Skip to content
Politică

Cristoiu, detalii nebănuite despre moartea lui Fidel Castro

www.ziuaconstanta.ro

În ultima postare de pe blogul personal, jurnalistul Ion Cristoiu reacționează în urma decesului lui Fidel Castro, liderul istoric al Cubei.

Citiți și UPDATE Fostul lider cubanez Fidel Castro a murit

În acest context, jurnalistul susține că ”Fidel Castro a scăpat din cele 638 de tentative de asasinat puse la cale de CIA”, însă ”n-a scăpat însă din tentativa pusă la cale de Viață”.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului:

”Sîmbătă, 26 noiembrie 2016. Un Breaking News a făcut înconjurul Planetei:

A murit Fidel Castro.

La 90 de ani, de moarte bună, cum ar spune românii.

Și cînd te gîndești că o timp de o jumătate de secol, CIA a încercat să-l elimine pe Fidel Castro.

Nu numai politic, dar și fizic.

Pe 28 noiembrie 2006, postul de televiziune britanic, Channel 4, difuza un documentar de senzaţie.

Durînd 75 de minute, el avea un titlu şocant:

638 Ways to Kill Castro (638 de feluri de a-l ucide pe Fidel Castro).

Bazat pe documente desecretizate chiar de americani, pe mărturii din cărţi, a fost invocată, printre altele, cartea lui Fabian Escalante, fostul şef al G2 cubanez, omul care l-a păzit timp de 49 de ani pe Fidel Castro, publicată sub titlul „CIA Targhets Fidel. The Secret Assassination Report” 1996, dar şi date obţinute exclusiv pentru film  (cum e, de exemplu, declaraţia lui Felix Rodriguez, operatorul CIA prezent la execuţia lui Che Guevara), filmul trece în revistă tentativele de asasinare a Fidel Castro, iniţiate şi regizate de CIA sau de exilaţi antrenaţi de CIA.

Channel 4 e un post TV britanic aflat în serviciul public.

Inaugurat la 2 noiembrie 1982, el s-a remarcat prin seriozitatea documentării gazetăreşti, deşi orientarea sa de fond e către senzaţionalul comercial.

Notele tipice posturilor publice britanice se regăsesc şi în realizarea documentarului 638 de feluri de a-l ucide pe Castro.

Beneficiind de consultaţia unei specialiste în Cuba – Ann Louise Bardach (jurnalistă americană şi autoare de cărţi non-fiction) Cuba Confidential: Love and Vengeance in Miami and Havana (Rundown House, 2002) şi Whitout Fidel: A Death Foretold in Miami, Havana  and Washington (Scribunes, 2009) – filmul convoacă pe lîngă reconstituiri, şi secvenţe video de arhivă, interviuri în exclusivitate cu cîţiva dintre autorii tentativelor de asasinare a lui Castro: Alfredo Izaquire, actualmente lucrînd în Spania, Antonio Veciana, un bătrînel de la Miami; foşti agenţi CIA – Félix Rodríguez, printre altele cel care a asistat la executarea lui Che Guevara, Robert Maheu, ofiţerul de legătură al Agenţiei cu capii Mafiei, Louis Clemente Faustiono Posada Carriles, agentul CIA, terorist protejat de americani, cel care a aruncat în aer un avion al Cuba Airlines, omorînd 78 de oameni nevinovaţi, şi a pus la cale atentate cu bombă în hoteluri la Havana.

Eroul filmului rămîne însă Fabian Escalante, cel care a  răspuns, timp de 50 de ani, de securitatea vieţii lui Castro şi, în consecinţă, a dejucat toate comploturile CIA împotriva liderului cubanez.

Din acest post el reuşeşte să infiltreze puternic mediul de exilaţi cubanezi de la Miami.

În 1976, se constituie United States House of Representatives Select Committee on Assassinations (HSCA) pentru investigarea asasinării lui John F. Kennedy şi Martin Luther King.

Comitetul îi solicită lui Fabian Escalante ajutorul mai ales în ce priveşte războiul nuclear dus de SUA împotriva Cubei.

Raportul lui Fabian Escalante, trimis Comitetului, n-a fost publicat niciodată.

Despre Fabian Escalante se spune că e omul care ştie cine l-a ucis pe J.F. Kennedy.

Fabian Escalante e unul dintre eroii documentarului.

De altfel, vocea care număra în spaniolă atentatele, din genericul filmului, e a lui Fabian Escalante”, a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.

Citiți AICI continuarea articolului.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *