Skip to content
Politică

Cristoiu, bilanț devastator: Macron ne-a plesnit peste bot. Să-i fi dat un whiskey lui Tudose! EXCLUSIV

" "

Jurnalistul Ion Cristoiu a oferit vineri dimineață o amplă declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut un bilanț devastator al vizitei de joi efectuate la București de către președintele Franței, Emmanuel Macron.

Concret, ziaristul a apreciat că România (prin președintele Klaus Iohannis) nu a profitat deloc de vizita lui Macron, ci a manifestat același complex provincial ca de fiecare dată. Pe de altă parte, Cristoiu a subliniat că oficialul de la Paris și-a îndeplinit obiectivele cu care venise: rezolvarea problemei muncitorilor străini și vânzarea de armament către București.

" "
" "

„Vizita președintelui Emmanuel Macron n-a diferit prin nimic de vizitele făcute de cei din centrul Europei în suburbiile Europei, România fiind o bravă, o demnă membră a acestor suburbii. Adică cel care vine (cum a fost Macron) își rezolvă toate interesele. Președintele Franței a venit aici cu două mari obiective despre care nu prea am citit în presa noastră mai mult sau mai puțin prezidențială – primul: contracararea, îmbunătățirea sau chiar scoaterea directivei europene privind muncitorii detașați (este o mare chestiune pe care el s-a angajat în Franța să o rezolve); și al doilea: să ne vâre pe gât o comandă de armament (în bătălie cu America), știind că noi avem bani de cheltuit pe așa ceva. La primul punct nici n-a fost nevoie de mare efort, deoarece președintele Klaus Iohannis și-a anunțat încă de când a fost în vizită la Paris acceptul României (n-are importanță că-i afectează și pe românii noștri), iar la celălalt ați văzut că acordurile au fost semnate.

Cea mai bună dovadă că România n-a obținut nimic o reprezintă declarația de presă a lui Klaus Iohannis în cadrul conferinței comune. Cine o citește rămâne uluit, pentru că normal ar fi fost ca președintele României, dacă într-adevăr s-ar fi întâmplat ceva bun pentru România, să se fi lăudat cu asta. Două lucruri a evidențiat Klaus Iohannis – unul: România să fie membru refondator (adică noi, așa cum suntem, să participăm la restructurarea Uniunii Europene – de parcă ne cheamă cineva!) și al doilea: că se vor organiza un fel de chestii culturale încrucișate între România și Franța – o banalitate, deoarece noi ne încrucișăm din punct de vedere cultural cu Franța de vreo 200 de ani”, a detaliat gazetarul.

În altă ordine de idei, Ion Cristoiu a deplâns faptul că președintele Klaus Iohannis nu a făcut nimic pentru susținerea dezideratului de aderare la spațiul Schengen, ci s-a complăcut în rolul de lider provincial care se minunează în fața unui lider de la centru.

„În rest, președintele Franței ne-a plesnit peste bot, spunând că nu vom intra în Schengen niciodată; eventual, de-abia după ce se va reforma Schengen (și nu se poate reforma decât în sensul unei restrângeri a spațiului). Deci, din acest punct de vedere, noi putem să spunem «adio» intrării în spațiul Schengen. Și, ca orice Înalt Oaspete din centru în suburbie, Macron a venit cu tot felul de mărgele colorate pentru băștinași. Le-a zis «bună ziua» în românește militarilor și presa noastră (la fel de provincială ca politicienii) a căzut în fund. După asta, cele două doamne nu știu ce cadouri și-au făcut reciproc. Și culmea: acestor amăgiri cu mărgele de tip «conquistadori în America Latină proaspăt descoperită» a fost povestea aia cu creanga de stejar care i-a fost dată lui Tudose (mai degrabă-i dădeau o sticlă de whiskey decât o creangă)…

Să fim clari: eu am mai văzut filmul acesta. Comportamentul acesta este ultrajignitor – cel puțin, pentru mine, dar și pentru alții care mai cred că merită o minimă demnitate națională. Nu obținem nimic; vine unul (Trump îl bate pe umăr pe Iohannis; Macron vine cu creanga și cu «bună ziua» în românește – comicării din ăstea de doi lei), dar noi nu obținem nimic. Nimeni nu spune că trebuia să nu-l primești”, a punctat fondatorul Evenimentului Zilei.

În schimb, Ion Cristoiu a remarcat cu o amară ironie atitudinea presei pro-prezidențiale și lipsa de substanță a întrebărilor adresate de către astfel de jurnaliști.

„A, sigur: a obținut ceva președintele Klaus Iohannis: a dat posibilitatea presei prezidențiale (odată o să scriu despre acest fenomen unic în postdecembrism și în istoria lumii: presa pro-prezidențială, indiferent de președinte) acum, după acest tărăboi, să scrie ce mare succes a fost, cum a venit Macron, cum era îmbrăcată doamna, cum era îmbrăcată doamna Iohannis, cum s-au ținut de mână…

Principala cauză a comportamentului de Înalt Oaspete de la centrul orașului venit în suburbii o reprezintă chiar românii. Ei sunt foarte atenți, pândesc aceste lucruri de protocol, care sunt de o simplitate, de o ușurință pentru cel care vine. Adică oaspetele își întreabă consiierii, iar ăia îi spun: rostești «bună ziua» în românește, aduci creanga, doamna cumpără sau primește cadou o ie, se arată interesată… Vă imaginați: ea la Paris nu știa de iile românești, dacă a venit și a căzut aici – era să spun: «în fund», dar nu vreau să jignesc (e o persoană mai în vârstă)…

Dacă citiți stenograma conferinței de presă, veți constata sărăcia intelectuală a presei române: nu-i este adresată nicio întrebare lui Klaus Iohannis… Trebuie să observați ceva: jurnaliștii acreditați intră în stăpânirea purtătorului de cuvânt al Cotrocenilor. Acolo, Mădălina Dobrovolschi îi ține în frâu, pentru că altminteri nu mai pupă călătorii în străinătate sau alte facilități! Ei bine, întrebările puse de unele fătuci și cuconițe sunt de protocol, de o banalitate strigătoare la cer.

Pe scurt: un nou exercițiu de comportament de suburbie față de centru – ca să nu spun: «de raia turcească față de vizita vizirului», a opinat Cristoiu.

În a doua parte a discuției, am stat de vorbă cu Ion Cristoiu despre disperarea Franței de a vinde armament către România, disperare a cărei ultimă manifestare am văzut-o în telefonul adresat de către ministrul Apărării de la Paris (Florence Parly) omologului de la București (Adrian Țuțuianu).

DETALII AICI:UPDATE Țuțuianu, gest strategic înaintea vizitei lui Macron. Implicații consistente

La rândul lui, Ion Cristoiu a criticat extrem de dur comportamentul autorităților române, care nu au făcut publice negocierile privind contractele de armament. Conex, jurnalistul a subliniat că insistența Franței de „a ne vârî pe gât” respectivele arme are rolul de a-l revigora pe Macron în sondaje, care se confruntă cu o criză de încredere din partea populației, la fel ca Donald Trump în Statele Unite ale Americii.

„Mie mi se pare o aberație, ceva absolut nedemocratic, dictatorial, comunist acest comportament al autorităților noastre (ministrul Apărării, președintele, premierul) în legătură cu comenzile de armament. Până la urmă, banii îi dăm noi; până la urmă, se înarmează România, și nu Țuțuianu! În consecință, aceste negocieri ar trebui făcute publice. Nimeni nu spune să ne spună și câte nituri sau senzori are racheta de mâna a doua pe care ne-o vor vârî pe gât.

Este vorba de faptul că unu: în Europa s-a ivit o proastă cu bani (România). Observați: celelalte țări NATO sunt prudente în legătură cu cheltuirea pentru înarmare. Și atunci e o bătălie între cancelarii (o să vină și nemții, dacă n-au venit deja), pentru a ne vârî pe gât armament. Doi: comanda de armament este cea mai aducătoare de bani din lume, deoarece adevăratele comenzi sunt legate de armamentul modern, care presupune sume uriașe, greu de plasat – mai ales în contextul alianțelor din lume și al controlului SUA. Trei: Macron stă și el în țară foarte prost – ca și Donald Trump în SUA. După un entuziasm de tip românesc în Franța față de o persoană nouă, francezii și-au dat seama că de fapt au luat o țeapă, pentru că, dincolo de publicitate, se pare că plan intern mare lucru nu face Emmanuel Macron. Și atunci întoarcerea în Franța cu cele două mari succese de la București (acceptul de către noi al schimbării directivei și comanda de armament) este un prilej de mândrie pe plan intern, că face și el ceva.

Dar o să vedeți că vor fi presiuni, intervenții și din partea Germaniei (și cred că și din partea altor țări), fiindcă au descoperit că avem bani de cheltuit pentru pungile lor, nu pentru pungile noastre, a încheiat ziaristul.

" "

1 comentariu la “Cristoiu, bilanț devastator: Macron ne-a plesnit peste bot. Să-i fi dat un whiskey lui Tudose! EXCLUSIV

  1. Francezii ne-au țepuit mereu, inclusiv pe vremea lui Ceaciu. Chestia asta cu Franța, aliatul secular al României, este la fel de răsuflată ca paharul de bere pe care l-am uitat eu aseară pe pervaz. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, francezii ne disprețuiesc de-a dreptul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *