Skip to content
Politică

Cristoiu îl ia peste picior pe Iohannis: „Pas cu pas”, capodoperă a geniului românesc

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în ultima postare de pe blogul personal despre „Pas cu pas”, cartea președintelui Klaus Iohannis.

Gazetarul afirmă ironic că volumul va fi prezentat Tîrgul de carte de către Institutul Cultural Român de la Beijing drept „cartea semnificativă pentru geniul creator al poporului român”.

În acest context, Cristoiu pune mai multe semne de întrebare: câți bani îi va da lui Klaus Iohannis statul chinez sub pretextul drepturilor de autor, dar și care sunt argumentele Editurii de stat a Chinei comuniste pentru alegerea din miile de cărţi apărute în România a exact cărţii președintelui.

Vă prezentăm explicațiile jurnalistului:

„La Tîrgul Internaţional de Carte de la Beinjing, prin Institutul cultural român, România participă în primul rînd prin traducerea în chineză a cărţii lui Klaus Iohannis, Pas cu pas.

Pas cu pas, volum pe care l-am citit în varianta electronică, nu e o carte de Memorii.
Pentru alegerile din 2014, staff-ul de campanie al candidatului PNL, Klaus Iohannis, a decis să producă şi să folosească drept instrument de publicitate electorală o carte semnată de Klaus Iohannis, dar care, aşa cum era de aşteptat, n-a fost scrisă de Klaus Iohannis. Intitulată Pas cu pas, ea se voia un fel de autobiografie oficială a candidatului, la vremea respectivă puțin cunoscut publicului nostru. Eu, de exemplu, în pregătirea unui interviu luat lui Klaus Iohannis laRealitatea Tv împreună cu Rareș Bogdan, am insistat să primesc lucrarea în variantă electronică (nu apăruse în variantă de tipar), pentru a avea o minimă documentare despre Klaus Iohannis. Așa cum am mărturisit la B1Tv marți seara, mi-a trimis varianta Edward Hellvig, dacă nu mă înșel la vremea respectivă șeful staff-ului de campanie al lui Klaus Iohannis.

În Istorie există cărţi de Memorii de excepţie, dacă ar fi să amintesc Al doilea razboi mondialde Winston Churchill, carte în două volume, distinsă în 1953 cu Premiul Nobel pentru literatură, sau Am vrut unitatea Germaniei, carte semnată de Helmut Kohl. Astfel de cărţi sînt scrise sau uneori doar dictate de o personalitate de prim rang a unei ţări, după retragerea din activitate.

Interesul stîrnit de astfel de Memorii au o dublă explicaţie:

 1. Ca făuritor de Istorie, autorul dezvăluie, în premieră, eliberat de restricţiile funcţiei, amănunte cruciale pentru înţelegerea evenimentelor la care a participat.
  Memoriile lui Mihail Gorbaciov sunt sînt un document istoric asupra Perestroikăi.
 2. Eliberat, în fine, de povara imaginii publice, autorul îşi poate permite dezvăluiri senzaţionale din viaţa sa personală.

Cartea lui Klaus Iohannis nu întruneşte nici una din condiţiile de mai sus:

 1. Pas cu pas a apărut înainte ca Klaus Iohannis să devină preşedinte.
  Cum să stîrnească interesul o carte de memorii a primarului de Sibiu?
 2. Fiind vorba de un mijloc strict electoral, carte e golită de orice omenesc.
  Nu vei întîlni în cuprinsul ei o singură confesiune în adevăratul sens al cuvîntului, expresie a sincerității.

Putem spune că e un produs de complezenţă, în genul unui clip electoral difuzat de televiziuni în emisiunile electorale.
Ca produs strict electoral, comparabil cu afișele, pixurile, tricourile şi şepcile împărţite de structurile de partid, Pas cu pas a fost cumpărată şi distribuită de organizaţiile locale ale PNL”.

CITIȚI ÎNTREAGA POSTARE AICI.

1 comentariu la “Cristoiu îl ia peste picior pe Iohannis: „Pas cu pas”, capodoperă a geniului românesc

 1. Pai nu l-ai votat,mestere ?Nu era el idealul natiunii,”un alt fel de politica” ? E un alt fel,in sensul ca n-o face deloc .Doarme la Cotroceni in rarele momente cind nu e plecat afara,cu Carmenutza .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *