Skip to content
Politică

Cristoiu, concluzie surprinzătoare după ce Firea a fost huiduită pe stadion. Cum se poate prăbuși PSD EXCLUSIV

psnews.ro
" "

Jurnalistul Ion Cristoiu a acordat marți seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras o concluzie surprinzătoare după ce cu o zi înainte Gabriela Firea (primarul general al Bucureștilor) fusese huiduită pe Arena Națională la ceremonia de omagiere a Simonei Halep.

VEDEȚI ȘI: UPDATE Gabriela Firea, HUIDUITĂ / Simona Halep, omagiată pe Arena Națională

" "
" "

Concret: ziaristul a afirmat că – în ciuda aparențelor- Gabriela Firea nu a avut nimic de pierdut din punctul de vedere al capitalului politic; dimpotrivă: la nivel național, huiduielile au fost percepute drept o insultă adusă tenismenei care tocmai câștigase turneul de la Roland Garros.

„După acest incident, doamna Gabriela Firea la nivel de capital politic național n-a avut nimic de pierdut. Dimpotrivă: cred că a crescut în sondaje. Sigur c-o să vă mire, pentru că – la fel ca și mine – dumneavoastră trăiți în bordelul politic numit «presă centrală, politică centrală și sistem de forță central». Însă dincolo, la nivel de țară (la Fălticeni, la Vaslui, la Teleorman – unde vreți dumneavoastră), acele huiduieli (care – culmea! – au fost asumate de către #Rezist) au fost percepute și ca o insultă adusă Simonei Halep, și ca o nouă tentativă a unora de a nu lăsa guvernul PSD și primarul PSD să lucreze. Deci din acest punct de vedere, cred că (și vă spun cu toată responsabilitatea), probabil fără să vrea, toată acea mână de oameni care se plimbă dintr-o parte în alta a Bucureștilor și organizează manifestații mai mult sau mai puțin violente nu fac altceva decât să sporească procentajele PSD-ului în perspectiva alegerilor europarlamentare”, a detaliat Cristoiu.

Mai mult: fondatorul cotidianului Evenimentul Zilei a explicat că, în general, de-a lungul postdecembrismului, PSD-ul (încă de pe vremea când se numea FSN și se confrunta cu demonstrațiile din Piața Universității) a generat acest paradox: cu cât a fost mai atacat, cu atât a crescut simpatia electoratului pentru formațiunea politică. În acest context, Ion Cristoiu a îndemnat opoziția să se unească și să prezinte o alternativă viabilă la Partidul Social Democrat, a cărui distrugere nu poate veni decât din interior.

„Dumneavoastră aveți o rubrică interesantă – «Post-scriptum la post-decembrism» – care pleacă de la premisa că nu e nimic nou. Eu am fost un TFL-ist anti-Iliescu între anii 1990 și 1996, am trăit și eu ce trăiesc TFL-iștii de acuma: jubilația în cercuri înguste în centrul Bucureștiului, jubilația de la Piața Universității… Eram convinși că ce facem noi o să rupă țară. Și în urma Pieței Universității (la care am fost și eu și despre care chiar am scris), Ion Iliescu a câștigat cu 80%. Asta e o lecție: spune că dacă opoziția va continua să sprijine aceste înțepături la mamutul PSD-ist și nu va purcede la o unificare, la o acțiune în Parlament, la câștigarea unor parlamentari, la prezentarea drept alternativă, ci va rămâne în permanență la acest stil pe care-l știu din anii ’90… și care – sigur – e încântător, e frumos, ia peste picior PSD-ul, e urmărit… Și Ion Iliescu era urmărit ca și Liviu Dragnea – nicio grijă! – și cu toate acestea el a câștigat și-n ’90, și-n ’92, spre stupoarea noastră, a TFL-iștilor din anii respectivi.

Deci din punctul acesta de vedere cred că dacă aceste organizații civice mai au o brumă de luciditate, ele trebuie să renunțe. PSD-ul trebuie să piardă prin el însuși. Cu cât e lăsat în pace, cu cât nu-i dai posibilitatea să invoce, ca și FSN-ul. că nu e lăsat să guverneze, că sunt niște cetățeni care umblă după ei, cu atâta PSD-ul se prăbușește singur – n-are nevoie de astfel de acțiuni precum cea de la Arena Națională.

Am văzut deja câteva voci ale opoziției (pe Robert Turcescu, pe Valeriu Stoica) care trag câte câte un semnal de alarmă că această formulă – care n-a ținut nici în anii ’90 și nici acum nu ține (și care este un fel de bâzâit în jurul mamutului numit PSD) – nu mai e eficientă din punct de vedere politic”, a mai declarat Cristoiu pentru PSnews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *