pe o masea stricata.

 3. Ramolit de tot mos Cristoiu, travestit in „analist politic” dupa ucenicia comunista…
  Daca doi oameni au aceleasi pareri – precum si alte sute sau mii de romani – ei sunt intelesi…
  Mos Cristoiu, este limpede ca lumina zilei ca detrbedeul VVponta trebuie sa dispara din functia de PM, si chiar si din viata politica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *