Skip to content
Politică

Cristoiu încearcă să descifreze misterul întâlnirii Iohannis- Ponta

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește într-un editorial postat pe blogul personal despre întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta, ce a avut loc la Cotroceni, în cursul zilei de luni și care a durat aproximativ o oră. Acesta se întreabă ce taină să fi avut Iohannis și Ponta ”încât ei doi să stea la șușoteli între patru ochi timp de oră?”

Reamintim că imediat după întâlnirea de la Cotroceni, premierul Ponta a transmis prin intermediul unei postări pe Twitter , precizând scurt că „Prima consultare institutionala cu Presedintele Iohannis – extrem de utila, serioasa si eficienta. Lucrurile intra pe fagasul normal”, fără alte declarații sau precizări.

”Luni, 22 decembrie 2014, cînd nici nu se răcise bine Jurămîntul de Președinte, Klaus Iohannis s-a întîlnit cu Victor Ponta la Cotroceni.

Așa cum am mai scris, mă număr printre jurnaliștii obsedați de găsirea temeiurilor constituționale sau legale ale întîmplărilor cărora le sunt eroi demnitarii, ba chiar și politicienii.

Sub acest semn, întîlnirea de la Cotroceni mi-a dat mari bătăi de cap.
Oricît am căutat să înțeleg de ce trebuiau să se întîlnească cei doi la nici 24 de ore de la înscăunarea lui Klaus Iohannis ca Primul Domn al țării și a lui Carmen Iohannis, ca Prima Doamnă a țării, n-am reușit în nici un chip.

Nimic din spațiul intern, ba chiar și nimic din spațiul extern, nu justifica precipitarea lui Klaus Iohannis de a se întîlni și discuta cu Victor Ponta. Potrivit celor doi, întîlnirea a avut drept scop discutarea relațiilor instituționale dintre Președinte și premier, dintre Președinție și Guvern.

Foarte bine! aș striga eu, nu prea tare, deoarece nu dibui ce s-a întîmplat neprevăzut în ultimul timp în relația dintre Cotroceni și Victoria, încît chiar a doua zi după instalarea lui Klaus Iohannis, Victor Ponta să vină la Cotroceni pentru a discuta relațiile dintre cele două instituții principale ale României, dar, mă rog!, pînă la urmă aș striga, dacă n-aș fi aflat din presa românească, parcursă cu sfințenie și acum, cînd sunt plecat peste hotare, că Întîlnirea, care a durat o oră, s-a desfășurat într-o taină rar întîlnită între doi demnitari din perioada postdecembristă.

Desigur, întîlnirea între patru ochi e o formulă uzitată în viața politică. De regulă însă, acest fel de întîlnire nu e anunțată de cei doi demnitari. Presa află despre ea doar din surse, mai mult sau mai puțin dezmințite de cei doi. Întîlnirea de la Cotroceni a fost anunțată de președinte și premier cu o zi înainte. În aceste condiții, Klaus Iohannis cel puțin (de la Victor Ponta nu mă aștept la excese de democrație) ar fi fost obligat să facă o Declarație de presă. Cu atît mai mult se impunea asta cu cît:

Klaus Iohannis a cîștigat în al doilea tur după ce și-a mutat campania de pe sloganul Președintele e cel care arbitrează pe sloganul Președintele e cel care ne scapă de Victor Ponta. Nu știu ce s-a întîmplat efectiv la întîlnirea de taină (de cînd și pînă cînd Klaus Iohannis are taine cu Victor Ponta?!).

Poate că președintele l-a tras de coadă pe pisicuțul de premier, să vadă dacă miaună. Poate că dînșii au băut o șampanie de bucurie că Traian Băsescu nu le mai e președinte. În cazul unor astfel de momente (ar trebui să știe și Klaus Iohannis asta), important nu e ce s-a întîmplat în realitate, important e ce se spune despre moment. Ori, imediat după întîlnire, Victor Ponta a postat un mesaj pe Twitter: „Prima consultare institutionala cu Presedintele Iohannis – extrem de utila, serioasa si eficienta. Lucrurile intra pe fagasul normal”.

Avînd în vedere că prin făgaș anormal, Victor Ponta înțelege relația sa cu Traian Băsescu, marcată de scandaluri nu deoarece Traian Băsescu era Dictator, ci pentru că Victor Ponta era PSD-ist – lacom, arogant, ciocoi – românii care l-au votat pe Klaus Iohannis pentru că viitorul președinte le-a făgăduit (el a făcut asta, nu i-a cerut-o nimeni) să-i scape de Victor Ponta au priceput că întîlnirea de la Cotroceni a fost una de mulți și dulci pupici.

Potrivit celor doi, la întîlnire s-au discutat relațiile între Președinție și Guvern.
Cum adică?
Relațiile dintre cele două instituții s-au discutat între patru ochi, de parcă s-ar fi discutat relațiile dintre cele două familii – Iohannis și Ponta!
Relațiile între președinte și premier, între Președinție și Guvern, ca relații instituționale, se constituie în realitate de maxim interes public.
Iată-le discutate între patru ochi, și iată-le discutate fără ca Președintele și Premierul să catadicsească să țină dacă nu o conferință de presă, atunci măcar Declarații de presă”, precizează Cristoiu pe blogul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *