Skip to content
Politică

Cristoiu ia peste picior USR-ul: Când devine un partid de-adevăratelea?

http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-21-aprilie-2017/

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în „Gândul de luni”, de pe blogul său, despre situația partidului USR și despre inițiativele sale.

Cristoiu critică absența unei minime organizări din interiorul partidului și lipsa unei ideologii, susținând că formațiunea politică nu are structuri puternice și că activitatea parlamentară a acesteia lasă de dorit.

„Oricum, sigur e că după victoriile de la locale și de la parlamentare, USR și-a deconspirat grave slăbiciuni. Două dintre cele mai importante pot fi trecute la capitolul Negativ din bilanțul lui Nicușor Dan.

Prima și cea mai importantă se referă la absența minimei organizări. Partidul n-are structuri puternice în teritoriu, conduse de personalități sau măcar personalități în ascensiune, capabile să extindă rețeaua de militanți și în orășele şi la sate. La cea mai simplă întrebare gen, care e șeful organizației locale dintr-un județ, chiar și dintr-unul puternic politizat, nici măcar militanții UR n-ar putea răspunde.

O firavă organizare se întîmplă și la centru. USR, ca partid parlamentar, are grupuri în ambele Camere, are șefi în toate structurile Parlamentului. Activitatea parlamentară a partidului lasă impresia de la voia întîmplării sau mai bine zis de la voia fiecărui parlamentar. Multe dintre aceste inițiative ale parlamentarilor frizează jenantul, cum ar fi de exemplu dormitul în Parlament, protestele de tip ONG-ist, culesul alimentelor din pubele. Astfel de inițiative sînt bune la notorietatea de Facebook sau la știrile pitorești. De la un partid parlamentar, alegătorii așteaptă însă inițiative despre viața cotidiană, despre dezvoltarea și modernizarea țării, nu despre cum se iese în prim plan în chip de starletă. Scorul bun obținut la cele două alegeri și-a avut temeiul în noutatea întruchipată de USR pe o scenă politică dominată de formațiuni tradiționale, dar și în speranța unei părți a electoratului – îndeosebi cel tînăr – într-un altfel de a face politică.

Adevăratul examen pentru un partid rămîne însă prestația după alegeri, mai ales cînd el a reușit să pătrundă în structurile Puterii.
Pînă acum nu se poate vorbi pe plan local și central de o inițiativă parlamentară serioasă, care să definească USR după alegeri, ca partid pătruns în structurile Puterii.

(…) Cele două slăbiciuni se sprijină reciproc. Absența unei minime organizări, care înseamnă și absența unei minime discipline, a dus la soluția ambiguității, a adoptării tuturor pozițiilor, pentru a împăca pe toată lumea.
Programul unui partid care vrea să conteze pe scena noastră politică trebuie să fie conceput încît electoratul să știe ce va face partidul respectiv dacă va ajunge la Putere.
De un asemenea Program duce lipsă USR”, notează Cristoiu în „Gândul de luni”.

Citiți AICI întreaga postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *