Skip to content
Politică

Cristoiu, detalii nebănuite despre Brexit: Referendumul, pierdut de Cameron. N-o are la îndemână pe Codruța Kovesi

" "

În ultima postare de pe blogul personal, jurnalistul Ion Cristoiu dezbate subiectul momentului, rezultatele referendumului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În acest sens, Cristoiu afirmă că niciodată nu a crezut că rezultatul referendumului din Regatul Unit va fi pozitiv și pune acest eșec pe seama premierului David Cameron.

" "
" "

Mai mult, gazetarul a oferit o serie argumente pentru care el era sigur că Marea Britanie nu va părăsi blocul comunitar.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului:

„N-am crezut o clipă că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană.
Nici acum nu cred.
Diferența e prea mică în favoarea ieșirii pentru ca Parlamentul britanic să-și poată permite o decizie de ieșire cu toate complicațiile acesteia. Să nu uităm că englezii n-au avut în față, dar mai ales pe viu, dificultățile și complicațiile provocate de Brexit.
Aceste dificultăți și complicații vor fi pentru cealaltă jumătate a Marii Britanii tot atîtea argumente folosite în disputa cu cei care au votat Brexit.
Falia națională se va adînci. Problemelor uriașe ivite nu atît din ieșire, cît mai ales din gestionarea ieșirii, li se vor adăuga problemele uriașe ivite din gestionarea faliei de după Referendum.

Deocamdată, putem spune că ieșirea se mai discută.
Un lucru e sigur:
Referendumul a dat cîștig de cauză Brexit.
Referendumul a fost pierdut de David Cameron!

Din acest punct de vedere m-am înșelat.
N-am crezut o clipă că Referendumul va fi al adepților Ieșirii.
Fie și pentru că Referendumul a fost convocat de Cameron.
Marea Britanie putea trăi și fără Referendumul acesta.
Cameron l-a convocat fiind sigur că-l va cîștiga.
Asta i-ar fi adus un spor de capital politic, dar mai ales o putere însemnată de negociere la Bruxelles.

De ce am greșit în credința că Referendumul va fi pînă la urmă în favoarea rămînerii ?

Am uitat crîncenele lecții ale Istoriei. Nimeni nu credea că va izbucni Primul Război Mondial. Uite c-a izbucnit! Nimeni nu credea că la doar două decenii de la încheierea Primului va izbucni al Doilea. Uite c-a izbucnit! Nimeni nu credea că Hitler va transpune în viață Teoria Soluției finale. Uite c-a transpus-o! Nimeni din UE nu credea că englezii vor vota Ieșirea. Uite c-au votat-o!
Am judecat apartenența Angliei la UE de pe pozițiile unui român și nu ale unui englez. Pentru noi, babuinii, Uniunea Europeană e Clubul select în care am fost primiți și noi, cu mare greutate, după ce-am fost verificați și răsverificați dacă ne-am spălat pe picioare. Cum să ne treacă prin cap să plecăm din club? N-avem noi curajul prin Babuinii noștri șefi nici măcar să scîncim la deciziile aberante de la Bruxelles. Cum să credem c-am putea îndrăzni să ieșim din Uniunea Europeană! Pentru un babuin ca mine însăși apartenența la Uniune e o cinste, e o diplomă, e o carte de vizită. Cum să renunț eu la UE?
Să zicem că în România David Cameron ar fi Klaus Iohannis. Să zicem că Klaus Iohannis ar convoca un Referendum pentru ieșirea din UE. Numai așa, pentru a da o lovitură electorală prin victoria sa zdrobitoare la Referendum, necesară în bătălia de supraviețuire politică”, a scris Cristoiu, pe blog.

CITIȚI ÎNTREAGA POSTARE AICI.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *